Nemzetközi nőnap: március 8

Március 8-a a nemzetközi nőnap ünnepe, amikor illik virágokkal köszönteni a család nő tagjait és a kolléganőket. A virágajándékozásnak több mint 100 éves hagyománya van. Politika demonstrációra eredeztethető vissza, ahol a szocialista érdekvédő mozgalom a nők politikában való részvételét, a nyolcórás munkanap bevezetését, a férfiakkal megegyező bérezést követelte.  Az idők során az üzenete nem változott és a követelések egy része sem teljesült maradéktalanul. Nézzük a nőnap mai üzenetét!
 
nemzetközi nőnap
 

Nőnap története

A 19. század közepén szerte a világban felerősödtek a nők követelései a szociális és a gazdasági jogaik kiszélesítésére. Ekkor kezdtek el harcolni a foglalkoztatásban, a bérezésben érvényesülő hátrányos megkülönböztetésük ellen. 1857. március 8-án New Yorkban 40 ezer textil- és konfekcióipari munkásnő sztrájkolt a béregyenlőségért és munkaidő csökkentésért. Erre a hatalmas tüntetésre emlékezve, a politikai, feminista és szakszervezeti mozgalmak küzdelmeinek eredményeképpen vált március 8-a végül jelképesen a nők napjává.

Az 1910 augusztusában Koppenhágában tartott II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson a német származású Clara Zetkin javaslatára határozták el, hogy a New York-i eseményekre emlékezve évente Nemzetközi Nőnapot tartanak.

1911-ben még csak Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban ünnepelték. Magyarországon 1914-ben tartottak először Nőnapot. Ezek nem igazi ünneplések, sokkal inkább politikai demonstrációk, megmozdulások voltak. A tüntetéseken, felvonulásokon sok férfi is részt vett. A legnagyobb elérendő cél ebben az időben a nők választójogának megszerzése volt. Az 1977-es ENSZ-közgyűlés a nők jogainak és a nemzetközi béke napjává tette.

A nők választójoga a 20. század elején még csak kevés országban volt biztosított. Elsőként 1893 Új-Zélandon kaptak szavazati jogot a nők. Ausztráliában  1902-ben, Európában elsőként Finnországban 1906-ban szavazhattak. Oroszországban 1917-től, Németországban 1919-től, hazánkban pedig 1920-tól van női választójog.

Meglepő módon a francia és az olasz nők csak a II. világháború végétől, a belgák 1958-tól, a svájciak 1971-től, a portugálok 1976-tól, liechtensteini nők csupán 1984-től vehetnek részt a választásokon.

Svájcnak igen jól sikerült behozni az évtizedes hátrányt, a kormányban többségbe kerültek a nők!

Az európai nőknek azért nem sok okuk van panaszra. A világ egyes részein pl. az arab világban még napjainkban is küzdeni kell női jogokért. Sok helyen a nők jelenleg is másodosztályú állampolgárok, akiknek férfi rokon beleegyezése nélkül tilos utazniuk, dolgozniuk vagy például megoperáltatniuk magukat, és gépkocsit sem vezethetnek. Kuwaitban például csak 2005-ben, Szaud-Arábiában pedig csak 2011-ben kaptak választójogot a nők. Még a legliberálisabbnak tartott Tunéziában is gyakran tüntetnek a nők a jogaikért. Ott ugyan 1956 óta kimondja a törvény a teljes női egyenjogúságot, de a hagyománytisztelet, a szokásjog ellentmond ennek. A nőket gyakran csak a “férfiak kiegyészítőiként” kezelik.

Nőnap napjainkban

Napjainkra a Nőnap elvesztette politikai tartalmát és jelentőségét. Többnyire családon belül és kollégák közt, virággal ünneplik. A nőszervezetek felvonulásokon szerveznek, hogy felhívják a figyelmet a követeléseikre, a nők a társadalomban viselt szerepére, kiszolgáltatottságára, védtelenségére.

Az állam ugyan jogegyenlőséget biztosít a nők számára, de ez nem jelenti az esélyek egyenlőségét. Magyarországon még ma is átlagosan 11 százalékkal többet keresnek a férfiak és a nők körében nagyobb a munkanélküliség is. A fizetésbeli a különbség annál nagyobbra nő, minél több gyermeke van egy anyának. Egy háromgyerekes nő már 25 százalékkal kevesebbet keres, mint egy azonos beosztásban dolgozó férfi.

A nemek közötti megkülönböztetés nem tipikus magyar jelenség. Az Egyesült Államokban 1963-ban hoztak törvényt a nemek azonos fizetéséről, de a férfiak még ma is lényegesebb jobban keresnek, mint a nők.  A nemek között az Európai Unióban is mutatkozik bérkülönbség, annak ellenére, hogy irányelv tiltja a díjazásbeli megkülönböztetést.

Magyarországon még mindig nagyon kevés nő vesz részt a közéletben, a politikában és a tudományos munkákban. Még mindig gyakoriak az előítéletek. A nők eltérő gondolkodás módja, gyakorlatiassága, más motivációja azt eredményezi, hogy másként közelítik meg a problémákat, más szempontokat mérlegelve hoznak döntéseket. A mérlegelésnél nem csak az észérvekre hagyatkoznak, hanem érzelmi alapon is vizsgálják a kérdést. Az eltérő látásmódok ütköztetésével sokkal jobb végeredmény alakul ki.

A társadalomban érzékelhető nőkkel szembeni előítéletek miatt a női politikusunk, a vezetői munkakörbe került nők eleget akarnak tenni férfi központú társadalmunk elvárásainak. Meg akarnak felelni a férfiak diktálta követelményeknek, egyenlővé akarnak válni velük, ezért férfias gondolkodásmódúvá, férfias viselkedésűvé válnak. Egy idő után ugyanúgy figyelmen kívül hagyják az emocionális szempontokat, mint a férfiak. Elfelejtenek nőként gondolkodni. Ráadásul számuk sem nő látványosan, mert nem kapnak esélyt előlépésre, érdekképviseletre.

A szocializmus idején igazi ünnepnap volt március 8-a. Manapság már ritka, hogy ünnepi műsorral vagy virággal kedveskedjenek a kolléganőknek. A családokon és ismeretségi körön belül megmaradt a figyelmességnek ez az őszinte formája. Ezen a napon se feledjük, hogy érzéseinkről legszebben a virágok vallanak. A virággal minden kifejezhető: hála, köszönet, megbecsülés, törődés, elismerés, tisztelet, odafigyelés, figyelmesség, mosoly, kedvesség. A nők részére meghatározó ez a nap és az ajándékként kapott virág. Akár egy szál virág is a ki nem mondott szavak üzenetét hordozza.  

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük