Honnan ered az adventi koszorú?

A karácsonyt megelőző négy hetes adventi időszak egyik legemblematikusabb jelképe és kelléke az adventi koszorú. A ma többnyire négy gyertyával készülő koszorút elődjét a 19. században készítették. Most megtudhatod azt is, milyen színű gyertyák vannak a hagyományos koszorún és milyen sorrendben kell meggyújtani azokat.

adventi koszorú

Mikor készült az első adventi koszorú?

Az adventi koszorú készítés hagyománya a 19. századig nyúlik vissza. Az első adventi koszorút Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette Hamburgban. Egy fenyőkkel díszített, felfüggesztett szekérkeréken 24 fehér gyertyát helyezett el, minden adventi napra egyet-egyet. Később az egyszerűség kedvéért 4 gyertya került a koszorúkra, minden vasárnapra egy.

Napjainkban az adventi koszorú általában fenyőágból vagy egyéb örökzöldekből készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. Az utóbbi években azonban nagyon sok új formával és anyagválasztással találkozunk. A tartósságot szemelőtt tartva divat lett a szőrme, a textil, a kötött alapanyag az örökzöldek helyett. Robbant a cukiság bomba is, így díszítésként gyakran kerülnek rá állatfigurák és tél tárgyak (szánó, síléc, stb) makettjei. A kerek forma mellett teret nyert a négyszögletes, hosszúkás, stb alakzat is.

A hagyományos adventi koszorú még mindig kerek, örökzöld alapú és visszafogottan díszített. A katolikus egyház színein alapulva három lila és egy rózsaszín gyertya kerül fel. A lila a bűnbánat, a megtérés színe, míg a rózsaszín az örömé. A gyertyákat vasárnaponként vagy előző este gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A rózsaszín gyertyát a harmadik vasárnapon kell meggyújtani. Advent utolsó vasárnapján már mind a négy gyertya ég.

Mit jelképeznek az adventi koszorú gyertyái?

Legyen akár hagyományos színű, formájú vagy formabontó egy adventi koszorú, a gyertya nem hiányozhat róla.  Az adventi koszorúkra általában négy gyertyát helyezünk, de ettől nyugodtan térjünk el. Egyetlen fontos kitétel van: gyertyák száma néggyel osztható legyen. Minél nagyobb az alap, annál több gyertya kerülhet rá, de 24-nél többet azért ne tegyünk. Ha nyolc gyertyát rakunk, akkor párosával kerüljenek a gyertyák egy más mellé, tizenkét gyertyánál pedig négy darab hármas csoportot képezzünk.

A gyertyák színének is van szimbolikus jelentése. A fehér az ártatlanságot, őszinteséget, tisztaságot szimbolizálja. Népszerű a tüzes piros és jeges türkiz gyertya is. A virágüzletekben ritkán találkozunk lila és rózsaszín gyertyás adventi koszorúkkal, aminek egyszerűen az a magyarázata, hogy ezekből a színekből igen nehéz ízléses, harmonikus díszt készíteni.

Minden gyertyaszál egy fogalmat szimbolizál, katolikus körökben pedig még személyhez, csoportokhoz is kötik a gyertyákat.

A gyertyák jelentése a meggyújtásuk sorrendjében: 

Első lila gyertya: Ádám és Éva, akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást, hitszimbóluma

Második lila gyertya: Zsidó nép, akinek megígérte isten, hogy a Messiás tőlük származik, reményszimbóluma

Rózsaszín gyertya: Szűz Mária, aki megszülte a fiút, öröm szimbóluma

Harmadik lila gyertya: Keresztelő Szent János, aki Jézus eljövetelét hirdette és készítette az utat az emberek szívéhez, a szeretet szimbóluma

A harmadik gyertya különlegességét a gyertyára helyezett kis szalaggal, kis masnival, egyéb dísszel, vagy egyszerűen a gyertya kiemelkedő magasságával is jelezhetjük.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

5 hozzászólás

 1. Bogdán Zsóka szerint:

  Kedves Jucó!

  Köszönöm szépen az információkat!
  Nagyon hasznos volt.
  Üdvözlettel: Zsóka

 2. Pálvölgyi Lívia szerint:

  Kedves Jucó!
  Mindig nagy lelkesedéssel olvasom az érdekességeket.
  Hálásan köszönöm!
  Üdv.
  Lívia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük