November: Szent András hava, Őszutó

November hónapunkat a népi kalendárium Szent András havának vagy őszutónak nevezi. Szokás volt kis farsangnak is hívni az adventig tartó időszakot, mert ez volt az évben az utolsó alkalom a lakodalmakra, táncos mulatságokra. Advent idején ugyanis ezek tiltólistára kerültek. A november is több jelesnapot, hiedelmet, hagyományt tartogat.

november

November: Szent András hava, Őszutó

A 30 napos november hónapunk neve a latin novem szóból származik melynek jelentése kilenc. Eredetileg – mielőtt a január és február hónapokat hozzáadták az évhez – ez volt az év kilencedik hónapja a római naptárban. A 18. századi nyelvújítók a novembernek a gémberes szót javasolták. A népi kalendárium Szent András havának nevezi.

Kis farsang nevet azért kapta, mert ez volt az évben az utolsó alkalom a lakodalmakra, táncos mulatságokra, amelyek advent idején tiltólistán voltak.

A novemberi hosszú éjszakák alkalmat adtak arra is, hogy az ember elgondolkodjon a múlton és azokon a szerettein, akiket már elveszített. Ugyanilyen hangsúlyt kapott azonban a jövő is, ez a hónap a legerősebb szerelmi varázslatok ideje.

A horoszkóp csillagjegyei közül az alábbiak esnek a november hónapba:
Skorpió, október 23 és november 21 között,
Nyilas november 22 és december 21 között.

November jelesnapjai

November 1.: Mindenszentek napja

November 2.: Halottak napja

November 3.: A Magyar Tudomány napja: 1825-ben ezen a napon ajánlotta fel egyéves jövedelmét Széchenyi István gróf a Magyar Tudós Társaság létesítésére.

November 4.: Nemzeti gyásznap az 1956-os forradalom leverésének emlékére Magyarországon

November 7.: A Magyar Opera Napja (Erkel Ferenc születése évfordulóján)

November 11.: Szent Márton napja

„Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik.”- tartja a mondás. Annak idején libák árulták el a mai Szombathelyen született, később szentté avatott Márton rejtekhelyét, ezért kerül az asztalra ezen a napon a libasüllt. De azért is, mert a liba volt régen a földesurak járandósága is, amit ilyenkor hajtottak be. A régiek hite szerint ezen a napon bőséggel kell enni, inni, mert ezzel egészséget szív magába az ember. Az ünnepség fényét pedig csak emeli, hogy ekkorra megforrt az újbor és először lehet belekóstolni a Szent Márton borának is nevezett friss italba. Igen népszerű ilyenkor a ludaskása.

Skóciában ekkor van a Poppy Day, háborús hősökre pipacsokkal emlékeznek.

Kölnben ekkor kezdődik a karnevál.

November 13.: A kedvesség világnapja (National Kindness Day)
A magyar szentek és boldogok emléknapja
A magyar nyelv napja annak emlékére, hogy 1844-ben e napon fogadták el a magyart hivatalos nyelvvé tevő törvényt.

November 14.: a cukorbetegség világnapja

November 16.: Tolerancia nemzetközi napja

November 17.: Budapest napja, a Pest, Buda és Óbuda egyesülésével létrejött székesfőváros közgyűlésének 1873-as első ülése emlékére

A koraszülöttek világnapja 2011 óta. Ebből az alkalomból lilába „öltöztetnek” fontos építményeket, hogy felhívják a figyelmet a koraszülöttségre mint népbetegségre.

November 19.: Nemzetközi férfinap.

Erzsébet napja

November 20.: A gyermekek jogainak világnapja, ezen a napon fogadta el az ENSZ Közgyűlése a gyermekek jogairól szóló egyezményt 1989-ben

November 21.: A Televíziózás nemzetközi napja

November 22.: a Magyar Közoktatás Napja Magyarországon 1991 óta
Szent Cecília napja: Szent Cecília a zenészek védőszentje

November 24.: A magyar labdarúgás napja – londoni 6:3 (MLSZ) (1993 óta)

November 25: A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja
A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja

November 26.: Szerelmi vallomások napja

Szent Katalin napja: „Ha Katalin kopog, a karácsony locsog.”

November 27.: A véradók napja Magyarországon (1988 óta), annak emlékére, hogy először 1957-ben ezen a napon adtak át kitüntetéseket véradásért.

November 30.: András napja. „Aki böjtöl András napján, vőlegényt lát éjszakáján.” Ez a legfontosabb házasságjósló varázsló nap, de akkor hatékony, ha titokban végzi az ember a rítusokat. A lányok egésznap böjtöltek, és a párnájuk alá férfi ruhaneműt rejtettek abban a hitben, hogy megálmodják, ki lesz a jövendőbelijük. A fonóban ilyenkor ólmot öntöttek, aminek alakjából igyekeztek megjósolni a jövendőbelijük foglalkozását. Vagy gombócot főztek, belsejükbe különböző férfineveket rejtettek, és amelyik a leghamarabb feljött a forró vízben, azt gondolták az igazinak.

Változó ünnepek novemberben

Második szerda: Térinformatikai világnap (GIS Day)
Harmadik csütörtök: Dohányzásmentes – füstmentes világnap.
A filozófia világnapja.
Harmadik vasárnap: A közlekedési balesetek áldozatainak emléknapja.
Utolsó péntek: Nemzetközi Ne vásárolj semmit nap
Negyedik csütörtök: Az Egyesült Államokban a hálaadás ünnepe

Az Amerikai Egyesült Államokban minden második páros év novemberében tartják a választásokat, a hónap első hétfőjét követő kedden, így az november 2-a és 8-a közé esik.

Negyedik péntek: Black Friday (Fekete péntek) az Amerikában november negyedik csütörtökjén tartott Hálaadás estéjét követő pénteki nap. Hivatalosan ekkor kezdődik a karácsonyi szezon indul meg az ajándékvásárlási láz. A legtöbb üzlet ezen a napon hatalmas akciókat kínál. Sokan szabaddá teszik ezt a napot, hogy le ne maradjanak a rendkívüli akciókról.

2004 óta november utolsó péntekje a Ne vásárolj semmit nap. A nap célja, hogy az embereket arra ösztönözzék, hogy ne vegyenek olyan dolgokat, amire nincs szükségük. Ezzel hozzájáruljatnak a túlfogyasztás elleni küzdelemhez. A napot az Amerikában ugyanerre a napra eső Black Friday, azaz Fekete Péntek ellensúlyozására találták ki.

Black Friday utáni hétfő: Cyber Monday vagyis Kiber hétfő egy marketing eszköz, amellyel vásárlásra kívánják ösztönözni az embereket.

Gyakran már november utolsó vasárnapján megkezdődik az adventi időszak. Advent első vasárnapja mindig a november 30-án tartott Szent András napjához legközelebb eső vasárnap. Ez a nap egyúttal az egyházi év kezdete is. Ebből adódóan advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik. Advent utolsó vasárnap pedig december 18 és december 24 közé eső dátumú lehet. Ebből következik, hogy az utolsó adventi hét hossza lehet csupán egy nap, amikor a negyedik vasárnap épp december 24-re esik vagy akár egy teljes hét is,  ha az utolsó vasárnap december 18-a.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük