Nemzetközi Duna-nap – június 29

Június 29-re is jut egy jelesnap, még pedig a nemzetközi Duna-nap. A Duna-napot 2004 óta ünnepeljük június 29-én a Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság javaslatára. A Duna-védelmi egyezmény aláírásnak tizedik évfordulójára hozták létre a Duna-menti kultúrák és élővilág ünnepeként.

Duna és a Lánchíd Budapesten

Nemzetközi Duna-nap – június 29

A nemzetközi Duna-nap minden évben a Duna Védelmi Egyezmény aláírásának (1994. június 29.) évfordulóján kerül megünneplésre a Duna-medence országaiban.

A hagyományteremtő ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a tíz nemzet által naponta használt és gyakran kihasznált folyóra, és ezáltal egyfajta dunai szolidaritást alakítson ki. A nemzetközi Duna-napon számos helyen ünneplik Európa nagy folyóját a Fekete erdőtől a Fekete tengerig.

A Duna Európa második legnagyobb vízgyűjtője, a folyó 10 országon, 4 fővároson folyik keresztül, de további 9 államból folyik még bele víz és ezzel 19 országot és 81 millió kulturális, nyelvi és történelmi szempontból is sokszínű embert kapcsol össze.

A nemzetközi Duna-nap jelentősége tovább nőhet, mert az Európai Unió bővülésével várhatóan egyre nagyobb szerepet játszik majd a dunai hajózás.

A Duna Nap minden évben valamilyen téma jegyében zajlik, az idei esztendő jelmondata:

„Fedezd fel a Dunát”!

A programokhoz minden csatlakozó országban a #DiscoverDanube hashtaget használják a népszerűsítésre.

A Duna Magyarország életében is fontos szerepet játszik. Nem véletlen, hogy legnagyobb költőink is rímbe foglalták. Legismertebb talán József Attila: A Dunánál és Ady Endre: A Duna vallomása című verse.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük