Virágok szimbolikus jelentése F-J

A virágnyelvben minden egyes növényt más-más jelentéstartalommal ruháztak fel. Sőt a virágok színe is árulkodó, teljesen mást szimbolizál például egy fehér és egy vörös rózsa. Gyakran az sem mindegy, hogy a virágot egymagában adják át vagy csokorba kötve. Itt a Virágok szimbolikus jelentése F-J!

Virágok szimbolikus jelentése F-J fagyöngy

A virágok szimbolikájával való ismerkedést az ABC eljével kezdtük, most nézzük, mit szimbolizálnak az F-től a J-ig betűvel kezdődő növények!

Virágok szimbolikus jelentése F-J

F

Fafojtó: igazság
Fagyöngy: csókolj meg, szeretet, áthidalni a nehézségeket, bölcsesség, halhatatlanság, gyógyító, varázslatos erő,  alatta elcsattant csók örökké tartó szerelmet ígér, különösen karácsonykor, a druidák és India mágikus növénye,
Fehér ibolya: adjunk még egy esélyt, fiatalos ártatlanság
Fehér írisz: tisztaság
Fehér jácint: szépség, imádkozom érted
Fehér kamélia: imádni való vagy
Fehér krizantém: igazság, hű szerelem
Fehér levendula: Isten hozott férjem, bármennyire részeg is vagy
Fehér liliom: tisztaság, szerénység, szüzesség, mennyei veled lenni, Szűz Mária jelképe. A római mitológia szerint Junonak, az istenek királynőjének virága. Amikor Herkulest, a fiát ápolta, bő tejzuhatag hullt le az égből, a Calea Lactee- nak  hívott csillag-csoportot alkotva, a liliomok ebből a tejből keletkeztek.
Fehér mák: vigasz, alvás, pihenés
Fehér nárcisz: nemi vágyat fokozó, fojtógató illatú. A Wales nemzeti virága, május elején, Szent Dávid, Wales patrónusának születésnapja környékén virágzik
Fehér rézvirág: jóság
Fehér rózsa: ártatlanság, tisztaság, titok, megérdemellek, nyugalom, barátság, igazság, erény, fiatal leány, lelki szerelem és alázatosság, a lélek mélyéről, tisztelet, báj, boldogság a szerelemben
Fehér szegfű: ártatlanság, hűség, édes és szép, tiszta szerelem, égő szerelem, szerencse. Anyák Napján, az anyaság erejét és tisztaságát jelképezik.
Fehérrépa: jótékonyság
Fekete harangvirág: szerénység, állandóság, szomorúság
Feketekömény: erő, dicséret
Fenyő: sajnálat, meleg barátság, élénk élet, lelki energia, remény, szánalom
Fenyőtoboz: kedélyesség, élet
Flamingóvirág: szeretet
Fokhagyma: bátorság, erő
Frézia: ártatlanság, figyelem, mindig megbízhatsz bennem
Fűszernövények: szánalom
Fuxia: ízlés. A házasság harmadik évfordulóján ajándékozzuk
Fű: hódolat, alázatosság
Fűz: felépülés betegség után

G

Gardénia: titkos szerelem, aranyos vagy, öröm
Gesztenye: igazság, luxus
Gomba: gyanú
Gólyahír: kegyetlenség, szomorúság, féltékenység
Gránátalma: butaság, elegancia
Gumós selyemkóró: hagyj elmenni

Gy

Gyékény: béke, jólét.
Gyermekláncfű (pitypang): hűség, boldogság
Gyömbér: erő, biztonság, élvezet, melegség, kényelem
Gyöngyvirág: boldogság, a szív tisztasága, kedvesség, visszatérés a boldogságba, megújult boldogság, szerénység, Szűz Anya könnyei, teljessé tetted életem, alázatosság, boldogság, szerencse a szerelemben. A legenda szerint, ezen növény Éva könnyeiből származik, melyeket akkor hullatott, amikor száműzték az Édenből. A hiedelem szerint megvédi a kertet a gonosz szellemektől. A májusi hónap virága, a magyar népdalok és népi alkotások egyik állandó motívuma. Gyöngyvirág csokrot nőnek ajándékozni megbecsülést, tisztességes szűzi szándékot jelent.
Gyűszűvirág: kétszínűség

H

Hagymavirág: erő
Hajnalka: szeret, szeretet, ölelés. A házasság tizenegyedik évfordulóján ajándékozzuk.
Halvány-rózsaszín rózsa: köszönet, öröm, bűvölet, tökéletes boldogság, kérlek, higgy nekem, hála, csodálat
Hamuvirág: nagyság
Hanga: védekezés, A kívánságok valóra válnak, szerencse, talizmán, csodálat, magány
Harangvirág: Alázatosság, szelídség, mindenem a tiéd, mindörökkön tartó imádat, kehelyformája miatt termékenységszimbólum, a női csevegés, fecsegés jelképe.
Havasi fátyolvirág: ártatlanság
Hegyi juhar: kíváncsiság
Hervadt virágcsokor: Visszautasított szerelem
Hibiszkusz: finom szépség, nőiesség és szépség jelképe
Hortenzia: , gondatlanság, köszönöm a megértést, hidegség, kegyetlenség, gonoszság, fiatal leányok növénye
Hóvirág: lelkesedés, lendület, remény, tisztaság. „Örvendj a jelennek és a jövőnek, s a szomorú múlt emlékeinek ne engedj helyet a szívedben.” A népnyelv úgy tartja: óvatosnak kell lenni azzal a férfivel, aki elhív bennünket hóvirágot szedni, mert könnyen lehet, hogy gólyahírrel térünk majd haza.
Hunyor: egy szép év következik

I

Ibolya: szerénység, hűség, ártatlanság, kihangsúlyozott szépség, gondolataimban vagy, Mária alázatossága. A görögök használták a megnyugvás és az alvás előidézésére. A fehér ibolya boldogságot, megújulást jelenet, míg a kék a hála virága
Illatos bükköny: tartós élvezet, búcsú, indulás, köszönöm a szórakozást, rád gondolok. Feltételezett, hogy John Keats költő nevezte el így ezt a virágot. A házasság harmincadik évfordulójának kísérője. Az áprilisi hónap virága.
Illatos jezsámen: csalódás
Indiai fehérrépa: a házasság hetedik évfordulójának társa
Indiai vagy fehér jázmin: kölcsönösség, ragaszkodom hozzád, érzékiség, ragaszkodás
Inka liliom: gazdagság, jólét, szerencse
Írisz (nőszirom): bölcsesség, Franciaország jelképe, értékelt barátság, hit, remény, érték, gratulálok, szenvedély, az ókorban kapta a szivárvány nevet,  kard alakú levelei Mária hét fájdalmát testesítik meg, a házasság huszonötödik évfordulójának virága
Iszalag (klematisz): szeret, ölelés, úgy fussa be téged az én szerelemem, ahogyan a kerítésemet befutja az iszalag
Izsóp: A zsidók a megtisztulási szertartásánál játszott szerepe miatt Krisztusra és Máriára vonatkoztatva a megváltás szimbóluma.

J

Jácint: sport, játék, játékok, rohanás, Apolló virágai, Fehér: Próbálj megbocsátani!  bájosság, Kék: Imádkozom érted!, Lila: állhatatosság, tartósság,  Sárga: bocsánat, bocsáss meg, bánat, Vörös vagy rózsaszín: féltékenység
Jázmin: kedvesség, boldogság, női kellem, erény, illatát a szerelmes éjszakák illatához hasonlítják , az 1001 éjszaka egyik legfontosabb szimbóluma. A jázmin virágát nőnek ajándékozni egyértelmű elismerés. A többi sárga virággal ellentétben nem negatív jelenésű, a sárga jázmin a boldogságot fejezi ki.
Jonquilla nárcisz: rokonszenv, szeress, kölcsönös szeretet, vágy
Juharfa: tartózkodás

További virágok szimbolikus jelentése

Nézd meg ezeket is!

You may also like...