Monet kertje Givernyben – videó

Claude Monet híres kertje Givernyben, Párizstól egy óra autóútra található. A kertet az impresszionista festészet egyik legnagyobb alakja, maga Monet tervezte. A tavirózsák, vízililiomok és tündérrózsák több mint 250 remekműhöz adtak az ihletet. Méltán tartják Franciaország és Európa egyik legburjánzóbb és mai napig legszebb kertjének.

Monet kertje Givernyben

Claude Monet (1840-1926) 43 éves korában vásárolta meg a bájos házat. A kertet saját maga tervezte és alakítgatta. Szenvedélyes kertészként maga választotta ki a növényeket, törekedve arra, hogy minden évszakban színes színfoltok ékesítsék a kertet. A kert egyik éke egy japánkert tóval, híddal és sok tavirózsával.

Élete utolsó 30 évét itt töltötte, az elbűvölő kert több mint 250 remekműhöz szolgáltatott témát. Itt festette a vízi növényekről szóló sorozatait, de a tó felett átívelő gyaloghíd is egy tucat festményéhez adott ihletet. A kertben minden adott volt a fény és árnyék hatásainak vizsgálatára, az impresszionista stílus (szabadtéren rögzített fényhatások, tört színek, gyors ecsetvonások) alkalmazására.

Utolsó 10 évében a festményeit úgy alkotta, hogy szürke hályogban szenvedett. 1923-ban jobb szemét megműtötték, ennek hatására erősebben érzékelte az ibolyántúli fényt, és így festményei kékesebb árnyalatot kaptak.

Monet kertje Givernyben videó

Ki ne éldegélne el egy ilyen helyen? Én biztosan. Abba azért nem vagyok biztos, hogy egyedül bevállalnám a hatalmas kert gondozását. De az lehet, hogy még a festéshez is kedvet kapnék.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük