Az Egyesült Királyság szimbolikus virágai

A világ számos országában növényeket használnak nemzeti emblémájuk részeként. Ezeket általában történelmi vagy kulturális okokból választották. Az Egyesült Királyság szimbolikus virágai között a rózsa és a nárcisz mellett bogáncsot és három levelű lóherét is találunk.

Egyesült Királyság szimbolikus virágai

Az Egyesült Királyság szimbolikus virágai

Anglia: Tudor rózsa

Anglia nemzeti virága a rózsa, még hozzá a Tudor rózsa. A Tudor-rózsát VII. Henrik fogadta el Anglia béke-jelképeként az 1455 és 1487 között zajló Rózsák háborúja befejezéseként. A vörös rózsát viselő Lancashire királyi háza és a York fehér királyi háza közötti polgárháború jelképét egyesítette, hogy a házak közötti békét jelképezze. A Tudor-rózsa öt fehér belső sziromból áll, amelyek a York-házat, és öt piros külső sziromból, amelyek a Lancaster-házat képviselik.

Vörös rózsát használ például Angliai Rögbi Unió csapata. A Tudor-rózsa stilizált képe látható a londoni Tower Tower őrségének ruharuháján és a királyi címerben.

Skócia: Bogáncs

A bogáncs Skócia felvidéki területein nő, ez Skócia nemzeti virága. A legenda szerint a skandináv hadsereg az éj leple alatt támadta meg az alvó skót harcosokat. Amikor azonban az egyik katona rátaposott a szúrós virágra, fájdalmas kiáltása felébresztette a skótokat. A címerben is megtalálható, de a skót rögbi csapat is használja. A III. Jakab által 1687-ben alapított Bogáncs rendet azok kapják, akik kiemelkedően hozzájárultak Skócia életéhez.

Wales: Nárcisz

Wales hagyományos emblémája póréhagymát tartalmazott a 19. századig. A nárciszhoz egy félreértés vezethetett. A nárcisz walesi neve Cenninen Pedr, ami szószerinti fordításban „Szent Péter póréhagymája”. A nárcisz kora tavasszal virágzik, egybeesve a március 1-jei Szent Dávid-nappal, amikor a virágot hagyományosan a ruhájukon viselik.viselik

Észak-Írország: Háromlevelű lóhere

A háromlevelű lóhere nem tévesztendő össze a szerencséthozó négylevelű lóherével. Az Ír Köztársaság bejegyzett védjegye, és nem hivatalosan Észak-Írország nemzeti szimbólumának is tekintik. Jellegzetes háromlevelű lombozatát állítólag Szent Patrick, Írország védőszentje használta az apa, a fiú és a Szentlélek Szentháromságának metaforájaként, amikor meghonosított a kereszténységet a szigeten. Tiszteletére tartják minden év március 17-én a Szent Patrik fesztivált, amikor mindenki a lóhere zöld színébe öltözik. Bár korántsem mutatós virág, a lóhere egyre népszerűbb kiegészítője a vadvirágos réti csokroknak és elrendezéseknek.

Forrás

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük