Műemlékvédelmi világnap: A múltunk megőrzése a jövőnk számára

1984-ben döntött arról a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS), hogy minden év április 18-a legyen a nap, amikor nagyon figyelem hárul a műemlékekre. Műemlékvédelmi világnap arra hívja fel a figyelmet, hogy mennyire fontos a történelmi és kulturális örökségünk megőrzése. A műemlékek nem csupán régi épületek és tárgyak, hanem a múltunkba nyíló ablakok, amelyek segítenek megérteni identitásunkat és a minket körülvevő világot. Napjainkban különösen fontos a kitüntetett figyelem, hisz a többszáz éves épített örökségeket világszerte örökös veszély fenyegeti:az idő vasfoga, az ideológiák, háborúk.

nyitott könyv egy vár előtt

Műemlékvédelmi világnap – április 18

A műemléki világnap az emberiség közös múltjának és örökségének ünneplése. Célja, a világ sokszínű kultúrái lenyomatának megőrzése, felhívni a figyelmet a különleges értékkel bíró műemlékekre és helyszínekre, illetve a védelem fontosságára. Minden évben egy ICOMOS által meghirdetett témára szerveződnek az események a világ legtöbb országában.

A világnap nemzetközi elnevezései: „World Heritage Day”; „The International Day for Monument and Sites”

A műemlékvédelem a műemlékek megőrzését és a jövő generációi számára történő bemutatását szolgálja. Ez magában foglalja a műemlékek fizikai állapotának megőrzését, de a hozzájuk kapcsolódó értékek és jelentések megőrzését is. A műemlékvédelem fontos szerepet játszik a fenntartható fejlődésben is, hiszen hozzájárul a kulturális örökség megőrzéséhez és a helyi identitás erősítéséhez.

Magyarországon a műemlékvédelemnek hosszú és gazdag története van. Az első műemlékvédelmi törvény 1881-ben született, azóta pedig számos jogszabály és intézmény jött létre a műemlékek védelmére. Magyarországon mintegy 12 000 műemlék épület és több millió műtárgy áll védelem alatt. A mai műemlékvédelem elveit a Velencei Cartában fogalmazták meg, magára nézve Magyarország is kötelezőnek tekinti ezeket.

A Műemlékvédelmi világnap remek alkalom arra, hogy elgondolkodjunk a múltunk fontosságán és azon, hogy mit tehetünk a műemlékek megőrzése érdekében. Számos programot szerveznek ezen a napon szerte az országban, amelyek nyitottá teszik a műemlékeket a nagyközönség számára.

Együttműködve mindannyian hozzájárulhatunk a múltunk megőrzéséhez a jövőnk számára.

Tippek a Műemléki világnap ünneplésére

  • Látogassunk el egy műemlék épületbe vagy kiállításra.
  • Vegyünk részt egy műemlékvédelmi programon.
  • Támogassunk egy műemlékvédelmi szervezetet.
  • Ismerkedjünk meg a helyi műemlékekkel.
  • Beszéljünk másoknak a műemlékvédelem fontosságáról.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük