Virágnyelv, azaz a virágok üzenete

Virágnyelven beszél, mondjuk arra, aki óvatosságból, tapintatból nem mondja meg egyenesen, amit akar, hanem körbeírja, és csak célozgat rá. Találó a kifejezés, ahogy a virágok jelképrendszere is, amit évezredek során a virágok mellé társítottak. De mi is az a virágnyelv és mit üzennek a virágok? Olvass tovább és mindenre fény derül!

virágnyelv

Honnan ered a virágnyelv?

A virágok jelentés története több ezer évre nyúlik vissza. Már a Bibliában, a görög és római mitológiában, az óegyiptomi írásokban és kora keleti történetekben is egyértelmű utalásokat találunk a virágok kódolt üzeneteiről. Költők, zeneszerzők és festők is szimbólumként használták a virágokat alkotásaikban, melyeket sokkal jobban megérthetünk, ha ismerjük a virágok jelképrendszerét. A népi hímzések, a népdalok, a népmesék, a balladák virágmotívumai is mind-mind fontos üzenetet hordoznak.

A virágnyelv első ismert dokumentuma a 17. századi Konstantinápolyból származik. A törökök speciális virágnyelvet alakítottak ki, amellyel bármilyen üzenetet képesek voltak tolmácsolni. A rendkívül kifinomult jelrendszerben minden apró elemnek külön jelentése volt, sok mindent elárult küldőjéről, akaratáról és vágyairól. Tévedés azt gondolni, hogy a virágok csak szerelmes vallomásokat mondtak el átadójuk helyett. Államfők, kémek is használták a virágokat a titkos üzenetek, hírek közvetítésére. Persze ez utóbbiakról nem sok szivárgott ki.

Szerelmi üzenetek virágnyelven

Titkos szerelmi üzenetre a 18. században kezdték használni a virágokat szélesebb körben. Az erényes középkorban a nők és férfiak közeledése nem volt olyan egyszerű, mint napjainkban. Ha egy férfinak megtetszett egy hölgy, nem volt túl sok lehetősége arra, hogy érzelmeit kinyilvánítsa szíve választottja felé. A leányokat a szülők hét lakat alatt őrizték, a házból is csak kísérettel léphettek ki. A virágok viszont szavak nélkül beszéltek, bár ennek a jelrendszernek a megtanulás és megértése nem volt egy egyszerű feladat.

Jelentős mérföldkő volt a virágnyelvi kommunikáció elterjedésében, amikor Lady Mary Wortley Montagu a 18. század elején Keleten járva bejutott egy hárembe. Az angol hölgy 1763-ban Levelek a Keletről címmel megjelent írásában részletesen beszámolt arról, miként szokás virágok útján kommunikálni. Írása nagy lendületet adott a nyugati virág-ajándékozási szokásnak is.

Az első virágnyelvi szótár, ami több mint nyolcszáz növény jelentését írta le, 1818-ban Le Languages des Fleurs címmel látott napvilágot. A virágnyelv népszerűsége a 19. század második felében érte el csúcspontját. Elsőként Angliában vált divattá virágcsokrokkal való kommunikálás, majd a szokás szép lassan beszivárgott más országok kultúrájába is.

Magyarul 1852-ben, Kassay Adolf összeállításában jelent meg az első virágnyelv-szótár. Később számos más gyűjtemény is napvilágot látott. Az 1885-ben megjelent Legteljesebb virágnyelv című könyvecske, már nem csak a virágok üzenetét fedte fel. A színekkel, a legyezővel, a bélyegekkel, a kesztyűvel, a zsebkendővel és a drágakövekkel való kommunikáció rejtelmeit is feltárta, sőt öt különböző titkos ábécét is bemutatott.

Mennyire egyértelmű a virágnyelv?

A virágok minden korban elsősorban a nőkhöz, szépséghez, költészethez, érzékiséghez kapcsolódtak. Buddha egy hajnalban nyíló lótuszvirágból született, ami az életet szimbolizálta. A lótuszvirág az életet adó víz felszínén lebeg, míg gyökerei a földbe kapaszkodnak. Szirmai a nap első sugaraival kinyílnak, hisz a lótusz az örök szerelem jelképének, a napnak kedvese. Azonban nem minden virág szimbólumtartalma ennyire egyértelmű.

A virágnyelvvel kapcsolatban megjelent írások helyenként eltérő jelentéstartalommal ruházták fel az egyes növényeket. Ha a két szerelmes nem ugyanabból a forrásból tájékozódott, alaposan félreérthették az üzenetet. Jó példa erre a galagonya eltérő üzenete. A Legteljesebb virágnyelv szerint a galagonya jelentése „csak veled szép az élet.”, míg egy más könyv szerint „szerelmem hasztalan kéred, célod nálam el nem éred”. Hát egyáltalán nem mindegy, ki hogy értelmezte…

A piros rózsának sem egyértelműen pozitív töltete volt. Ha egy lány a piros rózsát virágfejjel a fiú felé fordítva nyújtotta, azt üzente „félek, de remélek”. Fordítva, tehát a tüskés virágszárat tartva a fiú felé, az üzenet is megváltozott: „nincs remény” szólt az elutasítás.

Az egyes virágok száma is üzenetet hordozott, a csokorba kötött gyöngyvirágok száma utalt a találkozás órájára, pl. 1 szál virág – éjfél után 1 óra. A napokat akáclevelekkel jelölték: a mát egy levél, a holnapot két levél szimbolizálta, és így tovább.

Minden apró mozzanatnak megvolt a maga árnyalt jelentése. Ha a hölgy a hajába tűzte az imádójától kapott virágot, az elutasításról árulkodott. A kebelre helyezett virág viszont a viszonzott vonzalom árulkodó jele volt.

A virágok ma is szimbólumok, kifejezik az ajándékozó gondolatait és érzéseit, de régi jelentés tatalmukat elvesztették. Virágválasztásnál a virágnyelv helyett inkább a megajándékozott szokásait, igényeit vegyük figyelembe. A szép virágok ugyanúgy beszélni fognak helyettünk és várhatóan értő fülekre és szívekre találnak.

Figyeld az oldalt, mert egy sorozatban elárulom azt is, melyik virág milyen jelentéstartalommal bírt.

Virágok szimbolikus jelentése

A virágnyelvben minden egyes növényt más-más jelentéstartalommal ruháztak fel. A természet és növények tisztelete és szeretete egyidős az emberi kultúrák kialakulásával. A virágok már ezredévekkel ezelőtt is fontos szerepet játszottak az emberek ünnepein és mindennapjaiban. A virág az ifjú élet, a szerelem szimbóluma, de a szirmok többnyire csillag alakú szerkezete miatt gyakran a Nap, a földkerekség vagy a középpont jelképe is.

Nézzük, mit szimbolizálnak az ábécé elején elhelyezkedő, A-É betűvel kezdődő növények!

Kattints a képre, hogy megtudd az egyes virágok szimbólikus jelentését, üzenetét.

A virágok színe is árulkodó, teljesen mást szimbolizál például egy fehér és egy vörös rózsa. Gyakran az sem mindegy, hogy a virágot egymagában adják át vagy csokorba kötve. Itt a Virágok szimbolikus jelentése F-J!

Nézzük, mit szimbolizálnak az K-tól a Ny-ig betűvel kezdődő növények!

Nézzük, mit szimbolizálnak az O-tól a Zs-ig betűvel kezdődő növények!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük