Havas Boldogasszony Mária-ünnep – augusztus 5

Augusztus 5-e Havas Boldogasszony napja. A Mária-ünnepen a római Santa Maria Maggiore-bazilika, a legősibb Mária-templom felszentelését ünnepli a katolikus egyház. A legenda szerint a bazilika helyét maga a Szűzanya határozta meg, a forró nyári éjszakán hó esett az Esquilinus dombon, ahova a templomot emelni kellett.

Santa Maria Maggiore-templom oltára

Havas Boldogasszony Mária-ünnep – augusztus 5

A Havas Boldogasszony napja a Szent Szűz római főtemplomának, a négy római patriarkális bazilika (pápai bazilika) egyikének, a Santa Maria Maggiore-nak a fölszentelési évfordulója. A patriarkális bazilikák Rómában: vatikáni Szent Péter-bazilika, a falakon kívüli Szent Pál-bazilika, a lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyház és a Santa Maria Maggiore-bazilika.

A jeles nap latin elnevezése: Dedicatio Beatae Mariae Virginis ad nives.

Az ünnep idővel az egyházban is egyetemessé vált. A Müncheni kódex Havi Bódoganya, a Batthyány-kódex naptára pedig Havi Boldog Asszony néven említi.

A legenda szerint a 4. században, Liberius pápa idejében egy Giovanni nevű gazdag római patrícius és felesége elhatározták, hogy vagyonukat Máriának ajánlják fel. Álmukban a Szent Szűz megjelent a házaspárnak, és arra kérte őket, hogy azon a helyen emeljenek templomot a tiszteletére, amit reggelre hó borít majd.

Liberius pápának szintén megjelent álmában a Szűzanya, és megjelölte, hol építsen számára méltó templomot Rómában. Reggel, kinézve palotája ablakain a pápa az Esquilinus dombon havat pillantott meg. Rögtön le is rajzolta a templom körvonalát a rendkívüli havazásra összegyűlt római lakosok előtt.

A felépített bazilikát Szent III. Szixtusz pápa (432. július 31. – 440. augusztus 18.) díszíttette csodálatos mozaikképekkel.

Havas Boldogasszony ünnepét 1568-ban vette föl V. Pius pápa a Római Kalendáriumba.

Minden év augusztus 5-én virágszirmok hullatásával emlékeznek a 358-ban történt csodás hóesésre a Santa Maria Maggiore-bazilika előtt.

Magyarországon is több templomot szenteltek a Havas Boldogasszony vagy más néven Havi Boldogasszony tiszteletére. A magyarországi pestisjárványok idején a hívek számos helyen ajánlották magukat s településük templomát Havas Boldogasszony oltalmába.

Magyarországon a legrégibb és legismertebb Havas Boldogasszonynak szentelt templom Szeged-Alsóváros 15. században épült országos műemléke, a Szeged-alsóvárosi ferences templom.

Havas Boldogasszony napja a magyar népi kalendáriumban, mint minden Mária-ünnep, asszonyi dolog-, főként sütéstiltó nap.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük