Környezetvédelmi Világnap – június 5

1972 óta június 5-e a Környezetvédelmi Világnap (World Environment Day). A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is. Az ünneplés lehetőséget nyújt arra, hogy hangsúlyozzuk az egyének, vállalatok és közösségek számára a környezetvédelem fontosságát.

Környezetvédelmi Világnap: földgömb gyerekkézben

Környezetvédelmi Világnap létrejötte és célja

1972. június 5-től 16-ig tartották Stockholmban az ENSZ első, „Ember és bioszféra” címet viselő környezetvédelmi világkonferenciáját. A világszervezet közgyűlése a tanácskozás kezdőnapját, június 5-ét Környezetvédelmi Világnappá (World Environment Day) nyilvánította.

A környezetvédelmi világnap célja széles körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegíteni az együtt gondolkodást és a közös cselekvést, terjeszteni a fenntartható fejlődés eszméjét.

Fő konkrét célkitűzések:

  • energiatakarékosság, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználása
  • a megújuló természeti források hasznosítása
  • a szemét- és hulladékképződés csökkentése
  • a környezetszennyezés megelőzése.

A június 5-i világnap a legnagyobb nemzetközi nap ebben a témában. Az ünneplést 1973 óta minden évben az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) koordinálja. A világnap központi hivatalos eseményeinek minden évben más ország ad otthont.

2022: #OnlyOneEarth – csak egy Földünk van

2022-ban a világnap házi gazdájának szerepét Svédország tölti be. Az idei rendezvények globális szintű kollektív, átalakító hatású cselekvésre,a bolygónk megünneplésére, védelmére és helyreállítására hívják fel a figyelmet.

A #OnlyOneEarth nevet viselő kampány mottója

Az univerzumban galaxisok milliárdjai vannak,

a galaxisunkban bolygók milliárdjai vannak,

de Földből csak egy van.

A világnap kapcsán világszerte környezetvédelmi programokat, figyelemfelhívó akciókat szerveznek.

Magyarországon elismerések és díjak is kiosztásra kerülnek (Környezetünkért Díj, Környezetünkért Emlékplakett, Miniszteri Elismerő Oklevél, Zöld Toll díj)

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük