Szerencsehozó növények a szerencse bevonzásához

Ősidők óta léteznek praktikák, amelyekkel az emberek megpróbálnak Fortuna kegyeibe férkőzni. Az idők folyamán az egyes növényeket is más-más szimbolikus jelentéssel ruházták fel. Egyesek a gazdagság, a jószerencse, a boldogság megtestesítői lettek, mások az egészséget, a békét és a szerelemet szimbolizálják. Bár garantálni semmit nem tudok, mutatok pár mágikus erejű növényt. Ha a hőn áhított szerencsét nem is hozzák meg, légtisztító és párásító hatásukkal hozzájárulnak egészségünkhöz, jó hangulatunkhoz. Itt vannak a szerencsehozó növények!

anyós nyelv, szerencsehozó növények

Szerencsehozó növények

Szerencse bambusz

A rügyező bambuszra a kínaiak már 4-5 ezer évvel ezelőtt is az életet szimbolizáló növényként tekintettek. Az Ázsiában őshonos, évelő növény felhasználása nagyon sokrétű. Üreges szárát legsokoldalúbban az építészetben hasznosítják, de ékszer és fiatal rügyeiből étel is készül belőle. A mi éghajlatunkon is megél, a 3 és 10 méter magasságot is elérheti, átmérője 2 és 5 centiméter között van. A keleti hagyományok szerint a bambusz pozitív energiával, szerencsével és szerelemmel tölti be a szobát. Nem igényel különösebb törődést, viszont a víz nélkülözhetetlen számára. Közepesen fényigényes, szereti a szobahőmérsékletet.

Amit nálunk szerencse bambuszként árulnak, az valójában a trópusi őserdőben élő dracéna fajta (Dracaena sanderana). A szálanként vagy csoportokban árult növény erőt, hatalmat, megbecsülést és szerencsét hoz. Megteremti az öt elem (a tűz, a fém, a föld, a víz és a fa) egyensúlyát és ezzel energetizálja az otthont. A szerencse bambusznak több más növénnyel együtt pénzteremtő képességet is tulajdonítanak, így arra is alkalmas, hogy a vagyonunkat gyarapítsa.

Lóhere, szerencsehere

A nyugati civilizációban a négylevelű lóhere évszázadok óta a szerencse szimbóluma, már a kelták is tisztelték. A lóhere alapvetően három levelű, aminek alakja a keresztre emlékeztet. Az írek szimbolikus növénye, Szent Patrik ezzel magyarázta el a híveknek a szentháromság jelentőségét. A négylevelű változat ennek egy mutánsa, ami elég ritka. Az első levél a reményt, a második a hitet, a harmadik a szerelmet, a negyedik pedig a szerencsét szimbolizálja. A lóhere cserépben nem tartható, így be kell érni például a szárított változatával.

Az ilyenkor kapható szerencseherének semmi köze nincs a lóheréhez, ez valójában Mexikóból származó madársóska. A négy szív alakú levél felhős időben és éjszaka ernyőszerűen becsukódik. Közvetlen napsütést, hűvös helyet és gyakori öntözést igényel. Ha a növény elvirágzik, a levélzet elszárad, akkor hagyjuk abba az öntözést és tartsuk hűvös, árnyékos helyen. Kora tavasszal ültessük át és kezdjük el újra öntözni. Nem csak szobában tartható, nyugodtan kiültethetjük a balkonra vagy sziklakertbe. A gumókat november közepén érdemes cserépbe ültetni, mert pár hét kell a kihajtatáshoz. Mint a többi madársóska, ez is fogyasztható. Kellemesen savanykás íze kitűnő saláta alapanyag.

Kaktusz

A szúrós levelű kaktuszok az erő egyik szimbólumai. Úgy tartják, hogy elűzi a negatív energiákat és szerencsét hoz. A legtöbb kaktusz halálát a túlzott gondoskodás, a túlöntözés okozza. Nyáron hetente, télen elég havonta egyszer locsolni. Egy-egy alkalommal csak nagyon kis mennyiségű vizet öntsünk rájuk. Télen hűvösebb helyre helyezzük. Egyes fajok télállóak, így akár a balkonon is tarthatók.

Déli gesztenye

Az Ausztráliából származó örökzöld déli gesztenyét a 20 centiméteresre is megnövő hüvelytermése miatt paszulyfának is szokták nevezni. Fényes levelein túl a földből kilátszó zöld “babjával” is díszít. Közepes fény-, víz-, és tápanyagigényű. Kedveli a párás levegőt, az erős napot rosszul viseli. Általában közepes méretű, de annyira nő meg, amennyire a cserép engedi. Ha igazán nagy, tágas edénybe ültetjük, akkor akár a 2 méteres magasságot is elérheti.

Vadkakaó

A Közép- és Dél-Amerikából származó vadkakaó pénzhozó faként vált híressé. Mindezt annak köszönheti, hogy egy kertész az igen strapabíró növény három szálát összefonva kezdte el nevelni. A látványos növényekből igen hamar meggazdagodott, így elnevezte pénzhozó fának. Hazájában virágot és kakaóra hasonlító szőrös magokat is hoz, de itthon ez nem igazán jellemző. Igénytelen növény, szereti a fényt, mérsékelten öntözzük.

Anyósnyelv

Az anyósnyelvről (Sansevieria) úgy tartják, hogy bölcsességet, gazdagságot, boldogságot és sikert hozó növény. Nagyon igénytelen. Két hetente elég öntözni. Szereti a sok fényt, lakótelepi lakásban is tartható. Ha mást nem is, de igénytelenségével a kertészkedés sikerélményét mindenképp meghozza.

Folytathatnám még a bemutatott szerencsehozó növények sorát, de hagyok még párat legközelebbre is.

További olvasnivalók szerencséről, boldogságról, mágikus növényekről

A természetben szép számmal találunk olyan növényeket, amelyeknek varázserőt, mágikuserőt tulajdonítanak. Egyesek az egészség, a béke, a szerelem, a gazdagság, a jószerencse, a boldogság megtestesítői. Milyen egyszerű és nagyszerű is lenne, ha a növények képesek lennének megváltoztatni a sorsunkat és szerencsét, egészséget, pénzt vagy boldogságot varázsolni az otthonunkba. Egy próbát minden esetre megér, ezért mutatom is melyik a top10 boldogsághozó növény.

Akár hiszünk benne, akár nem, jóslások az új évre is jól jönnek. Szilveszteri babonák, mágikus praktikák, izgalmas varázslatok sorát hoztam az óév utolsó napjára, hogy jól induljon az új év.

szilveszter és az új év első napjának szokásai összefonódnak. A misztikus napok babonáinak, hagyományainak célja, hogy az új esztendőre egészséget, szerencsét, boldogságot és bőséget varázsoljanak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Bogdán Zsóka szerint:

  Kedves Jucó!

  Nagyon hasznos volt az újév előtti írásod.
  Köszönöm szépen.

  Kívánok, Neked boldog újévet, erőben egészségben, szerencsében és sok boldogságot.

  Szeretettel:
  Zsóka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük