Licitálj óriástobozokra és támogass Down-szindrómás gyerekeket!

Megszokhattuk már, hogy a Balaton Édenkertjében, a Folly Arborátumban mindig történik valami jó és érdekes. Alig egy hónapja Esküvő kiállításra várták a házasulandókat, márciusban pedig óriástoboz licit rendezésével jótékonykodnak. A hatalmas méretű tobozok elárverezéséből befolyt összeget egy DOWN-szindrómás gyerekek nevelésével foglalkozó óvoda részére ajánlják fel.

óriástoboz kézben
Fotó: Folly Arborétum

Óriástoboz licit DOWN-szindrómás gyerekek támogatására

A Down-szindróma március 21-i világnapja alkalmából két impozáns méretű, az Arborétum óriástobozú fenyőjéről (Pinus coulteri) szüretelt tobozt ajánl fel jótékonysági árverésre a Folly Arborétum és Borászat. A december elejei szüretről magam is beszámoltam a Közel és távol utazós blogomban.

Az óriástoboz licit nem csak jótékonykodás, a figyelemfelkeltést is fontos célként jelölték meg.

Licitfelhívás a Folly-tól

A Down-szindróma világnapja alkalmából két impozáns méretű, az Arborétum óriástobozú fenyőjéről (Pinus coulteri) szüretelt tobozt ajánl fel jótékonysági árverésre a Folly. A befolyó összeget idén egy olyan XI. kerületi óvodának adományozzák, amely integráltan neveli a speciális nevelési igényű gyermekeket. A licit másodlagos célja, hogy felhívják a figyelmet az ilyen típusú intézmények fontosságára.


A Folly Arborétum és Borászat életében évek óta fontos dátum március 21-e, a Down-szindróma világnapja, ugyanis Folly Judit harmadik gyermeke Down-szindrómával született: Miklós már 6 éves, fejlesztésében elsősorban a család, az otthoni légkör és a korban közeli testvérei segítenek. Közvetlenül ezután azonban a legtöbbet annak az integráló óvodának köszönhet, ahova jár, és ahol befogadták.

„Intézményünkben integrált nevelés folyik, így is segítjük a speciális nevelési igényű gyerekek épek közé való beilleszkedését, fejlesztését. Ennek köszönhetően csökkenthetők a hátrányok, javítható az életminőség, miközben az ép gyerekek is elfogadóbbá válnak, természetessé válik számukra a tolerancia és a segítségnyújtás” –mondta el Dózsa-Szedlacsek Éva, a XI. kerületi Gazdagréti Óvoda intézményvezetője.

„Megtapasztalva Miklós születésekor a teljes kétségbeesést, úgy gondoljuk, történetünket elmesélve reményt tudunk adni a hasonló helyzetben lévő várandós vagy szülés után álló édesanyáknak, édesapáknak, családoknak. Ezért tartjuk fontosnak, hogy időről időre valamilyen jótékonysági akcióval hívjuk fel a figyelmet a témára. Idén azért választottuk ki kifejezetten ezt az óvodát, mert az az integrált nevelés, amely ebben az intézményben folyik, és a nevelők munkája példaértékű” – fejtette ki Folly Réka, negyedik generációs tulajdonos, a Folly Arborétum és Borászat ügyvezetője a jótékonysági kampány kapcsán.

A jótékonysági aukción két toboz kerül árverésre arról az órástobozú fenyőről, amelyet még Folly Gyula, Réka és Judit édesapja ültetett. A 60 éves fa ma már több, mint tíz méter magas, érett tobozai elérhetik a 30–40 cm magasságot, nedves súlyuk megközelíti a 3-4 kg-ot. Legutóbb tavaly novemberben volt tobozszüret az Arborétumban, az árverésre felajánlott tobozokat is ekkor takarították be.

A két óriástobozra licitálni az erre készült Facebook esemény alatt lehet majd. A licit eseményre a részvételi szándékot március 2-tól be lehet jelölni, így az érdeklődök biztosan nem maradnak le az aukcióról. Az óriástobozokra licitálni március 17-én 10.00 órától lehet, a jótékonysági árverés 03.18-án 14.00 órakor zárul. – olvasható a jótékonysági licit Facebook oldalán.

óriástoboz a Folly-ból

Mit kell tudni az óriástobozról?

A Pinus coulteri, vagyis az óriástobozú fenyő a világ legnagyobb tömegű tobozt nevelő fenyője. 25 méter magasra is nőhet az amerikai bokorerdőkben. Rozsdabarna kérge pikkelyes, mélyen repedezett. Merev, szürkészöld tűlevelei 20–30 cm hosszúak. Virágzatai tavasz végén – nyár elején nyílnak. A tobozok a másod-, harmadévre fejlődnek ki, és nemegyszer a három kilogrammot is elérik. Magjai egykor indián törzsek fő táplálékául szolgáltak, gyantája pedig gyógyító összetevőket tartalmaz. Angolul özvegycsinálónak, azaz widowmakernek nevezik.

A tobozok kikiáltási ára 30.000 Ft, a licitlépcső mindkét esetben 5.000 Ft.

További részeletekért és licitálásért keresd a Folly Facebook oldalát:

https://www.facebook.com/events/502023284835805/


Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük