Vágott virág tartósítás – így lesz hosszú életű a virág

A vágott virágok üde színpompája feldobja otthonunkat, de sajnos nem tartanak örökké. Néhány egyszerű trükkel azonban jelentősen meghosszabbíthatjuk a virágok élettartamát. Akár a kertből szedjük a virágot, akár vásároljuk vagy kapjuk, szeretnénk, minél tovább frissen tartani azokat, hogy hosszan gyönyörködhessünk szépségükben. Hoztam néhány egyszerű fortélyt, praktikát, amivel eredményes lesz a vágott virág tartósítás és hosszabb életű lesz a virág a vázában.

tulipán - vágott virág tartósítás

Vágott virág tartósítás már a vásárlásnál kezdődik

Sokan azt tartják, hogy a vágott virág már halott virág, mert onnantól, hogy leszakították a tőről, már nincs meg az éltető közege. Ebben van némi igazság, de szerintem amíg a vázába tett virágoknak van díszítő értékük, addig élnek, amikor elhervadnak, akkor meghalnak.

A virágok vázában töltött élete véges, de a tövön hagyott rózsa sem virít az idők végezetéig, egy idő után az is elhervad. Ha ismerjük a növény igényeit, a virágzásra vonatkozó tulajdonságait, akkor néhány egyszerű trükkel meghosszabbíthatjuk a virágcsokrok vagy szálas virágok életét.

Persze csodák nem léteznek. Azt sajnos nem ígérhetem, hogy olyan tippeket adok, amivel a végtelenségig meghosszabbíthatod a virágok élettartamát, de gyorsan hervadó virágnál 2-5 nappal való élettartam meghosszabbítás is hatalmas eredmény. Bár néhány virág esetében a virág szárítása megoldható, de a szárított virág már nem élőlény.

Erre figyelj vágott virág vásárlásnál:

 • Válasszunk friss virágokat, melyeknek bimbói még zártak, száraik pedig szilárdak.
 • Kerüljük a hervadt, foltos vagy sérült virágokat.
 • Lehetőleg olyat vásároljunk, amit nemrég vágtak.

Így vágd le a virágokat a kertben:

 • A virágok tartósságának egyik kulcs az egészség.Csak ép, kellően friss virág lesz hosszantartó.
 • Fontos a megfelelő vágási technika. Használj éles, tiszta ollót vagy kést, és vágd le a virágokat ferde szöggel. Ez növeli a vízfelvételt és csökkenti a levelek víz alatti bomlását, így hosszabb ideig maradnak frissek.
Ma szívünk ünnepel

Mennyi és milyen vizet tegyünk a vázába?

A növények, így a virágok életéhez, fejlődéséhez nélkülözhetetlenek a tápanyagok, a víz, a levegő és a megfelelő hőmérséklet. Amikor egy virágot leszednek, akkor két fontos életterétől, a víztől és a tápanyagoktól is megfosztják. Ezt a két dolgot kell minél előbb pótolni. A virág az elraktározott anyagokból egy darabig még tudja magának a biztosítani a létéhez szükséges feltételeket. Ha ezekből a tartalékokból kifogy, akkor azonnal hervadni kezd. Fontos tehát, hogy minél előbb vízbe kerüljön a növény.

A növények többségének a lágy, kéz-meleg vagy langyos víz a legmegfelelőbb. A langyos vizet (20-30 oC) a szár gyorsabban fel tudja szívni. Rossz szokás, hogy a vázát teletöltjük vízzel. A vázába elég egyharmadnyi vizet önteni, hisz csak alulról képes felvenni vizet a virág. ha tele öntöd, akkor sem vesz fel több vizet a növény, viszont nagyobb felületen indulhat meg a rodhadás.

Ha a vizet időben pótolni tudjuk, akkor a virág a cukor tartalékait fel tudja használni. Egy ideig pótolni tudjuk a cukrokat, de amikor az egyéb fontos szerves anyagok (hormonok, enzimek, fehérjék, stb.) aránya felborul, akkor a vázában lévő növény elpusztul. Itt már nincs megoldás.

A friss víz rendszeres cseréje elengedhetetlen a virágok frissességének megőrzéséhez. Használj meleg vizet az első töltéshez, hogy fokozd a vízfelvételt, majd a későbbiekben hideg vizet. Tisztítsd rendszeresen a vázát vagy tartályt, hogy megelőzd a baktériumok elszaporodását.

Egy-két naponta cseréld ki a vízet és vágd vissza a virágszárakat. A lágyszárú növényeknél, mint pl. a jácint és az aramillisz előbb elindul a rothadás, ezért ezek vizét naponta szükséges cserélni. A vázát alaposan mosd ki, lehetőleg hypoval vagy domesztossal, hogy a baktériumok elpusztuljanak. Majd a már ismertetett módon készíts elő a vázát és a virágokat.

Kezelési tippek vágott virágokhoz

Érdemes a virágok mennyiségének, magasságának, formájának, színének leginkább megfelelő vázát választani. A váza akkor megfelelő, ha az harmonizál a virágokkal, nem nyomja el azokat, hanem finoman kiegészíti, kiemeli azok szépségét.

Legtartósabb virágok:

 • inkaliliom
 • margaréta virégú krizantém,
 • gerbera,
 • liliomhibrid
 • frézia,
 • írisz,
 • rózsa,
 • papagájvirág,
 • amarillisz,
 • pünkösdi rózsa,
 • szegfű.

Mi kerüljön a vízbe?

A vágott virágokhoz kifejlesztett tartósítószer vagy tápanyag képes meghosszabbítani az élettartamot. Egyes virágboltok a virágcsokrok mellé ajándékként tartósítószert is adnak, de vásárolhatsz is. Kis zacskós kiszerelésben kapható és nem drága. A töménységre nagyon kell figyelni, mert az előírtnál nagyobb koncentráció megmérgezheti a növényt, és ez is gyors hervadáshoz vezet.

Jó megoldás az is, ha egy fél kávéskanálnyi sót és cukrot adsz a vízhez. Ne vidd túlzásba a cukor és a só adagolást, mert az felborítja az egyensúlyt.

Hasznosak lehetnek a különböző fertőtlenítő szerek is, amik gátolják a bomlást. Tehetsz a vízbe fél kávéskanálnyi ecetet, hypot vagy domesztoszt is. Akár használhatsz sört is, ebből pár csepp elegendő. Ezek mindegyike megöli a baktériumokat és ezzel növeli a növény tartósságát. Viszont itt is igaz a mondás, a kevesebb több, tehát ne keverd ezeket. Válaszd a számodra legszimpatikusabbat.

Lehet hogy ez így egy kicsit durván hangzik, de tartósabbak lesznek a virágok, ha nincsenek gúzsba kötve, lazábban helyezkednek el a vázában. Ezért jó, ha szétbontod a csokrokat. Ha félsz attól, hogy majd nem tudod szépen elrendezni a virágokat a vázában, akkor ezt a lépést el is hagyhatod. Azért javaslom a csokrot összefogó zsinór elvágását, mert lehetnek rövidebb szárú, vagy sérült virágok is a csokorban. A csokor szétszedésével biztosíthatod, hogy minden növényi szár beleérjen a vízbe, továbbá így egyszerűen el tudod távolítani a sérült növényi részeket is.

Virágok előkészítése a vázába rakáshoz

A vágott virág tartósítás sikeressége nagyban függ a növények előkészítésétől. ha időt szánunk néhány egyszerű, apró múveletre, akkor akár napokkal meghosszabbíthatjuk a növények élettartamát.

Érdemes leszedeni növényekről az alsó leveleket, hajtásokat. Ezek hamar bomlásnak indulnak és a növény többi részét is bomlásra késztetik.

A virágok szárából érdemes a vázába helyezése előtt vízalatt, ferdén levágni kb. 0,5 centimétert, így a jobban fel tudják majd venni a vizet. Azért jó víz alatt vágni, hogy sejtek ne záródjanak be, így biztosítható majd a vízfelvétel. A ferde vágással a virág minél nagyobb felületen tudja felszívni a vizet.

Fásszárú cserjéknél (orgona, bangita, labdarózsa) nem elég a ferde visszavágás, ezeknél a jobb vízfelvételhez a rostokat kicsit meg kell törni, hogy jobban fel tudják szívni a vizet. A rostok megtöréséhez használhatsz például kalapácsot vagy az is jó megoldás, ha a szárat legalább egy cm hosszan több helyen bevágod.

Viszonylag hűvös, nem huzatos helyre tedd a vázát. A virágokat viszonylag hűvös, nem huzatos, közvetlen napfénytől mentes helyre rakd. Az alacsony hőmérséklet gátolja a párologtatást, a meleg, a száraz levegő és a huzat viszont gyorsítja.

szegfű üzenete

Speciális igényű növények frissen tartása

Végül néhány speciális gondozást igénylő növényre hívom fel a figyelmed. Az írisz és a krizantém szereti a hideg vizet, ezért néha tehetsz a vázába egy-egy jégkockát.

A gerbera és a tulipán sokkal tovább szép marad, ha széles aljú vázába teszed, szereti, ha békén hagyják. Ne cseréld ki a vizét, azért csak töltsd utána vizet. A tulipán lehajlott szárait kiegyenesítheted, ha rövid időre lámpa alá állítod a virágokat.

A krizantém szirmai hamar hullani kezdenek, ezt megelőzheted, ha néhány csepp viaszt csöpögtetsz a szirmok tövéhez.

A nagy üreges szárú virágok (kék kerti szarkaláb, amarillisz) tovább élnek, ha a vázába helyezés előtt fejjel lefelé fordítjuk őket, szárukat megtöltjük vízzel, majd a szár végét nedves vattával betömjük, és vsszafordítva a vízzel teli vázába állítjuk.

Az üreges szárú, tejnedves növényeket, mint például a mikulásvirág, visszavágás után először egy átmeneti tárolóba tedd, hogy a tejnedv kifolyjon, majd kb. fél óra elteltével tedd őket a vázába.

A szegfűt közvetlenül a szárcsomó felett vágjuk vissza, így tovább tart.

A kerti orgona frissen tartható, ha a fás szárakat körülbelül ötvennyolc fokos hőmérsékletű vízbe tesszük, és abban hagyjuk, amíg a víz kihűl.

Vágott virág tartósítás legfontosabb trükkjei összefoglalva

Vásárlás:

 • Válasszunk friss virágokat, melyeknek bimbói még zártak, száraik pedig szilárdak.
 • Kerüljük a hervadt, foltos vagy sérült virágokat.
 • Lehetőleg olyat vásároljunk, amit nemrég vágtak le.

Tárolás:

 • A virágokat tartsuk hűvös, sötét helyen, amíg el nem helyezzük őket a vázában.
 • Távolítsuk el az alsó leveleket, amelyek a vízbe érve elrothadnának.
 • Vágjuk le a szárak végét egy éles késsel, ferdén.

Vázába helyezés:

 • Használjunk tiszta vázát, és friss, hideg vizet töltsünk bele.
 • Adjunk a vízhez virágtápot a csomagoláson található utasítások szerint.
 • Helyezzük a vázát távol a közvetlen napfénytől és a huzattól.
 • Rendszeresen cseréljük a vizet, és mossuk ki a vázát.

További trükkök:

 • Adjunk a vízhez egy kevés cukrot, aspirint vagy citromlevet, hogy meghosszabbítsuk a virágok élettartamát.
 • Permetezzük a virágokat vízzel naponta, hogy frissek maradjanak.
 • Helyezzünk a vízbe egy réz érmét, ami megakadályozza a baktériumok szaporodását.
 • Használjunk virágtartó gélt, hogy a virágok stabilan álljanak a vázában.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Laura szerint:

  Kedves Jucó!
  Nagyon sokat tanultam Tőled ma, a vágott virág tartositásával kapcsolatban.Mindig tanul az ember.Köszönöm.
  Laura

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Laura!

   Nagyon köszönöm a visszajelzést. Örülök, hogy tudtam hasznos tanácsokat adni.
   Virágos szép napokat kívánok szeretettel: Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük