Születésnap köszöntése

A születésnapot, azaz az élőlények születési évfordulóját a legtöbb emberi kultúrában számon tartják. Az ünneplés módja kultúránként eltérő. A természtei népeknél gyakran vallási rítusok is kötődnek hozzá, míg a nyugati kultúrákban gyakran partikat rendeznek az ünnepelt tiszteletére. Az ünnepelt ajándékot kap, a torta gyertyákkal és a virág elmaradhatatlan. Az ajándék akár egy apróság is lehet, de aki megteheti szívesen ajándékoz drága ékszert, autót vagy egyéb luxus cikket. Nézzük, honnan ered a születésnap köszöntése!

Míg a névnapot jellemzően csak hazánkban és néhány szomszédos országban ünneplik, a születésnapot szerte a világban. Egyedül azok a népek nem tartják fontosnak, akik nem ismerik a naptárt. Európában a római katonák terjesztették el a birodalom egész területén.

Az ókori görögök az isteneik vagy istennőik születésnapját az oltárhoz vitt ajándékokkal ünnepelték. Karácsonykor Jézus születésnapját ünnepeljük, amikor egymást is megajándékozzuk szeretettel és ajándékokkal.

A buddhisták Buddha születésnapját a templomokban úgy ünneplik, hogy Buddha kicsi mását édes teában fürdetik meg, és adományokat visznek a templomnak.

A születésnapi torta vélhetően szintén görögöktől ered. Artemisz istennőt minden évben Hold alakú tortával ajándékozták meg, amibe gyertyákat is szúrtak a Hold fényét szimbolizálva.

A középkori Németországban – még a karácsonyi szokások elterjedése előtt – édes tésztából készült, Jézus formájú apró süteményeket ajándékoztak egymásnak, így ünnepelték a Megváltó születését.

A születésnapi gyertyákról úgy tartják, ha valaki egy levegővel el tudja a fújni, az boldog év elé néz.

A születésnapi ajándéknál sohasem annak értéke számít. Sokkal fontosabb maga a gesztus. Szívből, szeretettel egy egyszerű mezei csokrot is át lehet adni, úgy hogy az örömet okozzon.

Születésnap köszöntése videóval

Születésnapi köszöntők

A torta, az ajándék mellé egy kis vers is jól jön, ezért ma néhány rövid régi születésnapi köszöntő versikét hoztam.

Henny Youngman úgy tartja, hogy „A világ legegészségesebb dolga a születésnap. Minél több van belőle egy embernek, annál tovább él.” Teljesen egyetértek vele, ahogy a most hozott további születésnapi idézetek többségével is.

A születésnapi versek és idézetek után most újabb jókívánságokat, születésnapi köszöntőket hoztam.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük