Nemzetközi nőnap: március 8

Március 8-a a nemzetközi nőnap ünnepe, amikor illik virágokkal köszönteni a család nő tagjait és a kolléganőket. A virágajándékozásnak több mint 100 éves hagyománya van. Politika demonstrációra eredeztethető vissza, ahol a szocialista érdekvédő mozgalom a nők politikában való részvételét, a nyolcórás munkanap bevezetését, a férfiakkal megegyező bérezést követelte.  Az idők során az üzenete nem változott és a követelések egy része sem teljesült maradéktalanul. Cikkemben összefoglaltam a nőnap történetét és mai üzenetét. nemzetközi nőnap

Nemzetközi nőnap története

A 19. század közepén szerte a világban felerősödtek a nők követelései a szociális és a gazdasági jogaik kiszélesítésére. Ekkor kezdtek el harcolni a foglalkoztatásban, a bérezésben érvényesülő hátrányos megkülönböztetésük ellen. 1857. március 8-án New Yorkban 40 ezer textil- és konfekcióipari munkásnő sztrájkolt a béregyenlőségért és munkaidő csökkentésért. Erre a hatalmas tüntetésre emlékezve, a politikai, feminista és szakszervezeti mozgalmak küzdelmeinek eredményeképpen vált március 8-a végül jelképesen a nők napjává.

Az 1910 augusztusában Koppenhágában tartott II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson a német származású Clara Zetkin javaslatára határozták el, hogy a New York-i eseményekre emlékezve évente Nemzetközi Nőnapot tartanak.

1911-ben még csak Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban ünnepelték. Magyarországon 1914-ben tartottak először Nőnapot. Ezek nem igazi ünneplések, sokkal inkább politikai demonstrációk, megmozdulások voltak. A tüntetéseken, felvonulásokon sok férfi is részt vett. A legnagyobb elérendő cél ebben az időben a nők választójogának megszerzése volt. Az 1977-es ENSZ-közgyűlés a nők jogainak és a nemzetközi béke napjává tette.

A nők választójoga a 20. század elején még csak kevés országban volt biztosított. Elsőként 1893 Új-Zélandon kaptak szavazati jogot a nők. Ausztráliában  1902-ben, Európában elsőként Finnországban 1906-ban szavazhattak. Oroszországban 1917-től, Németországban 1919-től, hazánkban pedig 1920-tól van női választójog.

Meglepő módon a francia és az olasz nők csak a II. világháború végétől, a belgák 1958-tól, a svájciak 1971-től, a portugálok 1976-tól, liechtensteini nők csupán 1984-től vehetnek részt a választásokon.

Svájcnak igen jól sikerült behozni az évtizedes hátrányt, a kormányban többségbe kerültek a nők!

Az európai nőknek azért nem sok okuk van panaszra. A világ egyes részein pl. az arab világban még napjainkban is küzdeni kell női jogokért. Sok helyen a nők jelenleg is másodosztályú állampolgárok, akiknek férfi rokon beleegyezése nélkül tilos utazniuk, dolgozniuk vagy például megoperáltatniuk magukat, és gépkocsit sem vezethetnek. Kuwaitban például csak 2005-ben, Szaud-Arábiában pedig csak 2011-ben kaptak választójogot a nők. Még a legliberálisabbnak tartott Tunéziában is gyakran tüntetnek a nők a jogaikért. Ott ugyan 1956 óta kimondja a törvény a teljes női egyenjogúságot, de a hagyománytisztelet, a szokásjog ellentmond ennek. A nőket gyakran csak a „férfiak kiegyészítőiként” kezelik.

Nőnap napjainkban

Napjainkra a Nőnap elvesztette politikai tartalmát és jelentőségét. Többnyire családon belül és kollégák közt, virággal ünneplik. A nőszervezetek felvonulásokon szerveznek, hogy felhívják a figyelmet a követeléseikre, a nők a társadalomban viselt szerepére, kiszolgáltatottságára, védtelenségére.

Az állam ugyan jogegyenlőséget biztosít a nők számára, de ez nem jelenti az esélyek egyenlőségét. Magyarországon még ma is átlagosan 11 százalékkal többet keresnek a férfiak és a nők körében nagyobb a munkanélküliség is. A fizetésbeli a különbség annál nagyobbra nő, minél több gyermeke van egy anyának. Egy háromgyerekes nő már 25 százalékkal kevesebbet keres, mint egy azonos beosztásban dolgozó férfi.

A nemek közötti megkülönböztetés nem tipikus magyar jelenség. Az Egyesült Államokban 1963-ban hoztak törvényt a nemek azonos fizetéséről, de a férfiak még ma is lényegesebb jobban keresnek, mint a nők.  A nemek között az Európai Unióban is mutatkozik bérkülönbség, annak ellenére, hogy irányelv tiltja a díjazásbeli megkülönböztetést.

Magyarországon még mindig nagyon kevés nő vesz részt a közéletben, a politikában és a tudományos munkákban. Még mindig gyakoriak az előítéletek. A nők eltérő gondolkodás módja, gyakorlatiassága, más motivációja azt eredményezi, hogy másként közelítik meg a problémákat, más szempontokat mérlegelve hoznak döntéseket. A mérlegelésnél nem csak az észérvekre hagyatkoznak, hanem érzelmi alapon is vizsgálják a kérdést. Az eltérő látásmódok ütköztetésével sokkal jobb végeredmény alakul ki.

A társadalomban érzékelhető nőkkel szembeni előítéletek miatt a női politikusunk, a vezetői munkakörbe került nők eleget akarnak tenni férfi központú társadalmunk elvárásainak. Meg akarnak felelni a férfiak diktálta követelményeknek, egyenlővé akarnak válni velük, ezért férfias gondolkodásmódúvá, férfias viselkedésűvé válnak. Egy idő után ugyanúgy figyelmen kívül hagyják az emocionális szempontokat, mint a férfiak. Elfelejtenek nőként gondolkodni. Ráadásul számuk sem nő látványosan, mert nem kapnak esélyt előlépésre, érdekképviseletre.

A szocializmus idején igazi ünnepnap volt március 8-a. Manapság már ritka, hogy ünnepi műsorral vagy virággal kedveskedjenek a kolléganőknek. A családokon és ismeretségi körön belül megmaradt a figyelmességnek ez az őszinte formája. Ezen a napon se feledjük, hogy érzéseinkről legszebben a virágok vallanak. A virággal minden kifejezhető: hála, köszönet, megbecsülés, törődés, elismerés, tisztelet, odafigyelés, figyelmesség, mosoly, kedvesség. A nők részére meghatározó ez a nap és az ajándékként kapott virág. Akár egy szál virág is a ki nem mondott szavak üzenetét hordozza.

Nőnapi virágválasztás

Március 8-a, a Nőnap a nők tiszteletéről, megbeszüléséről szól, melynek hagyományos ajándékai a virágok. Virágokkal szinte minden érzést, lelkiállapot kifejezhetünk. Egy-egy szál virág vagy a belőlük készült alkotás egyaránt képes közvetíteni és magasztossá tenni az öröm, a vigasztalás, a hála, a szeretet, a szerelem, a köszönet, a barátság, a tisztelet pillanatait. A nőnapi virágok üzenete egyértelmű: szavakkal ki nem fejezhető köszönet.

Nézzük, melyek a nőnap virágai!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Tiborné Kengyel szerint:

    Pár emberrel beszélve fogalmuk sem volt az amerikai nők harcához kötni ezt a megemlékezést. Mindig volt, van és lesz a férfiakkal szembeni különbség a nők különböző jogaik közt körülnézve. Habár jelenleg hazánkban kormányunk sokat csökkentett ezen jogkülönbözet csökkentéséért, de emberi tulajdonság, hogy elégedetlenek vagyunk mindkét nem részéről. Ez bizonyos mértékig így jó, mert ez viszi előre a fejlődést.
    Köszönöm a megemlékezést: Decibella

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük