A föld szeretője – film Zsolnay Vilmos fiatal éveiről – videó

A föld szeretője című film Zsolnay Vilmos fiatal éveiről szól, amíg a boltossegédből a világszerte ismert keramikus mester lett. Amellett, hogy szórakoztató, több tanulsággal is szolgál. Bemutatja, hogy gyors siker nem létezik, több generáció kemény munkája kell ahhoz, hogy valami nagyszerű dolog megvalósuljon. A fiataloknak nem kell azért külföldre menniük, hogy megvalósítsák álmaikat, itthon kell lehetőséget teremteni számukra. Ha mindkét Zsolnay fiú kiment volna külföldre, nem lett volna Zsolnay manufaktúra… és mennyi szépséggel lenne kevesebb Magyarország építészeti öröksége. A történeten túl a szuper szereplőgárda ia sokat hozzátesz a film értékeihez. Ne hagyd ki, nézd meg videón itt!

A föld szeretője - film Zsolnay Vilmos fiatal éveiről - Vasváry villa Pécsett

A föld szeretője – film Zsolnay Vilmos fiatal éveiről

„A pécsi Zsolnay porcelángyár a magyar ipar történetének kiemelkedő, egykor külföldön is keresett szereplője. Fénykorát a századfordulón élte, amikor a szecessziós építészet remekeit díszítették az itt készített majolikákkal és kerámiákkal. A Kárpát-medence teljes területére szállított építészeti kerámiáit, dísztárgyait és porcelánkészleteit – részben a saját fejlesztésű eozinnak köszönhetően – világkiállításokon is díjazták. A néhai gyár területén 2012-ben új városrészt alakítottak ki Zsolnay Kulturális Negyed néven, ahol múzeumok, interaktív kiállítások, rendezvények és vendéglátó helyek gondoskodnak a családok tartalmas és önfeledt kikapcsolódásáról.

Zsolnay Miklós 1852-ben alapította a tönkrement lukafai keménycserép manufaktúra berendezéseiből a gyár elődjét, a Zsolnay Keménycserép Manufaktúrát. 1854-től 10 éven át idősebb fia, Ignác vezette kézi erőre berendezett üzeme, ahol kőedényeket, épületkerámiákat és vízvezetékcsöveket gyártottak. A tőkehiányos, fejlesztésekre képtelen gyár nem bírta a piaci versenyt. A teljes csődtől öccse, Zsolnay Vilmos mentette meg, aki 1865-ben átvette üzemet, majd kemény munkával világhírű gyárrá fejlesztette. – olvasható a Közel és távol utazás blogon.

A filmből még többet megtudhatsz a világhírű gyár létrejöttéről és a különleges tehetségű Zsolnay Vilmosról. 

A föld szeretője film alkotógárdája

Főszereplők:

  • Őze Áron,
  • Koncz Gábor,
  • Sunyovszky Sylvia,
  • Auksz Éva,
  • Görög László,
  • Kézdy György,
  • Lux Ádám,
  • Tarsoly Krisztina és sokan mások.

Operatőr: Nádorfi Lajos

Vágó: Eöri-Szabó Zsolt.

Író-rendező: Pozsgai Zsolt.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük