Krizantém jelentése, több mint temetői virág

A krizantém az ősz egyik legszínpompásabb virága. A nemesítéseknek köszönhetően rengeteg méretben, színben és formában elérhető, egyes fajtái 50-100 cm magasra is megnőnek. Napjainkban igen kedveltek a gömb alakú, hosszan virágzó fajták.

krizantém

A krizantémot pár évtizede még sokan temetői virágnak tartották. Valószínűleg azért, mert nálunk ősszel, még a Halottak napján is virágzik. Hosszú szárú, nagyfejű és apró virágú fajtái ma már minden évszakban elérhetők.

Az Ázsiából (Japán és Kína) származó évelő növény népszerűségét mutatja, hogy már Kr. előtt 1500-ban várost neveztek el róla Kínában. Innen került Japánba, ahol a császári ház címernövényeként tisztelték. Mai napig az egyik legnagyobb japán kitüntetés krizantémot ábrázol, a világ más részein szokásos jelképek, pl. babér, oroszlán, sas, stb helyett. Európában csak a 19. században vált ismertté, hazánkban az 1950-es évektől termesztik és forgalmazzák egész évben. A krizantém botanikai nevének magyar jelentése: napvirág.

A krizantém vágott és cserepes virágként is olcsó a többi virághoz viszonyítva. Ha mindehhez még a tartósságát is figyelembe vesszük egyértelműen az élmezőnyben találjuk. A virágkötők nagyon szívesen használják virágkötészeti alkotásokban, különösen a Santininek is hívott az aprófejű zöld változat a kedvenc.

Vágott virágként is nagyon hálás, rendszeres vízcserével akár több hétig is eltartható. Fontos, hogy a levelei ne érjenek a vízbe, azokat mindenképp szedjük le a vázába helyezés előtt.

A mai ragyogó színvilágú és változatos alakú virágok lakások, munkahelyek, kertek csodás díszei. Bátran adjuk ajándékba is akár cserepes, akár vágott formában.

Akár cserépben tartjuk, akár kiültetjük a kertbe, hosszan örülhetünk neki, sokáig ontja virágait. Nagyon hálás növény, nem igényel sok gondoskodást. A vizet szereti és a tápoldatozást is meghálálja. Minimális törődéssel évről-évre gyönyörködhetünk benne.

Krizantém jelentése, szimbolikája

A krizantémhoz több jelentéstartalom is társul: öröm, optimizmus, pihenés, igazság, hosszú élet, halhatatlanság, boldogság, nyugalom. A novemberi hónap virága.

fehér krizantém az igazságot, a sárga a viszonzatlan szerelmet, a vörös pedig a szeretetet jelképezi.

Nem szerencsés az első randira krizantémot vinni, vagy azzal szerelmet vallani, annak ellenére, hogy a régi virágnyelv szerint a krizantém üzenete: “Csodálatos barát vagy”.

Keleten a krizantémot királyi virágként tisztelik, elsősorban a szerencse szimbóluma: boldogságot, gazdagságot, hosszú életet, elmélkedést jelképezi. Az ősz, a kitartás, a hosszú élet, az előkelőség és erényesség szimbólumának tartják.

A japán császár címerében is látható és Japán nemzeti virága. Szirmainak számtalan gyűrűje miatt a Nap jelképének is tekintik. A nemzeti lobogón található nap valójában stilizált krizantém. A tizenhat szirmú krizantém a japán császár “monja” (jelvénye), tizennégy szirom a fiait és a fivéreit jelenti. Japánban a szeptember, míg Kínában az október virága, az őszt, a betakarítást jelenti. Úgy tartják, hogy zökkenőmentes visszavonulást, ösztöndíjat és nyájasságot ígér.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük