Virágátadás stílusosan – virágajándékozási etikett

Tudtad, hogy a virágajándékozásnak is van etikettje? A virágátadás szabályai az általános illemtan elveit követik, de van köztük néhány speciális is. Most, hogy közeleg a Nőnap, ideje megtudnod, hogy történhet a virágátadás stílusosan.

virágátadás stílusosan - virágajándékozási etikett

Virágátadás fontossága, virágok szerepe a mindennapjainkban

Virágot kapni mindig öröm. Azonban még nagyobb a pillanat varázsa, ha a virágok átadása az etikett szabályai szerint, stílusosan történik..

Már Óegyiptomban, az ókori római és görög társadalmakban is nagy tisztelet övezte a virágokat. Eleinte csak templomok, szertartások díszítésére, ördögűzésként és gyógynövényként használták azokat. Későbbiekben a gazdag családok palotainak, lakomáinak, ünnepségeinek fontos kiegészítője lett.

Napjainkra a virágok a jeles napok, a családi ünnepséget, a gyakran egyszeri életesemények elmaradhatatlan kelléke lettek. Ugyanakkor a mindennapjaink fontos kiegészítői, megszépítői is. Lakásokat, erkélyeket, kerteket dekorálunk, teszünk otthonosabbá velünk.

A nők mindig szívesen fogadják a virágok formájában érkező figyelmességet, legyen az egy csokor vagy akár csak egy szál virág. A virágok felüdülést és örömet okoznak a megajándékozónak és megajándékozottnak egyaránt.

A virágajándékozással hálánkat, tiszteletünket, szeretetünket, szerelmünket is ki tudjuk fejezni a megajándékozott felé. A kedves gesztus mindenki szívét melegséggel tölti el, a virágot átadó részére is felemelő érzés. A virágok megszínesítik napjainkat, gyógyítóerejűek és segítenek a depresszió megelőzésében is.

Bár a virágok mindegyikének van szimbólikus üzenete, és a nőnapnak is vannak kedvenc virágai, ezzel ne foglalkozzunk. Bátran ajándékozzunk bármilyen virágot bármilyen alkalomra.

Virágátadás stílusosan – virágajándékozási etikett

Csomagolás nélkül

A virágboltok a virágcsokrokat gyakran díszcsomagolással látják el, ami a csokor szerves részét képezi. Az ilyen csomagolás az összhatás szempontjából fontos elem, kiemeli a virágok szépségét. Ezt vétek lenne eltávolítani a virágok átadása előtt.

A díszcsomagoláson túl védőpapírt is kapnak a virágok, hogy megóvják az időjárás viszontagságaitól (túl hideg, túl meleg). A védőcsomagolást mindig el kell távolítani a virág átadása előtt.

Bal kézzel

A virágokat bal kézben tartva illik átnyújtani. Ennek praktikus okai vannak. A bal kézben tartott virág lehetőséget biztosít arra, hogy jobb kézzel kezet fogjunk. Bár a mostani pandémiás helyzetben a kézfogász jobb, ha mellőzük, de a virágot most is bal kézből illik átadni.

Felfelé tartva

A virágokat a legszebb formájukat mutatva kell átadni, ezért fontos, hogy a virágfejek mindig felfelé álljanak, soha mutassanak a föld felé.

Szemébe nézve

A megajándékozottat illik azzal is megtisztelni, hogy a virág átadásakor a szemébe nézünk.

Pár kedves szó kíséretében

Bár él a mondás, hogy egy szál virág többet mond minden szónál, de azért virágok mellé illik párszót is mondani. Még nagyobb a megajándékozott öröme, ha szavakkal is kifejezzük köszönetünket. Elmondhatjuk, miért vagyunk hálásak, miért szeretjük, mi mindent köszönhetünk nek, miért fontos a megajándékozott személye a számunkra. Nem kell hosszú beszédet tartani, pár szívből jövő gondolat segít emlékezetessé tenni az eseményt.

Tudnivalók közlése

Főleg cserepes növények vásárlásánál gyakori, hogy a virágüzlet dolgozói gyakorlati tanácsokat adnak virágok ápolásához. Előfordul, hogy tippeket kapunk, amelyekkel tartósabbá tehetjük a csokrokat. Ne felejtsük el ezeket elmondani a megajándékozottnak.

Virágküldés kártyával

Amennyiben nincs módunk személyesen átadni a virágokat vagy igazi meglepetést szeretnénk szerezni, vegyük igénybe egy virágküldő szolgálat segítségét. A virágok mellé feltételenül küldjünk egy kis kártyát néhány kedves szóval és a nevünkkel.

Virágajándékozás az üzleti életben

A nőnap tipikusan az a nap, amikor a férfi kollégák egy kis virággal kedveskednek a kolléganőiknek. A virágajándékozás az üzleti életben is elfogadott, szép gesztus. Bármennyire jó választás a virág a munkahelyi kapcsolatokban, az etikett megköveteli hogy néhány szabályt átgondoljunk és betartsunk mielőtt virágot ajándékoznánk az üzleti partnereinknek.

Virágajándékozás az üzleti életben – etikett és tippek

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

6 hozzászólás

 1. Ági Guba szerint:

  remélem hogy nem lett felejtve a nevem VALENTIN nap kapcsán ………………………

  • Nagy Jucó szerint:

   Ági, biztos vagyok benne, hogy sokan emlékeznek még a Valentin-nap meghonosításával kapcsolatos erőfeszítéseidre és elismerik érdemeidet.

 2. Ági Guba szerint:

  az irásaid kitűnőek —-gratulálok ——

  • Nagy Jucó szerint:

   Nagyon köszönöm Ági! Jól esik ilyen dicsérő szavakat olvasni egy igazi nagy szaktekintélytől.

 3. Tóth Attila szerint:

  Nem tudom kellő módon kifejezni köszönetemet azért a munkáért amit Jucó végez a növényvilág és a nagyvilág megismertetéséért.
  Azért a hálámat és az ölelésemet elküldöm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük