Így énekel a koala – videó

A koala, az Ausztráliában őshonos erszényes, növényevő állat sokak kedvence. Tudjuk róluk, hogy az eukaliptusz a kedvenc eledelük és hogy rengeteget alszanak. Az már kevésbé köztudott, hogy milyen hangot adnak ki. Az így énekel a koala című videó a koala életének egy ritka pillanatát mutatja be. 

koala

Az az igazság, hogy élőben még én sem hallottam koalákat énekelni. Sőt csak egyetlen koalát láttam, ami épp megmozdult és nem aludt. Mondjuk az életmódjuk ismeretében ez nem is olyan nagy csoda. A nap 24 órájából 20-at alvással töltenek. Először 2000-ben, Sydney-ben az állatkertben találkoztam a bundás álomszuszékokkal. Rám se hederítettek. Hosszú percekig álltam a ketrecük előtt, míg egyikük végre életjelt adott és lassan megmozdult.

Nem vagyok egy nagy állatkertbe járó, mert sajnálom a természetes közegükből kiszakított állatokat, de amint megtudtam, hogy a budapesti állatkertbe is megérkezett két koala, rögtön elmentem, hogy ismét megcsodáljam őket. Ezek is pont az ott tartózkodásom idején tartották a sziesztájukat.

Mit kell tudni a koalákról?

A koala (Phascolarctos cinereus) Ausztráliában őshonos erszényes, növényevő állat. A koala szó a katang bennszülött nép nyelvéből származik, jelentése „nem ivó”. Bár szoktuk koalamacinak vagy koalamedvének hívni őket, de rendszertanileg semmi közük nincs a medvékhez. A tudományos neve görögül “erszényes medvét” jelent, mivel az első telepesek helyi medvefajnak gondolták a fura állatot.

A 5-14 kg közötti súlyú koalák a fákon élnek. Nem készítenek fészket, hanem a fa ágán alszanak, átlagban napi 20 órát töltenek mozdulatlanul. Majdnem kizárólag eukaliptuszlevelekkel táplálkoznak, folyadékszükségletüket is ebből biztosítják. Egy átlagos koala naponta fél kilo eukaliptuszlevelet fogyaszt el, főleg éjjel. Szokatlanul kicsi az agyuk: a koponyaüreg 40%-át folyadék tölti ki. Igen rövid életűek, a vadonban általában csak 2-3 évig élnek.

Többnyire lassan mozognak, de vészhelyzetben gyorsan át tudnak ugrani egyik fáról a másikra. Hosszabb utat a földön galoppozva tesznek meg, hogy egy fára biztonságos magasságig felmenekülve várják meg a veszély elmúlását.

A nőstény koalák egyedül élnek és külön körzetük van, amelyet ritkán hagynak el. A hímek nem kötődnek területhez, de nem tűrik el egymást, főleg a párzási időszakban. Általában hangtalanok, de a hím koalák által a párzási időszakban adott hangos figyelmeztető hívójelek egy kilométerre is elhallatszanak. 

A 20. század elején majdnem teljesen kihaltak, amikor elsősorban a bundájuk miatt vadászták őket. Ausztráliában sok állatkertben megtalálható. Ausztrálián kívül azonban kevés helyen tartanak koalákat, mert egyoldalú táplálkozási igényei miatt igen költséges a tartásuk. Európában csupán 9 állatkertben találkozhatunk velük. Sajnos már a budapesti állatkertben sincsenek.

Na de jöjjön a beígért videó!

Így énekel a koala – videó

Köszönöm a megosztást!
  • 113
  •  
  • 6
  •  
  • 113
  •  
  • 6
  •  

Nézd meg ezeket is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*