Mit szimbolizál a rózsa? – a rózsa szimbólumrendszere

A rózsa szimbólumrendszere elég összetett. Az egyik legősibb és legkedveltebb növényt elég sok tulajdonsággal ruházzák fel, még az egyes színeknek is más-más jelentéstartalmat tulajdonítanak.

rózsa szimbólumrendszere

Rózsa szimbólumrendszere

A rózsa az egyik legfontosabb virágszimbólum a nyugati világban. A tövisek óvta gyönyörű, illatos virág a szépséget, a szerelmet, a titoktartást, az életet, a vért, a halált és az újjászületést jelképezi. Az ókori görögök és rómaiak Aphroditének (Venusnak) szentelték, a szépséget és a szerelmet jelentette. Azt tartották róla, hogy Adonisz véréből fakadt.

Dionüszosz (Bacchus) rózsafüzéreket viselt, amelyek a hiedelem szerint hűtötték az agyat részegség esetén.

Harpokratészből úgy lett a hallgatás istene, hogy Erósz (Cupido) egy fehér rózsával rábírta a titoktartásra. Ez a szimbólum a kereszténység idején is megmaradt. A gyóntatószékeken gyakori faragott rózsa vagy a gyűléstermek stukkó rózsája arra figyelmeztet, hogy a beszélgetés „sub rosa”  (a rózsa alatt , azaz titokban) folyik.

A rómaiak rózsákat hintettek szét a temetéseken a feltámadás szimbólumaként.

A keresztény hagyomány szerint az édenkerti rózsa csak a bűnbeesés után növesztett töviseket, emlékeztetőül a sorscsapásra.

A fehér rózsát Máriához (a Mennyei Misztikus Rózsához, a tövisek nélküli rózsához) társítják. A középkorban a szüzességet szimbolizálta.

A vörös rózsa állítólag Krisztus véréből fakadt, ezért a vértanúság, a könyörületesség és a feltámadás jelképe.

Az  iszlámban a rózsa a férfi szépséget, valamint Mohamednek és két fiának a vérét jelenti. Bagdad rózsája a törvény, az őstörvény, a tudás, együttesen az igazság és Allah szimbóluma.

Az alkímiában hétszirmú rózsával jelezték az alkímiai reakciókat és a bölcsességet.

A  szabadkőműveseknél három rózsa fényt, szeretetet és életet jelent. A rózsa a jelvénye a rózsakeresztesek társaságának.

A különböző típusú, színű, fajtájú rózsáknak más-más jelentése van. A nyolcszirmú rózsa a megújulást jelenti, a kék rózsa a lehetetlent, a vörös és fehér az ellentétek egységét. Az aranyrózsa (az áldást is jelképező pápai jelvény) a tökéletességet.

A rózsa népszerű címertani ábra, a hetedik fiút jelöli.

Korunkban egyes európai szocialista pártok is jelvényükül választották a vörös rózsát.

A rózsákról kevésbé köztudott, hogy gyógyhatásúak, sok ehetőek is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük