Mikor lesznek a tízmilliószoros napok 2024-ben?

Van egy jó hírem: tízmilliószoros napok 2024-ben is lesznek. Ráadásul pont úgy, mint minden évben, sem kevesebb, sem több, mint négy. A buddhizmus szent ünnepei, a tízmilliószoros napok külön alkalmat adnak arra, hogy világnézettől függetlenül jót tegyünk, hálásak legyünk mindazért, amit az élettől, a sorstól, az univerzumtól, az istentől vagy hívjuk bárhogy kaptunk. Mutatom 2024 tízmilliószoros napjainak dátumát, hogy időben felkészülhess a kivételes napokra.

fehér lótuszok

Tízmilliószoros napok 2024-ben: a legfontosabb tudnivalók

A tibeti buddhista naptár legfontosabb dátumai a Buddha életeseményeihez kapcsolódó tízmilliószoros napok. A minden évben más dátumra eső négy különleges napon az energiák és a teremtő erő szokszorozódnak. A tibetiek hite, vallása szerint gondolataink, cselekedeteink tízmilliószoros teremtő erővel hatnak ezeken a napokon. A Buddha és a Dharmacsakra napoknak is hívott napokon a jó és a rossz dolgok egyaránt hatványozódnak.

2024. február 24, szombat: a Chötrül Düchen, a Csodák, illetve a vajmécsesek ünnepe. Vajból készült mécseseket, apró gyertyákat gyújtanak, és Buddha csodatévő tetteit idézik fel.

2024. május 23, csütörtök: Saka Dawa Düchen, A születés, a megvilágosodás, a halál évfordulója. Ezen a napon Buddha születésnapját ünneplik meg, valamit azt a jeles eseményt, amikor Sziddhárta herceg 35 évesen megvilágosodott, és megszabadult földi szenvedéseitől.

2024. július 9, kedd: a Chokhör Düchen, magyarul Imakerék ünnepe. Buddha első szent beszédére, a Négy Nemes Igazság tanára emlékeznek a hívek. A legenda szerint Buddhát az istenek kérték fel az emberek tanítására.

2024. október 23, szerda: Lhabab Düchent, a Mennybemenetel ünnepe. A legenda szerint Buddha köszönetet mondott édesanyjának, mert megszabadította őt a szánszára, vagyis a születés és a halál körforgásától. Mennybe szállt az istenek közé, ahonnan később visszatért, és tanította az embereket.

Az egyes napokról külön cikkekkel is megemlékezem majd.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük