Milyen virágot vegyek Valentin-napra?

Február 14-e, azaz a Valentin-nap világszerte a virágok, a szeretet és a szerelem ünnepe. Magyarországon 1990-ben jött divatba. Főként a fiatalok körében népszerű, akik szívesebben vesznek plüss figurát, szívet ábrázoló tárgyakat vagy csokoládét, mint virágot. Pedig a virág Valentin-napon is elmaradhatatlan. Az ünnep a lényege nem a drága ajándék, hanem aprócska, de szívből jövő figyelem. Már is mutatom, milyen legyen a Valentin-napi virág.

Valentin-napi virágválasztás

A nők számára viszont minden ünnepen, így Valentin-napon is fontos kellék a virág. Virág nélkül nem tökéletes a romantika. Az a férfi, aki biztosra akar menni, mindenképp térjen be egy virágüzletbe. Akár egy szál, akár egy csokor vagy akár cserepes virágot választ a lovag kedvesének, feleségének, barátnőjének biztos lehet a sikerben.

Legszerencsésebb, ha ismerjük a megajándékozandó kedvenc virágát és azzal lepjük meg. Ha fogalmunk sincs erről, akkor a rózsa vagy egy szép tavaszi csokor lehet a jó választás.

Valentin-nap és a rózsa

A szerelmesek és így a Valentin-nap régi klasszikus virága a vörös rózsa, akár csokorba kötve, akár csak egy szál magában, esetleg némi zölddel kiegészítve. Számtalan színben vásárolhatunk rózsát, de még mindig a vörös és a fehér színű a legkelendőbb. Nem árt tudni, hogy az imádott hölgynek melyik szín a kedvence. Sokan szeretik a sárga és rózsaszínű rózsákat.

A rózsa elegáns, nemes virág, így abból egy szál is jól mutat, de a romantikus gavallér csokrot is köttethet szíve hölgyének. Tíz alatti mennyiségnél a páratlan számú virágokból szebb kompozíció készíthető, 10 felett viszont már lényegtelen, hogy páros vagy páratlan számú virág kerül a csokorba.

Vajon melyik hölgy nem lágyulna el egy hatalmas vörös rózsa csokor után?

A klasszikus vörös rózsák helyett számtalan szép virágot ajándékozhatunk, amelyekkel ugyanúgy kifejezhetjük szeretettünket és szerelmünket.

Milyen legyen a Valentin-napi virág?

A Valentin-nap színei a piros, vörös és a rózsaszín, így a legtöbb virágbolt ezekben a színekben pompázik. A léggömbök szerencsére veszítettek népszerűségükből, így hál istennek a giccstől a letisztultabb, ízlésesebb irányba mozdultunk el. A virágboltban kapható kisebb szívecskék ízlésesek, nem nyomják el a virágokat, sőt jól kiegészítik azokat, kiemelik szépségüket.

Nem kell feltétlenül a piroshoz, a vöröshöz és a rózsaszínhez ragaszkodni. Februárban már kaphatóak a színpompás, illatos tavaszi virágok. Bármelyik jó választás a februári szürke napokon, amikor már mindenki vágyik arra, hogy végre megérezhesse a tavasz fuvallatát, a tavasz jellegzetes illatait és gyönyörködhessen a természet újraéledésében.

Bátran válasszunk fréziát, tulipánt, jácintot, nárciszt. Egy szál ára nem vészes, de a rózsával ellentétben ezekből egy szál nem igazán mutatós, legalább 3 szálat kell venni. Igazán jól azonban csokorban mutatnak. Ráadásul úgy, ha különböző fajta virágok kerülnek egymás mellé. Elég tartósak, naponkénti víz cserével egy hétig is örvendhetünk szépségüknek. Még jobb választás, ha ezeket a növényeket cserepesen vesszük meg. Miután elnyíltak a virágok, a hagymák kiültethetők a kertbe és éveken át örülhetünk szépségüknek.

Jó választás a szerény kis virág a hóvirág. Nagyon mutatós, főleg ha szép színes vázácskába kerül, bár védettsége miatt ezt egyre kevésbé árulják. Hóvirágot is vásárolhatunk cserepesen is.

A virág választásnál fontos szempont az is, hogy hova, milyen vázába kerül majd. Gyönyörű, drága csokor is elcsúnyul, ha hozzá nem illő vázába helyezik. Nem lesz teljes az összkép és ezért a virágokat sem látjuk olyan csodásnak. A jó váza nem nyomja el a virágokat, hanem hangsúlyozza, kiemeli azok szépségét. A virágboltok többsége vázákat is árul, legjobb rögtön vázát is választani a virághoz, így azonnal egy komplett ajándékunk lesz, nem kell törni a fejünket, hogy mit vegyünk a virág mellé. Az időtakarékosságról nem is beszélve.

Cserepes virág is kitűnő választás

Nem kell azonban feltétlenül vágott virágban gondolkozni. Kiváló ajándék a cserepes virág, egy szobanövény, aminek aztán akár évek múlva is örülhet a megajándékozott. A vágott virágként árult hagymás növényeket, a tulipánt, a nárciszt, jácintot cserepes változatban is megvásárolhatjuk szívecskés dekorációba öltöztetve. Ezeknek az az előnyük, hogy a hagymájuk kiültethető a kertbe és következő évben is csodálhatjuk a virágaikat.

Nagyon kedves ajándék a piros, a fehér vagy rózsaszín színekben kapható ciklámen. Ízléses csomagolásban mini változatban is elérhető. Kicsit kényes virág, nem tűri a lakótelepi lakások melegét. Mindig alulról kell öntözni, nem szabad a leveleit és a virágait megnedvesíteni. A virágok élettartama növelhető, ha éjszakára hűvös, fűtetlen, de fagymentes helyre tesszük.

A szobai ciklámen az egyik legelterjedtebb, legkedveltebb télen nyíló virág. Tartása némiképp eltér a többi szobanövénytől, mert a lakás hőmérséklete túl magas számára. Ha viszont hűvös és világos helyet tudunk biztosítani számára, hónapokig gyönyörködhetünk a kecses virágokban. Tudd meg, mitől lesz eredményes a ciklámen virág gondozása, hogy lehetséges a szaporítása, hosszú távon való megtartása és az elvirágzott ciklámen újravirágoztatása.

Ciklámen gondozása, újravirágoztatása – ciklámen kisokos

Igen divatos a törpe vagy mini rózsa. Hosszan virágzik, meleg helyet és sok vizet igényel. A tavasz beköszöntével aztán kiültethető a kertbe, erkélyre, ahol évekig virít majd.

Minirózsa (szobarózsa ) gondozása kint és bent

Legkeresettebb cserepes virág a kankalin, népszerű botanikai nevén a Primula. Azon kevés növények közé tartozik, ami szinte minden színben megtalálható, még a viszonylag ritka kék színben is. Élénk virágai szinte világítanak a lakásban, igazi tavaszi hangulatot árasztanak, főleg ha többet összeültetve kis kompozíciót készítünk belőlük. Elvirágzás után kevesebb vizet adjunk neki, majd a fagyok elmúltával ültessük ki a kertbe bokrok tövébe. Következő évben a tavaszi hagymások virágzása idején a kis kankalinunk is virágba borul.

Kankalin (Primula) gondozása, virágoztatása

Ne feledkezzünk meg a virágok királynőjéről, az orchideáról sem. Megfelelő gondozással hónapokig örülhetünk kecses virágainak.

Lepkeorchidea kisokos – gondozása, virágoztatása

A különböző színekben pompázó papucsvirág (Calceolaria) szintén jó választás. Felfújt, léggömbszerű virágai lehetnek pirosak, barnák vagy sárgák, gyakran többszínűek. A papucsvirág kora tavasszal olyan üde benyomást kelt, hogy szinte lehetetlen ellenállni neki. A papucsvirág gondozása egyszerű, de meg kell barátkozni a gondolattal, hogy az egyszer nyíló virágok közé tartozik, virágzás után elhervad.

Papucsvirág (Calceolaria) gondozása, szaporítása

Minden milyen a Valentin-napi virág, csak legyen!

Akár milyen virágot vagy más ajándékot is válassz, lásd meg a Valentin-nap igazi értelmét. Ne a giccset lásd benne, ne világméretű üzletnek gondold (kérdezz meg egy virágost, mit mondd erre!). Vedd észre, hogy ez egy olyan nap, amikor többféle eszközzel, többek közt szép virágokkal elmondhatod kedvesednek, hogy mennyire szereted, mennyire fontos számodra. Mennyire jó, hogy Ő van és melletted van!

A Valentin-nap nem azt jelenti, hogy csak ezen az egy napon kell szeretnünk a másikat. A mai rohanó, stresszes világban azonban fontosak az ilyen napok is, amikor egy kicsit még jobban odafigyelünk egymásra. Még jobban kifejezzük érzéseinket valami kis apró ajándékkal, legyen az akár egy doboz csoki (vigyázat! hízlal!) vagy egy szál virág.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük