Szegfű üzenete, színeinek jelentése

A szegfű az utóbbi időkben igen mellőzött virág, pedig dús, rengeteg színben pompázó virágfeje, illata és tartóssága miatt igazán több elismerést érdemelne. Nézzük csak mit érdemes tudni a kedves, elhanyagolt virágról! Íme itt a szegfű üzenete és színeinek jelentése!

szegfű üzenete

Szegfű üzenete, jelképrendszere

A virágok jelentése, színeik szimbolikája régóta foglalkoztatja az emberiséget. Egy-egy virágnak a kortól, színtől, a földrajzi helytől függően is változik a jelentése. A világszerte az egyik legtartósabb és legváltozatosabb színvilágú virágként ismert szegfűhöz sokan politikai tartalmat társítanak, pórias virágként gondolnak rá, ezért inkább nem is választják. A szocialista munkások a 20. század elején tűztek először vörös szegfűt a gomblyukukba, azóta is használják párt szimbólumként. Vonatkoztassunk el ettől és nézzünk politikai felhang nélkül a szegfűre!

A szegfű az egyik legősibb virág. A Római Birodalomban Jupiter virágát tisztelték benne. Napkeletről terjedt el, a középkori Euróbában az álhatatos szerelem és a házasság jelképévé vált. A reneszánsz időkben a hűség szimbólumának tartották és a férfiasság jelképe volt, ezért gyakran láthatjuk reneszánsz festményeken. Az egyik legismertebb ilyen alkotás Van Eyk: Férfi szegfűvel című képe. Ismeretlen festő 1515-ben II. Lajost és menyasszonyát, Habsburg Máriát szegfűvel a kezében ábrázolja, utalva a mátkaságra.

A magyar népművészetben is igen kedvelt virág. Díszítő elemként először úri hímzéseken alkalmazták, majd fafaragásokon is megjelentek a virágokat legyező alakban körülölelő 5 és 7 sziromlevelű ábrázolások. Általában a férfit  jelöli, gyakran alkalmazták a komoly szeretőnek, férjnek kijáró mintaként.

Magyar neve valószínűsíthetően az illatos, már a középkorban is ismert fűszernövényről, a szegfűszegről származik. Gyógynövényként is használták, a pestis ellenszerét tisztelték benne, ezért pestisgyógyítónak, röviden pestisfűnek is nevezték.

A szegfű legendái

Az egyik legenda szerint amikor II. Louis de Bourbon-Condé herceget a Bastille-ba zárták, ő szegfűtermesztéssel töltötte az idejét. Aztán kiszabadult, és számos dicsőséges hadjáratot vezetett, amelyeken katonái a bátorság jelképei szegfűt viseltek. Sőt a nemesek, amikor a francia forradalom idején a vérpadra léptek, előtte vörös szegfűt tűztek a ruhájukra.

Persze akad romantikusabb fejezete is szegfű történetének. Ilyen például a szerelemvarázslás, amelyre a hiedelmek szerint ugyancsak képes. Az Alpokban élő nők, annak érdekében, hogy sikeresek legyenek a férfiaknál, a fűzőjükbe, az olaszok a fülük mellé tűztek belőle egy szálat.

De Flandriában el sem kezdődött a házasság szegfű nélkül. Az volt a szokás, hogy a menyasszonyok menyegzőjük napján hatalmas szoknyájuk redőiben egy szegfűből kötözött rózsaszín bokrétát rejtettek el. A vőlegénynek pedig a nászéjszakán olyan óvatosan kellett levetkőztetnie a lányt, hogy a csokor ne sérüljön meg. A cél az volt, hogy ez a kedves, erotikus játék megszabja a következő órák hangulatát.

Szegfű szimbólumrendszere

Szimbólumrendszere igen gazdag: elragadtatás, megkülönböztetés, isteni szeretet, világi szerelem, életöröm, hiúság, Passió, Krisztus kereszthalálának szimbóluma. Európában a középkorban az állhatatos szerelmet és a házasságot Angliában pedig a lovagiasságot jelentette.

A januári hónap virága, magyar neve utal arra, hogy levele és termése is szeg alakú.

Latin eredetű angol neve, a carnation egyben a csodálatra, szerelemre, hálára is utal. Sokáig előkelő virágnak számított. Franciaországban a katonák a bátorság jelképeként tisztelték. A nemes emberek vörös szegfűt tűztek a mellükre, amikor a vérpadra léptek. Napóleon a becsületrend szalagjának színéül a szegfűvöröset választotta.

A szegfűt több ország és szervezet is jelképének tekinti. Spanyolországban nemzeti virág, a spanyol nők gyakorta a hajcsatjukat díszítik vele. Az alpesi nők pedig a fűzőjükbe tűzik.

Kanadában és az Egyesült Államokban a 20. század elején vált népszerűvé a fehér és a vörös szegfű. Ohio állam virága a vörös szegfű. Kezdetben a fehér szegfű szimbolizálta  a tiszta anyai szeretetet. Később ez annyiban változott, hogy a piros szegfűt akkor használják, amikor az anya még él, a fehéret pedig a már elhunyt anya sírjára viszik.

Koreában a szegfűt mindkét szülő tiszteletére ajándékozzák a május 8-i Szülők Napján. Május 15-én pedig a tanárokkal szembeni tiszteletüket fejezik ki vele.

Japánban a császári trónt szegfű trónnak nevezték.

A mexikói indiánok szerint a szegfű a halottak virága, temetés előtt szegfűhalmokkal vették körül a holtat.

A hajba tett szegfű elutasítást jelent, míg a kebelre kitűzött virággal az elfogadást fejezhetjük ki.

Szegfű színének jelentése

Bíbor: szeszély
Fehér: kedves, ártatlan, tiszta szerelem, jó szerencse, a passiót, Krisztus kereszthalálát szimbolizálja
Pink: az anya halhatatlan szerelme
Piros: a világi szerelem, életöröm és hiúság jelképe, a francia forradalomban piros szegfű volt a royalisták jelképe, a 20. század elején pedig a szocialistáké lett
Piros és fehér csíkos: osztatlan szeretet
Rózsaszín: soha nem foglak elfelejteni, hűség
Sárga: csalódtam benned, visszautasítás,  megvetés
Sötét vörös: szeretet, mély szeretet
Világos piros: csodálat
Vörös: érted fáj a szívem, csodálat
Zöld: Szent Patrik nap és a homoszexualitás jelképe

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük