Mi az a hálaadás és mikor tartják?

A hálaadás (angolul Thanksgiving avagy „Happy Thanksgiving Day”) észak-amerikai ünnep. A hagyományok szerint az őszi betakarítások után adnak hálát a termésért Istennek. Kedvelt étele a pulyka, ezért szokás Pulyka napnak is hívni.

hálaadás - pulykák

Hálaadás története

Az első hálaadást a mai Egyesült Államok területén 1621-ben ünnepelték először az Újvilágba az európai vallásüldözések elől menekült telepesek. Az első évben a telepesek fele a hideg, az éhezés és az idegen, mostoha környezet áldozata lett. A következő évben a telepeseket a wampanoag indián törzs segítette, megtanítva nekik többek közt a helyi halászatot és vadászatot, a kukoricatermesztést, a juharszirup kinyerésének titkát. Az őszi bőséges termés után az életben maradt 51 telepes vezetője, William Bradford nagy ünnepséget rendezett, ahová az indiánokat is meghívták.

Hivatalosan George Washington hirdetett először hálaadási nemzeti ünnepnapot 1789-ben. Rendszeres ünneppé Abraham Lincoln alatt, 1863-tól vált. Eleinte november utolsó csütörtökén tartották, majd Franklin Roosevelt elnöksége alatt november negyedik csütörtökére pontosították a napját.

Az Amerikai Egyesült Államokban a hálaadás az egyik legfontosabb nemzeti ünnep, munkaszüneti nap. Sokan a pénteket is kiveszik szabadnapként és így négynapossá vált hétvégén a közeli családtagok messziről is összegyűlnek, hogy együtt ünnepelhessék a hálaadást.

A hálaadásnapi vacsora legfontosabb eleme, ezért is hívják a hálaadást „pulyka napnak” (Turkey Day, T-Day). A pulykához töltelék, áfonyaszósz, krumplipüré, zöldbab dukál, a desszert pedig  többnyire sütőtöktorta.

Az ünnep az Amerikai Egyesült Államokban a karácsonyi szezon kezdetét is jelenti. A hálaadást követő pénteken hatalmas leértékelésekkel csábítják az üzletek a vásárlókat. Teszik ezt igen nagy sikerrel, egész évben ezen a napon a legnagyobb a kiskereskedelmi forgalom. Neve is van ennek a napnak, ez a Black Friday, azaz Fekete péntek

Kanadában Martin Frobisher 1578-ban, Új-Fundlandon tartott lakomájára vezetik vissza az ünnepet. Hivatalosan először 1872. április 5-én ünnepelték a hálaadást Kanadában, a walesi herceg súlyos betegségből való felépülése alkalmából. A következő hivatalos hálaadást 1879-ben tartották, amikor a parlament nemzeti ünnepnek nyilvánította. Dátumát  többször áthelyezték, 1957-ben jelölték ki mostani idejét, október második hétfőjét.

Hálaadásnap dátuma

Az Amerikai Egyesült Államokban november hónap negyedik csütörtökjén, Kanadában pedig október második hétfőjén tartják.

2020-ban november 26-ra esik az amerikai hálaadás dátuma.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük