Down-szindróma világnapja – március 21

Március 21-e nemcsak a tavasz első napja, hanem a Down-szindróma világnapja is. Ezen a napon nagyobb figyelem vetül a genetikai rendellenességgel született emberekre, a bennük rejlő lehetőségekre. Fontos nap a Down-szindrómások, családtagjaik, az értük dolgozók és mindenki számára, aki azt szeretné, hogy a Down szindrómások életminősége javuljon és emberi jogaik ne sérüljenek.

Down-szindróma világnapja - down szindrómás kislány

Mi a Down-szindróma?

A Down-szindróma (régen helytelenül Down-kór) egy veleszületett kromoszóma-eltérés, melynek hátterében hibás sejtosztódás áll. Nem betegség, sokkal inkább egy állapot. A 21. kromoszómapár hibás osztódásának következtében jön létre. Többnyire középsúlyos vagy enyhe értelmi fogyatékossággal jár, és különböző egészségi problémákkal társulhat.

Mind a petesejt, mind a hímivarsejt 23 kromoszómát tartalmaz, mindkettő egy-egy darab 21-es kromoszómát. A két sejt egyesüléséből 46 db kromoszómát tartalmazó testi sejtek jönnek létre, mindegyikben kettő darab 21-es kromoszómával. Down-szindróma esetén egy extra 21-es kromoszóma is létrejön.

A Down-szindróma nevet John Langdon Down angol orvosról kapta, aki 1866-ban elsőként írta le klinikailag a tünetegyüttest.

Down-szindróma világnapja – március 21

A Down-szindróma világnapjának (World Down Syndrome Day) létrehozása Stylianos E. Antonarakis genetikus ötletéből származik. Az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban.

A viágnap célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Az ENSZ 2011. november 10-én tartott plenáris ülésén elfogadta, hogy 2012-től március 21. a Down-szindróma világnapja legyen. 03.21 dátum a 3 darab 21-es kromoszómára utal.

Az ezen a napon világszerte megrendezett események célja, hogy növeljék a megértést, és segítsenek abban, hogy a sérült emberek méltósággal, a társadalom aktív tagjaként élhessenek teljes életet. Bemutatják a Down-szindrómás emberek teljesítményét, és azt hogy képesek dolgozni, keresni, saját életükről dönteni, és boldogan élni, mint bárki más. Felhívják a figyelmet a Down-szindrómások teljesítményére, és támogatják a függetlenségüket, önképviseletüket és döntési szabadságukat.

A Down-szindróma világnap jelképe a felemás zokni, Magyarországon ia sok helyen felesás zoknis tánccal ünnepelnek.

A Folly Arbértumban 2022-ben jótékonysági óriástoboz árverést rendeznek egy Down-szindrómások nevelésével foglalkozó óvoda javára.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük