Vadvilág világnapja – március 3

2013 óta az ENSZ kezdeményezésére március 3-a Vadvilág világnapja. Ekkor ünnepeljük Földünk vadon élő növény- és állatvilágának sokszínűségét, gazdasági, tudományos, etikai és esztétikai értékét.

Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje

Vadvilág világnapja – március 3

Washingtoni Egyezmény (CITES)

A nemzetközi természetvédelmi szabályok egyik legfontosabbja a Washingtoni Egyezmény (CITES), amely a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajokkal való nemzetközi kereskedelmet szabályozza. Az Egyezményt 1973. március 3-án írták alá. Magyarország 1985-ben csatlakozott a tagországokhoz.

Az Egyezmény három kategóriába sorolja a védendő fajokat. Az egyes kategóriák szereplő fajokkal való kereskedelemre különböző mértékű korlátozások vonatkoznak.

A legszigorúbb szabályozás azokra az állat- és növényfajokra vonatkozik, melyek a kipusztulás szélén állnak. A velük való nemzetközi kereskedelem szigorúan tilos. Magyar állatok közül idetartozik például a parlagi sas (Aquila heliaca), a réti sas is (Haliaeetus albicilla) vagy a rákosi vipera (Vipera ursinii).

A második csoporba azok a fajok kerültek, melyeket veszélyeztet a nagymértékű kereskedelem, de állományaik még nincsenek kritikus helyzetben. Ezekkel a fajokkal csak korlátozott mennyiségben és szigorú szabályok szerinti, úgynevezett CITES engedélyek birtokában folytatható nemzetközi kereskedelem. A Magyarországon honos fajok közül ide tartoznak például a hóvirág fajok (Galanthus sp.) vagy a Duna-Dráva nemzeti park ritkasága, a fekete gólya (Ciconia nigra) is.

Az Egyezmény harmadik függeléke azokat a fajokat sorolja fel, melyeknek egy adott országban élő állománya veszélyeztetett, és a kereskedelem nemzetközi szabályozással történhet. Ide tartozik például az arany sakál (Canis aureus), mely hazánkban vadászható, dúvadnak minősül.

Az egyezmény aláírásának 40. évfordulóján, 2013-ban március 3-át az ENSZ a Vadvilág világnapjává nyílvánította. Jelenleg 183 ország tagja az Egyezménynek, a Föld minden kontinenséről.

Magyarorzság vadvilága

Magyarország természeti értékekben igen gazdag, európai viszonylatban is az élmezőnyben található. Az ország területének több mint 22%-a áll európai vagy hazai természetvédelmi oltalom alatt. Kb. 2200 magasabb rendű (edényes) növény- és 42 000 állatfajjal él hazánkban, melyek közül 1901 faj védett és további 273 faj fokozottan védett. Mellettük 58 gomba és 17 zuzmófaj is természetvédelmi oltalom alatt áll.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük