Névnapok ünneplése Magyarországon

Sok más országgal ellentétben hazánkban a születésnapon túl a névnapok ünneplése is divat. Minden kornak megvannak a kedvenc utónevei. Azokat a neveket, amelyekből jelenleg a legtöbb van Magyarországon, csak is elvétve kapják az újszülöttek. De még is miben áll a névnapok ünneplése és hol divat még hazánkon kívül?

névnapok ünneplése

Nem találtam arra vonatkozó információt, hogy mióta szokás ünnepelni a keresztneveket, de annyi biztos, Arany János versben mondott köszönetet a régi bölcs atyáinknak a névnap feltalálásáért:

„Azért találták fel, – emeljünk kalapot! –
Régi bölcs atyáink hajdan a névnapot:
Másképp a szeretet közülünk kihalna;
Sohasem óhajtná embertársa javát, –
És akkor az élet nem érne egy kovát.”

Arany János

Az utóneveket a naptárban meghatározott napon ünnepeljük. Először csak a szentek nevei kaptak helyet a naptárban, majd az újonnan keletkezett nevek is bekerültek, így azokat is lehet ünnepelni. A névnapozás remek alkalom a közös beszélgetésekre, bulizásra, szeretteink felköszöntésére, vidámkodásra. Egyes nevekhez verses gyűjtemények, névnapi köszöntők, rigmusok és tréfás szólások, kifejezések kapcsolódnak.

A Magyarországon az utónevek használatát a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete engedélyezi. Csak az általuk engedélyezett utónevek bejegyzésére van mód. Az engedélyezett anyakönyvezhető nevek között többféle szűrőfeltétel szerint kereshetünk. Akár a jelentéstartalomra, szótagszámra vonatkozó kitételt is megadhatunk. Bejelölhetjük akár azt is, hogy kizárólag az divatos nevekre vagyunk kíváncsiak.

A névnapok kijelölésére azonban nincs központi szerv. Akár azt is mondhatjuk, hogy a naptárban lévő névnapok nem hivatalosak. A naptárkészítők, pl. az egyházak döntenek arról, hogy egy új név melyik napra kerüljön a naptárba.

Mit ajándékozzunk névnapra?

A névnapi ajándéknál sohasem annak értéke számít. Sokkal fontosabb maga a gesztus. Szívből, szeretettel egy egyszerű mezei csokrot is át lehet adni, úgy hogy az örömet okozzon. Bár nem olyan személyes, de egy emailben elküldött videó vagy képeslap és a hozzáfűzött őszinte szavak is hatalmas élményt szerezhetnek.

A hazánkban a névnap ünneplése kevésbé jelentős és kevésbé személyes, mint a születésnap. Névnapkor szélesebb körben és kevesebb külsőséggel köszöntik fel az embert. Nem csak a családtagoktól, hanem a barátoktól, kollégáktól is számíthatunk apróbb ajándékra, szép virágokra. A torta azonban sokszor elmarad.

Névnapra is az egyik legjobb ajándék a virág. Sokan még mindig úgy gondolják, hogy virágot kizárólag csak nőnek lehet ajándékozni. Fehér, zöld, kék és barna színű virágot nyugodtan ajándékozhatunk növénykedvelő férfi ismerősünknek is. Adhatunk akár vágott vagy akár cserepes virágot is. Biztosak lehetünk benne, hogy örömmel fogadja és lelkesen gondozza majd. Jó váalsztás lehet pl. akár egy bonsai, akár egy orchidea.

Hol szokás még a névnapok ünneplése?

A magyarokon kívül a névnapokat számos európai országban megünneplik. A lengyelek, a csehek, a szlovákok és az oroszok is felköszöntik egymást. Ugyancsak ünneplik a névnapot a skandináv és a balti országok lakói. Lengyelországban a névnap ugyanolyan fontos ünnep, mint a születésnap.

A balkáni országok közül az ortodox vallású népek, mint bolgárok, görögök és a szerbek az egyes szentek ünnepnapján ünnepelnek csak. A katolikus balkáni népek, a horvátok és a szlovének régen ünnepeltek névnapot, mára azonban már ez a hagyomány elkopott.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük