Nemzetközi nőnap: március 8

Március 8-a a nemzetközi nőnap ünnepe. Egy olyan nap, amikor a nők iránti tisztelet és megbecsülés jegyében ünneplünk világszerte. A nap, amikor illik virágokkal köszönteni a család nő tagjait és a kolléganőket. A virágajándékozásnak több mint 100 éves hagyománya van. Politika demonstrációra eredeztethető vissza, ahol a szocialista érdekvédő mozgalom a nők politikában való részvételét, a nyolcórás munkanap bevezetését, a férfiakkal megegyező bérezést követelte. Az idők során az üzenete nem változott és a követelések egy része sem teljesült maradéktalanul. Cikkemben összefoglaltam a nőnap történetét, mai üzenetét és az ünneplésére is adok öteleteket.

nemzetközi nőnap

Nemzetközi nőnap története

A 19. század közepén szerte a világban felerősödtek a nők követelései a szociális és a gazdasági jogaik kiszélesítésére. Ekkor kezdtek el harcolni a foglalkoztatásban, a bérezésben érvényesülő hátrányos megkülönböztetésük ellen. 1857. március 8-án New Yorkban 40 ezer textil- és konfekcióipari munkásnő sztrájkolt a béregyenlőségért és munkaidő csökkentésért. Erre a hatalmas tüntetésre emlékezve, a politikai, feminista és szakszervezeti mozgalmak küzdelmeinek eredményeképpen vált március 8-a végül jelképesen a nők napjává.

Az 1910 augusztusában Koppenhágában tartott II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson a német származású Clara Zetkin javaslatára határozták el, hogy a New York-i eseményekre emlékezve évente Nemzetközi Nőnapot tartanak.

1911-ben még csak Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban ünnepelték. Magyarországon 1914-ben tartottak először Nőnapot. Ezek nem igazi ünneplések, sokkal inkább politikai demonstrációk, megmozdulások voltak. A tüntetéseken, felvonulásokon sok férfi is részt vett. A legnagyobb elérendő cél ebben az időben a nők választójogának megszerzése volt.

A Nőnap igazi fordulóponthoz 1917-ben Oroszországban érkezett. A februári forradalom idején nők tömegei tüntettek kenyérért és békéért. Tüntetésük sikeres volt, és az újonnan alakult polgári kormány szavazójogot biztosított a nőknek.

Az 1977-es ENSZ-közgyűlés a nők jogainak és a nemzetközi béke napjává tette.

A nők jogainak változása

A nők választójoga a 20. század elején még csak kevés országban volt biztosított. Elsőként 1893 Új-Zélandon kaptak szavazati jogot a nők. Ausztráliában  1902-ben, Európában elsőként Finnországban 1906-ban szavazhattak. Oroszországban 1917-től, Németországban 1919-től, hazánkban pedig 1920-tól van női választójog.

Meglepő módon a francia és az olasz nők csak a II. világháború végétől, a belgák 1958-tól, a svájciak 1971-től, a portugálok 1976-tól, liechtensteini nők csupán 1984-től vehetnek részt a választásokon.

Svájcnak igen jól sikerült behozni az évtizedes hátrányt, a kormányban többségbe kerültek a nők!

Az európai nőknek azért nem sok okuk van panaszra. A világ egyes részein pl. az arab világban még napjainkban is küzdeni kell női jogokért. Sok helyen a nők jelenleg is másodosztályú állampolgárok, akiknek férfi rokon beleegyezése nélkül tilos utazniuk, dolgozniuk vagy például megoperáltatniuk magukat, és gépkocsit sem vezethetnek.

Kuwaitban például csak 2005-ben, Szaud-Arábiában pedig csak 2011-ben kaptak választójogot a nők. Még a legliberálisabbnak tartott Tunéziában is gyakran tüntetnek a nők a jogaikért. Ott ugyan 1956 óta kimondja a törvény a teljes női egyenjogúságot, de a hagyománytisztelet, a szokásjog ellentmond ennek. A nőket gyakran csak a „férfiak kiegyészítőiként” kezelik.

Nők helyzete Magyarországon

Napjainkra a Nőnap elvesztette politikai tartalmát és jelentőségét. Többnyire családon belül és kollégák közt, virággal ünneplik. A nőszervezetek felvonulásokon szerveznek, hogy felhívják a figyelmet a követeléseikre, a nők a társadalomban viselt szerepére, kiszolgáltatottságára, védtelenségére.

Az állam ugyan jogegyenlőséget biztosít a nők számára, de ez nem jelenti az esélyek egyenlőségét. Magyarországon még ma is átlagosan 11 százalékkal többet keresnek a férfiak és a nők körében nagyobb a munkanélküliség is. A fizetésbeli a különbség annál nagyobbra nő, minél több gyermeke van egy anyának. Egy háromgyerekes nő már 25 százalékkal kevesebbet keres, mint egy azonos beosztásban dolgozó férfi.

A nemek közötti megkülönböztetés nem tipikus magyar jelenség. Az Egyesült Államokban 1963-ban hoztak törvényt a nemek azonos fizetéséről, de a férfiak még ma is lényegesebb jobban keresnek, mint a nők.  A nemek között az Európai Unióban is mutatkozik bérkülönbség, annak ellenére, hogy irányelv tiltja a díjazásbeli megkülönböztetést.

Magyarországon még mindig nagyon kevés nő vesz részt a közéletben, a politikában és a tudományos munkákban. Még mindig gyakoriak az előítéletek. A nők eltérő gondolkodás módja, gyakorlatiassága, más motivációja azt eredményezi, hogy másként közelítik meg a problémákat, más szempontokat mérlegelve hoznak döntéseket. A mérlegelésnél nem csak az észérvekre hagyatkoznak, hanem érzelmi alapon is vizsgálják a kérdést. Az eltérő látásmódok ütköztetésével sokkal jobb végeredmény alakul ki.

A társadalomban érzékelhető nőkkel szembeni előítéletek miatt a női politikusunk, a vezetői munkakörbe került nők eleget akarnak tenni férfi központú társadalmunk elvárásainak. Meg akarnak felelni a férfiak diktálta követelményeknek, egyenlővé akarnak válni velük, ezért férfias gondolkodásmódúvá, férfias viselkedésűvé válnak. Egy idő után ugyanúgy figyelmen kívül hagyják az emocionális szempontokat, mint a férfiak. Elfelejtenek nőként gondolkodni. Ráadásul számuk sem nő látványosan, mert nem kapnak esélyt előlépésre, érdekképviseletre.

A szocializmus idején igazi ünnepnap volt március 8-a. Manapság már ritka, hogy ünnepi műsorral vagy virággal kedveskedjenek a kolléganőknek. A családokon és ismeretségi körön belül megmaradt a figyelmességnek ez az őszinte formája.

A Nőnap üzenete és ünneplése

A Nemzetközi Nőnap jelentősége az évtizedek alatt is folyamatosan nőtt és erősödött. Ez a nap nemcsak arra emlékeztet bennünket, hogy az elmúlt évszázadokban a nők küzdelme sok területen elengedhetetlen volt az egyenlőség és az emberi jogok érvényesüléséért, hanem arra is, hogy még mindig sok munka vár ránk a nemi egyenlőség elérése érdekében.

A Nemzetközi Nőnap tehát egy emlékeztető arra, hogy a nők továbbra is küzdenek azért, hogy társadalmi, gazdasági és politikai téren egyenlő jogokat és lehetőségeket kapjanak.

A nőnap ünneplése szerte a világon különféle formában zajlik. Vannak, akik demonstrációkkal és tüntetésekkel emlékeznek meg az eseményről, mások pedig kulturális programokat, konferenciákat vagy kiállításokat szerveznek. Sok helyen azonban egyszerűen csak ajándékozással és meghitt összejövetelekkel ünneplik, ahol megemlékeznek azokról a nőkről, akik fontosak az életükben.

Magyarországon hagyományosan virággal és apró ajándékokkal köszöntik a férfiak a nőket.

Tippek a Nőnap megünnepléséhez

  • Köszöntsd fel a nőket az életedben virággal, apró ajándékkal vagy kedves üzenettel.
  • Vegyél részt egy Nőnap alkalmából szervezett rendezvényen.
  • Támogasd a nők jogaiért küzdő szervezeteket.
  • Beszélj a nemek közötti egyenlőség fontosságáról a családoddal és a barátaiddal.

Nőnap és a virágok

Ezen a napon se feledjük, hogy érzéseinkről legszebben a virágok vallanak. A virággal minden kifejezhető: hála, köszönet, megbecsülés, törődés, elismerés, tisztelet, odafigyelés, figyelmesség, mosoly, kedvesség. A nők részére meghatározó ez a nap és az ajándékként kapott virág. Akár egy szál virág is a ki nem mondott szavak üzenetét hordozza.

Március 8-a, a Nőnap a nők tiszteletéről, megbeszüléséről szól, melynek hagyományos ajándékai a virágok. Virágokkal szinte minden érzést, lelkiállapot kifejezhetünk. Egy-egy szál virág vagy a belőlük készült alkotás egyaránt képes közvetíteni és magasztossá tenni az öröm, a vigasztalás, a hála, a szeretet, a szerelem, a köszönet, a barátság, a tisztelet pillanatait. A nőnapi virágok üzenete egyértelmű: szavakkal ki nem fejezhető köszönet.

Nézzük, melyek a nőnap virágai!

A virágok ajándékozása nem csupán a magánéletben, de az üzleti szférában is gesztusértékű lehet. A március 8-i Nőnap például egy olyan alkalom, amikor illik virágot adni a közvetlen kolléganőknek. Bármennyire jó választás a virág a munkahelyi kapcsolatokban, az etikett megköveteli, hogy néhány szabályt átgondoljunk és betartsunk mielőtt virágot ajándékoznánk az üzleti partnereinknek. Íme, néhány tipp, amelyekkel emlékezetes gesztus lesz a virágajándékozás az üzleti életben, és elkerülhetők a kellemetlen szituációk.

Nőnapi versek, köszöntők válogatásommal kívánok minden nő társamnak figyelmes, megértő és szerető férfiakat. Nemcsak erre az egy napra, hanem az egész életre.

A Nemzetközi Nőnap tehát egy olyan esemény, amely fontos emlékeztető arra, hogy a nők jogaiért és egyenlőségéért mindannyian együtt kell dolgoznunk. Ez a nap lehetőséget ad arra, hogy megünnepeljük a nők sokszínűségét, erejét és kitartását, miközben felhívjuk a figyelmet azokra a területekre, ahol még mindig szükség van változásra és fejlődésre. Legyünk hát ma, és minden más napon is elkötelezettek az egyenlőség és a nők jogai mellett!

A Nőnap mindannyiunk ünnepe, és együtt tehetünk azért, hogy a jövőben még igazságosabb és egyenlőbb legyen a világ a nők számára.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Tiborné Kengyel szerint:

    Pár emberrel beszélve fogalmuk sem volt az amerikai nők harcához kötni ezt a megemlékezést. Mindig volt, van és lesz a férfiakkal szembeni különbség a nők különböző jogaik közt körülnézve. Habár jelenleg hazánkban kormányunk sokat csökkentett ezen jogkülönbözet csökkentéséért, de emberi tulajdonság, hogy elégedetlenek vagyunk mindkét nem részéről. Ez bizonyos mértékig így jó, mert ez viszi előre a fejlődést.
    Köszönöm a megemlékezést: Decibella

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük