A pongyola pitypang legendája és egyéb érdekességek

A pongyola pitypang vagy más néven gyermekláncfű (Taraxacum officinale) Magyarország is előforduló, hosszan virágzó és szívós gyógynövény. Gyógyítóerejét sokan abban látják, hogy a legendája szerint összeadódik benne a Nap, a Hold és csillagok ereje. A legendája mellett egyéb érdekességeket is elárulok a sárga szépségről.

pitypangvirágok szívalakban

Pongyola pitypang legendája

A népiesen cserbóka, tejesgaz, kutyatej, kákics néven is hívott pongyola pitypang (Taraxacum officinale) az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozik.

Úgy tartja a fáma, hogy amikor az Isten elküldött egy angyalt, hogy megkérdezze a növényeket, hogy szeretnének kinézni, egyedül a pitypang nem tudta a választ. A többi növény mind vagy szép, piros vagy fehér akart lenni nagy virágokkal, hogy úgy nézzenek ki mint egy nyári álom vagy kék színűek, mint a tiszta ég. Az angyal végül még egy napot adott a pitypangnak a gondolkodásra.

Nappal az gondolta, sárga és gyönyörű szeretne lenni, mint a Nap. Az esti Holdat meglátva meggondolta magát és fehér, kerek, áttetsző külsőt szeretett volna, mint a hold. Ahogy feljöttek a csillagok, ismét elbizonytalanodott.

Amikor az angyal eljött a válaszért, szoorúan elmondta, hogy olyan lenne, mint a Nap, mint a Hold és mint a csillagok, de nem tud dönteni.

A bölcs Teremtő teljesítette minden vágyát: virága eleinte sárga, mint a nap, majd fehér és kerék lesz mint a hold, egy ksi szellő hatására pedig úgy szóródik szét mint a csillagok.

pongyola pitypang

Érdekességek a pitypangról

A pitypang az egyetlen virág, amely három égitestet jelkéze: a nap, a hold és a csillagok is megjelennek benne. A sárga virág a napra hasonlít, a magokkal teli golyó a holdra, a szétszóródó magok pedig a csillagokra. Viselkedése is hasonló: reggel kinyílik a virág, majd este bezáródik, hogy aludni térjen.

Pitypang szimbolikus jelentése: hűség, boldogság, a szerelem jóslata, Mária és Krisztus szimbóluma, sárga virágját Vas megyében „zsibadöglesztőnek” hívják.

Ma sokan kiölik a pitypangot amint megjelenik a fűben, pedig az 1800-as évekig az emberek füvet ritkították, hogy helyet csináljanak a pitypangoknak és egyéb hasznos „gyomoknak”, mint például a kamilla.

A pitypang virágokat nem kell beporozni ahhoz, hogy magot keletkezzenek. A rovarok, pillangók imádják a nektárját, a madarak pedig a magjait. A magokat egy egyszerű kis fuvallat is képes arrébb szállítani, nagyobb légmozgásnál a magok úgy viselkednek, mint apró ejtőernyők és akár egy kilométert is megtesznek. Nem véletlenül tartják a túlélés mesterének.

A pitypang minden része hasznos: gyökér, levelek, virág. Jól tudták ezt már az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak, és több mint ezer éve használják a kínai hagyományos gyógyászatban is.

A pitypangot a népi gyógyászatban fertőzések és májbetegségek kezelésére használják. A pitypangból készült tea vízhajtóként működik. Gyógyszerek és színezékek készülnek belőle.

Bor és gyömbérsör előállításához is használják virágát, a pitypang gyökér pedig kávé helyettesítőként szolgálhat.

Tippek pitypang felhasználására

A gyermekláncfű méz és lekvár alapanyaga is lehet.

Az aranysárga pitypangra vagy másik nevén gyermekláncfűre sokan mérgesek, amikor tavasszal előbújik a kertben és „elrondítja” a makulátlannak álmodott füvet. Bosszankodás helyett van egy jobb ötletem: hasznosítsd! Tudtad, hogy pitypangvirág méz és szörp is készíthető az egészséges gyógynövényből? Mutatom is a recepetet.

Pitypang lekvár készítésről eddig még sosem hallottam. A pitypang mézet vagy pontosabban szirupot és pitypang szörpöt már magam is készítettem, de a lekvár most került először a látókörömbe.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük