Májusfa állítás népszokása

Míg Magyarország északkeleti részén májuskosarat ajándékoznak a legények a fiatal lányoknak, addig az ország más részein a májusfa állítás a szokás. Április 30-ról május 1-re virradóra, az éj leple alatt vágták ki és díszítették fel színes szalagokkal a kiszemelt leány háza előtt a sudár nyárfát vagy nyírfát. A szép udvarlási szokás napjainkban falu helyen is egyre ritkább.

szalgokkal feldíszített májusfa

Májusfa állítás legendái

A májusfa a természet újjászületésének és a szerelemnek a szimbóluma, az Európa-szerte ismert, évszázados zöldágkultusz része. Magyarországon nyírfát, míg Erdélyben fenyőfát visznek a fiatalemberek az eladós sorban lévő lányok házához.

A májusfa állítás eredetére vonatkozóan több vallálos eredtű legenda is ismert.

Az egyik történet szerint egyszer 72 tanítvány tanítani ment. Volt köztük egy szent életű lány is, de a többiek nem hitték el róla, hogy ártatlan. Azt mondták a hitetlenek, hogy elhiszik a leányártatlanságát, ha a földbe szúrt száraz gally reggelre kizöldül. A fa május hajnalára kihajtott.

A másik legenda szerint az első században élt Fülöp és Jakab apostolok térítő útján Valburga nevezetű szűz leány volt a segítőtársuk. A leányt a pogányok megrágalmazták, Ő azonban, hogy a gúnyolódókat megszégyenítse, vándorbotját letűzte a földbe, letérdepelt elé és imádkozni kezdett. Fohászára a száraz fa a pogányok szeme láttára kizöldült. A legenda alapja az, hogy több évszázadon át, egészen 1955-ig, az egyházi kalendáriumban ugyanarra a napra, május elsejére esett a két apostol és szent Valburga emléknapja. Valójában soha nem találkoztak életükben, mert Valburga 700 évvel később élt.

Hogy állították és bontották le a májusfát?

A májusfát vagy májfát a legények csoportosan állítottak, az udvarló legény vezetésével. Egyes községekben a rokonlányoknál is állítottak májusfát a legények. Többnyire a kerítésoszlophoz rögzítették, ritkábban a földbe ásták. Általában színes szalagokkal díszítették, gyakran került rá egy üveg bor is.

Gyakran a falunak is volt egy közös fája, aminek a kidöntését ünnepély, és táncmulatság kísérte. A májusfát legtöbbször pünkösdkor vagy május utolsó szombatján bontották le. Ugyanaz a fiúcsapat döntötte le a fát, aki felállította, sokszor csak ilyenkor vált nyilvánvalóvá a kiszemelt lány számára a titkos hódoló kiléte. A bor pedig azé lett, aki fel tudott mászni érte. Nem volt ritka, hogy tréfából az üvegbe bor helyett paprikás vizet öntöttek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük