Virágnyelv, azaz a virágok üzenete

Virágnyelven beszél, mondjuk arra, aki óvatosságból, tapintatból nem mondja meg egyenesen, amit akar, hanem körbeírja, és csak célozgat rá. Találó a kifejezés, ahogy a virágok jelkép rendszere is, amit év ezredek során a virágok mellé társítottak. De mi is az a virágnyelv és mit üzennek a virágok? Olvass tovább és mindenre fény derül.

virágnyelv

Honnan ered a virágnyelv?

A virágok jelentés története több ezer évre nyúlik vissza. Már a Bibliában, a görög és római mitológiában, az óegyiptomi írásokban és kora keleti történetekben is egyértelmű utalásokat találunk a virágok kódolt üzeneteiről. Költők, zeneszerzők és festők is szimbólumként használták a virágokat alkotásaikban, melyeket sokkal jobban megérthetünk, ha ismerjük a virágok jelképrendszerét. A népi hímzések, a népdalok, a népmesék, a balladák virágmotívumai is mind-mind fontos üzenetet hordoznak.

A virágnyelv első ismert dokumentuma a 17. századi Konstantinápolyból származik. A törökök speciális virágnyelvet alakítottak ki, amellyel bármilyen üzenetet képesek voltak tolmácsolni. A rendkívül kifinomult jelrendszerben minden apró elemnek külön jelentése volt, sok mindent elárult küldőjéről, akaratáról és vágyairól. Tévedés azt gondolni, hogy a virágok csak szerelmes vallomásokat mondtak el átadójuk helyett. Államfők, kémek is használták a virágokat a titkos üzenetek, hírek közvetítésére. Persze ez utóbbiakról nem sok szivárgott ki.

Szerelmi üzenetek virágnyelven

Titkos szerelmi üzenetre a 18. században kezdték használni a virágokat szélesebb körben. Az erényes középkorban a nők és férfiak közeledése nem volt olyan egyszerű, mint napjainkban. Ha egy férfinak megtetszett egy hölgy, nem volt túl sok lehetősége arra, hogy érzelmeit kinyilvánítsa szíve választottja felé. A leányokat a szülők hét lakat alatt őrizték, a házból is csak kísérettel léphettek ki. A virágok viszont szavak nélkül beszéltek, bár ennek a jelrendszernek a megtanulás és megértése nem volt egy egyszerű feladat.

Jelentős mérföldkő volt a virágnyelvi kommunikáció elterjedésében, amikor Lady Mary Wortley Montagu a 18. század elején Keleten járva bejutott egy hárembe. Az angol hölgy 1763-ban Levelek a Keletről címmel megjelent írásában részletesen beszámolt arról, miként szokás virágok útján kommunikálni. Írása nagy lendületet adott a nyugati virág-ajándékozási szokásnak is.

Az első virágnyelvi szótár, ami több mint nyolcszáz növény jelentését írta le, 1818-ban Le Languages des Fleurs címmel látott napvilágot. A virágnyelv népszerűsége a 19. század második felében érte el csúcspontját. Elsőként Angliában vált divattá virágcsokrokkal való kommunikálás, majd a szokás szép lassan beszivárgott más országok kultúrájába is.

Magyarul 1852-ben, Kassay Adolf összeállításában jelent meg az első virágnyelv-szótár. Később számos más gyűjtemény is napvilágot látott. Az 1885-ben megjelent Legteljesebb virágnyelv című könyvecske, már nem csak a virágok üzenetét fedte fel. A színekkel, a legyezővel, a bélyegekkel, a kesztyűvel, a zsebkendővel és a drágakövekkel való kommunikáció rejtelmeit is feltárta, sőt öt különböző titkos ábécét is bemutatott.

Mennyire egyértelmű a virágnyelv?

A virágok minden korban elsősorban a nőkhöz, szépséghez, költészethez, érzékiséghez kapcsolódtak. Buddha egy hajnalban nyíló lótuszvirágból született, ami az életet szimbolizálta. A lótuszvirág az életet adó víz felszínén lebeg, míg gyökerei a földbe kapaszkodnak. Szirmai a nap első sugaraival kinyílnak, hisz a lótusz az örök szerelem jelképének, a napnak kedvese. Azonban nem minden virág szimbólumtartalma ennyire egyértelmű.

A virágnyelvvel kapcsolatban megjelent írások helyenként eltérő jelentéstartalommal ruházták fel az egyes növényeket. Ha a két szerelmes nem ugyanabból a forrásból tájékozódott, alaposan félreérthették az üzenetet. Jó példa erre a galagonya eltérő üzenete. A Legteljesebb virágnyelv szerint a galagonya jelentése „csak veled szép az élet.”, míg egy más könyv szerint „szerelmem hasztalan kéred, célod nálam el nem éred”. Hát egyáltalán nem mindegy, ki hogy értelmezte…

A piros rózsának sem egyértelműen pozitív töltete volt. Ha egy lány a piros rózsát virágfejjel a fiú felé fordítva nyújtotta, azt üzente „félek, de remélek”. Fordítva, tehát a tüskés virágszárat tartva a fiú felé, az üzenet is megváltozott: „nincs remény” szólt az elutasítás.

Az egyes virágok száma is üzenetet hordozott, a csokorba kötött gyöngyvirágok száma utalt a találkozás órájára, pl. 1 szál virág – éjfél után 1 óra. A napokat akáclevelekkel jelölték: a mát egy levél, a holnapot két levél szimbolizálta, és így tovább.

Minden apró mozzanatnak megvolt a maga árnyalt jelentése. Ha a hölgy a hajába tűzte az imádójától kapott virágot, az elutasításról árulkodott. A kebelre helyezett virág viszont a viszonzott vonzalom árulkodó jele volt.

A virágok ma is szimbólumok, kifejezik az ajándékozó gondolatait és érzéseit, de régi jelentés tatalmukat elvesztették. Virágválasztásnál a virágnyelv helyett inkább a megajándékozott szokásait, igényeit vegyük figyelembe. A szép virágok ugyanúgy beszélni fognak helyettünk és várhatóan értő fülekre és szívekre találnak.

Figyeld az oldalt, mert egy sorozatban elárulom azt is, melyik virág milyen jelentéstartalommal bírt.

Virágok szimbolikus jelentése

Kattints a képre, hogy megtudd az egyes virágok szimbólikus jelentését, üzenetét.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük