Mik azok a tízmilliószoros napok? Mit várhatsz tőlük?

A tibetiek úgy tartják, minden évben van négy olyan ünnepnap, amikor minden gondolat és cselekedet tízmilliószoros erővel hat. A négy kitüntetett napon pozitív, fejlődésedet elősegítő gondolatokkal tudod az életed a vágyott irányba fordítani. De nézzük, mik azok a tízmilliószoros napok, mikor lesznek és mit várhatsz tőlük!

tízmiiliószoros napok

Mik a tízmilliószoros napok?

A tízmilliószoros napokon minden teremtés 10 milliószoros erővel hat!

A tibeti szerzetesek a buddhista hagyományok szerint évente négy tízmilliószoros napot határoznak meg. Ezek a buddhista vallás legnagyobb ünnepnapjai, közös jellemzőjük, Buddha fejlődésének állomásaihoz és megvilágosodásához kapcsolódnak. Nagy Buddha-napoknak vagy Buddha emléknapoknak is hívják őket. Dátumukat a tibeti holdnaptár alapján határozzák meg, minden évben

  • az első holdhó 15.,
  • a negyedik holdhó 15.,
  • a hatodik holdhó 4.,
  • a kilencedik holdhó 22. napján ünneplik.

A tibetiek azt mondják, hogy a tízmilliószoros napok kitüntetettek, ezeken a napokon a pozitív, illetve negatív cselekedetek hatása tízmilliószorosára hatványozódik.

Tibeti holdnaptár és a Nagy Buddha-napok

A tibeti naptár a Hold járására épül, igen fejlett matematikai és asztronómiai számításokon alapul. Egy tibeti hónap 30 napból áll. Azért, hogy a naptári eltéréseket kompenzálják, minden harmadik évben egy hónappal megtoldják az évet. Rendszerint az év legsikeresebb hónapját ismétlik meg. Mivel egy holdévben csak 354 nap van, csak egyes napokat dupláznak meg, másokat egyszerűen kihagynak. A hónapokat számokkal jelülik, a hét napjait a Napról, a Holdról és az öt látható bolygóról nevezték el.

Tízmilliószoros napok – Nagy Buddha-napok

Chotrul Düchen (vajmécsesek ünnepsége) – az első holdhó 15. napja: Shakyamuni Buddha követői hitének erősítésére csodatévő cselekedeteket mutatott be.

Saka Dawa Düchen – a negyedik holdhó 15. napja: Shakyamuni Buddha megvilágosodását és a parinirvánát (önálló fény teljes kialvása – lélekben való megállapodás) ünnepli.

Düchen (chokhor – imakerék)  – a hatodik holdhó 4. napja: Shakyamuni Buddha először forgatja meg a Dharma kerekét – Buddha első szentbeszéde, a Négy Nemes Igazság tanítása.

Lhabab Düchen – a kilencedik holdhó 22. napja: 41 évesen Buddha a mennyekbe emelkedett, hogy az isteneknek tanításokat adjon, és édesanyjának meghálálja, hogy hozzásegítette Őt a Szamszárából való szabaduláshoz. Követői kérésére a Viswakarma isten által készített különleges létrán visszatért a mennyekből.

Ezeken a különleges napokon minden, amit teszünk, gondolunk, mondunk, 10 milliószorosan száll vissza ránk. Azonban nemcsak a pozitív gondolatok hatnak tízmilliószoros erővel, hanem a visszahúzó, félelmekkel, rosszindulattal teliek is.

Szerintem a legfontosabb: ha pozitív változást szeretnél az életedben, gondolkodj pozitívan önmagadról és az elérendő célodról.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük