Ázsiai úszópiacok titokzatos világa videón

Délkelet-Ázsiá különleges látnivalói az úszópiacok. A 19. században még nélkülönözhetetlenek voltak a helyiek életében. Az ázsiai úszópiacok száma folyamatosan csökken, a megmaradtak turista látványosságként szolgálnak.

ázsiai úszópiacok

Nekem megvan az a kép, hogy több száz csónak suhan a vízen, friss gyümölcsökkel és színes portékával megrakodva? Ezek az ázsiai úszópiacok.

A Thaiföldön, Vietnamban, Indiában és Indonéziában található úszópiacok többsége napjainkban már csak turisztikai látványosság. A 19. században ezeknek nagy jelentőségük volt az ázsiai emberek életében. A piacokon cseréltek gazdát a közeli termőföldeken megtermelt zöldségek.

Az árusok a termékeny földek köré épített csatornákon, csónakokból kínálták portékájukat, így a frissen szedett, zamatos zöldségek és gyümölcsök már útközben gazdára találtak. A mesterségesen kialakított csatornák amellett, hogy a földek öntözését szolgálták, jól megoldották a szállítási gondokat is.

Bangkok szintén híres volt az úszó piacairól, mára ezekből is csak néhány maradt fenn. Napjaink legnagyobb és leglátványosabb úszó piaca, a Damnoen Saduak Bangkoktól kb. 100 kilométerre, dél-nyugatra található.

Feledhetetlen élmény ilyen módon is betekinteni az itt élők mindennapjaiba. Bár azt nem szabad elfelejteni, hogy mára az úszópiacok jelentősen átalakultak. Az elsősorban turista csalogató érdekesség idomult a turisták igényeihez. Az áruválasztékot is a turisták kedvéhez igazították. A tradicionális kókuszdiók, guavák, pamelok, mangók, papayák mellett ajándéktárgyakat, szalmakalapokat, készételeket és frissen sütött helyi különlegességeket is kínálnak a szintén csónakkal közlekedő vásárlóknak.

Ázsiai úszópiacok titokzatos világa videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük