Legnépszerűbb magyar hímző motívumok és jelentésük

A hímzett ruhák egyre népszerűbbek a fiatalok körében is. Bár az egyes hímző motívumok régen egyedi jelentéstartalommal is bírtak, ma ezek ismerete nélkül választják a hölgyek a színes, hímzett ruhákat, mert egyszerűen szépek. A matyó vagy kalocsai hímzés egyaránt jól mutat egy táskán egy menyasszonyi vagy alkalmi ruhán, és olyan hétköznapi viseleteken is, mint a farmer vagy vászoncipő. Nézzük a legnépszerűbb magyar motívumok jelentését, melyeket már őseink is használtak!

hímzett táska magyar hímző motívumokkal

Egy kis hímzés történelem

Régészeti leletekből tudjuk, hogy már az ókorban is ismerték és használták a hímzéstechnikát. Őshazája Ázsiában lehetett. Az Európában fennmaradt legrégebbi hímzések a 11-12. században születtek. Egyik kiemelkedő darabjuk első királyunk, Szent István aranyfonallal hímzett koronázási palástja, amely 1030-ban a veszprámi apácakolostorban. A hagyomány szerint Gizella királyné is részt vett a díszítésben.

A gyönyörű magyar motívumok sok külföldi hírességet is lenyűgöztek. Nicole Kidmant például néhány éve a Los Angeles-i repülőtéren fotózták le kalocsai mintás ruhában.

Legnépszerűbb magyar hímző motívumok és jelentésük

Ahogy az élő- és vágott virágoknak is van szimbólumrendszerük, jelentéstartalmuk, úgy hímzéshez használt virágmotívumoknak is. A magyar hímzésvilágban leggyakrabban megjelenő szimbólumok jelentését gyűjtöttem össze.

Életfa

A világfa köti össze a túlvilágot a földi világgal és az alvilággal. Utal életre és halálra, az örök fejlődésre és növekedésre, a folytonos megújulásra.

Gránátalma

A gránátalma ősi termékenységi jelkép a benne lévő magokkal együtt.

Indák

Az indák az élet folytonosságát, a lélek felemelkedését, az istenhez való útját jelképezi.

Liliom

A liliom jelentheti az ártatlanságot és a halhatatlanságot is. A tulipánhoz hasonlóan a termékenység szimbóluma.

Rózsa

A rózsa motívum utalhat a napra, de lehet óvó, termékenységvarázsló szerepe is. A beteljesedett szerelmet is kifejezték vele, nemtől függetlenül.

Szegfű

A szegfű a férfi jelölője a néphagyomány szerint. Komoly szertőnek, férjnek kijáró minta.

Tulipán

A tulipán a befogadást, a nőiességet erősítő szimbólum, ami akár a nemi egyesülést is jelképezte. A gyermekáldásra vágyó nőknek is javasolták, mert a női teremtőerőket is segíti.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük