Péntek 13 – Kell-e félni tőle? Honnan ered a babona?

Péntek 13 megítélése eléggé megosztó. Vannak, akik rettegnek tőle, mások pedig fittyet hánynak az egészre. De honnan ered a tizenhármas számhoz tartozó sok vészjósló babona és hogy kapcsolódott mindez a péntekhez? Egyáltalán szerencsés vagy szerncsétlen nap a péntek 13? Tudtad, hogy a 13-as számtól való rettegés beteges is lehet, aminek külön neve is van: triszkaidekafóbia?

péntek 13

13, a bűvös szám

A 13-as számot az egész világon kitüntetett figyelem övezi.

Nyugaton a halált jelentő tizenhárom hagyományosan a legszerencsétlenebb szám. Olyannyira, hogy már neve is van annak a betegségnek, ami a 13-as számtól való rettegésben nyilvánul meg: triszkaidekafóbia.

Baljós jelentése az utolsó vacsorától eredeztető, ahol tizenhárman vettek részt, és ezután elítélték Jézust. Franciaországban a tizenhármat le point de Judas-nak nevezik, ami nemcsak Júdás árulására utal, hanem arra is, hogy ő kelt fel elsőként az asztaltól és ő halt meg elsőként.

A skandináv mitológiában tizenkét istennek rendeztek lakomát a Valhallában, amikor hívatlanul beállított a bajkeverő Loki, a jó Baldur isten meghalt.

A héber ábécé tizenharmadik írásjegyéről azt hitték, bajt jelent, mert ugyanúgy „mem”-nek kell ejteni, mint a halál szót.

Egyes indián kultúrák viszont szent számnak tartották. Az ókori görög világban pedig Zeuszt, a tizenharmadik és egyben leghatalmasabb istent jelentette.

Az azték naptár 13 napos időszakokra van felosztva.

Amerikában nincs 13. emelet, a világ más részein is gyakran kihagyják a 13-as számot, például kórházakban, szállodákban a 12-es ajtó után rögtön a 14-es következik.

Különösen vészjósló, ha tizenharmadika péntekre esik.

Péntek 13 és babonája

A péntek 13 baljós eredetére több magyarázat is van. Egyesek az Utolsó vacsora 13-as számának és keresztre feszítés pénteki napjának összekapcsolását látják benne. Sokkal valószínűbb a másik változat. 1307. október 13-án pénteken rendelte el IV. Fülöp a templomosok kivégzését.

A péntek volt a 13. századig Rómában a kivégzések napja, tehát amolyan fekete nap.

Bibliakutatók szerint Ádám pénteki napon esett bűnbe, és Káin is pénteki napon ölte meg Ábelt.

Angliában ilyenkor nem szívesen mozdulnak ki az emberek és Amerikában is szinte megáll az élet. Az emberek szabadságra mennek, nem szállnak repülőre, és óvatosabbak az üzleti világban is.

A babona szerint péntek 13-án köttetett házasságnak válás lesz a vége és az üzlet is balszerencsés kimenetelű lehet.

Akár félünk tőle, akár nem, évente minimum egy és maximum három péntek 13-a vár ránk jó és rossz dolgokkal egyaránt.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük