Péntek 13 – Kell-e félni tőle? Honnan ered a babona?

A péntek 13 megítélése eléggé megosztó. Vannak, akik rettegnek attól, ha egy hónap 13. napja péntekre esik, míg mások pedig fittyet hánynak az egészre. De honnan ered a tizenhármas számhoz tartozó sok vészjósló babona és hogy kapcsolódott mindez a péntekhez? Egyáltalán szerencsés vagy szerncsétlen nap a péntek 13? Tudtad, hogy a 13-as számtól való rettegés beteges is lehet, aminek külön neve is van: triszkaidekafóbia? Most egy kvíz keretében tesztelheted is, hogy mennyit tudsz a péntek 13-ról.

péntek 13

13, a bűvös szám

A 13-as számot az egész világon kitüntetett figyelem övezi.

Nyugaton a halált jelentő tizenhárom hagyományosan a legszerencsétlenebb szám. Olyannyira, hogy már neve is van annak a betegségnek, ami a 13-as számtól való rettegésben nyilvánul meg: ez a triszkaidekafóbia.

A tizenhármas szám baljós jelentése az utolsó vacsorától eredeztető, ahol Jézus és tanítványai tizenhárman ültékkörba az asztalt, és ezután elítélték Jézust. Franciaországban a tizenhármat le point de Judas-nak nevezik, ami nemcsak Júdás árulására utal, hanem arra is, hogy ő kelt fel elsőként az asztaltól és ő halt meg elsőként.

A skandináv mitológiában tizenkét istennek rendeztek lakomát a Valhallában, amikor hívatlanul beállított a bajkeverő Loki, a jó Baldur isten meghalt.

A héber ábécé tizenharmadik írásjegyéről azt hitték, bajt jelent, mert ugyanúgy „mem”-nek kell ejteni, mint a halál szót.

Egyes indián kultúrák viszont szent számnak tartották. Az ókori görög világban pedig Zeuszt, a tizenharmadik és egyben leghatalmasabb istent jelentette.

Az azték naptár 13 napos időszakokra van felosztva.

Amerikában nincs 13. emelet, a világ más részein is gyakran kihagyják a 13-as számot, például kórházakban, szállodákban a 12-es ajtó után rögtön a 14-es következik.

Különösen vészjósló, ha tizenharmadika péntekre esik.

Péntek 13 és babonája

A péntek 13 baljós eredetére több magyarázat is van. Egyesek az Utolsó vacsora 13-as számának és keresztre feszítés pénteki napjának összekapcsolását látják benne. Sokkal valószínűbb a másik változat. 1307. október 13-án pénteken rendelte el IV. Fülöp a templomosok kivégzését.

A péntek volt a 13. századig Rómában a kivégzések napja, tehát amolyan fekete nap.

Bibliakutatók szerint Ádám pénteki napon esett bűnbe, és Káin is pénteki napon ölte meg Ábelt.

Péntek 13-án Angliában ilyenkor nem szívesen mozdulnak ki az emberek és Amerikában is szinte megáll az élet. Az emberek szabadságra mennek, nem szállnak repülőre, és óvatosabbak az üzleti világban is.

A babona szerint péntek 13-án köttetett házasságnak válás lesz a vége és az ekkor létrejött üzlet is balszerencsés kimenetelű lehet.

Akár félünk tőle, akár nem, évente minimum egy és maximum három péntek 13-a vár ránk jó és rossz dolgokkal egyaránt.

Péntek 13 kvíz

Ezt a kvízt ugyan nem én készítettem, de a témához kapcsolódó és elég jó fejtörős kérdések vannak benne.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük