Mit jelent, hogy védett a hóvirág?

A természet egy titokzatos csoda és ennek a csodának egyik téli ékköve a 10-15 centis hóvirág. Az apró, fehér, sokszor szerényen megbúvó, mégis méltóságteljes liliomféle a védett növényeink közé tartozik. De mit is jelent az, hogy védett a hóvirág? Tényleg a kertben sem szabad leszedni?

virágos február: hóvirág napsütésben

Ezt jelenti, hogy védett a hóvirág

Egy megtörtént eset sarkallt arra, hogy bejegyzést írjak a hóvirág védettségéről. Miközben a kertben szedegettem a hóvirágot, az utcán sétáló középkorú házaspár férfi tagja illedelmesen rám szólt, hogy ne szedjem le a hóvirágot, mert védett és meg is büntethetnek érte. Megköszöntem a jószándékú figyelmeztetést és elmondtam, hogy mit jelent valójában a hóvirág védettsége. Az úr megköszönte a tájékoztatást és elégedetten sétáltak tovább.

Mit érdemes tudni a hóvirágról?

Apró fehér virágai enyhébb teleken, már januárban előbújnak. A kecsesen bókoló virágfejek tömeges megjelenésére februárban és márciusban számíthatunk.

A hóvirág az árnyas és a napos helyet is szereti, bármilyen típusú talajban jól érzi magát. A többi tavaszi hagymáshoz hasonlóan nem túl vízigényes. Fák alá, más hagymások társaságába érdemes ültetni. Csoportosan mutat a legjobban. Ajánlott 3-4 évenként az elvirágzás után szétültetni. A kis fiókhagymákról is jól szaporítható, bár ahol jól érzi magát, ott a magától is könnyen szétterjed.

Kezdő kertészeknek is bátran ajánlom. Nagyon öröm figyelni, ahogy a tél elmúltával a fürgébbek kidugják kis buksijukat és napról-napra egyre többen lesznek.

A virágüzletekben árult szálas vagy hagymás hóvirágok megbízható helyről, termesztésből származnak, „útlevéllel” rendelkeznek, így azokat bátran megveheted.

Donászy Magda: Hóvirág

Mit is jelent a hóvirág védettsége?

Harminc évvel ezelőtt februárban és március elején a Déli Pályaudvar tele volt a kosaraikból hóvirágot áruló asszonyságokkal. Ide érkeztek a Dél-Dunántúlról a vonatok és velük a Mecsekben és Somogy megye lankáin szabadon termő hóvirágokat letaroló árusok. Különösen Nőnapra volt divat hóvirágot ajándékozni a kolléganőknek.

Nagy üzlet volt, a 20-25 szál hóvirág mellé pár borostyán levél került és már el is lehetett adni 50-100 Ft-ért a vadon termett növényket. A virágot szedők gyakran tövestől kitépték a virágokat, nem törődve a következményekkel. A vandál viselkedésnek meg is lett az ára, egyre fogyott a vadon növő hóvirágállomány az országban. Ma már szerencsére ilyen környezetromboló tevékenységgel nem találkozunk.

A hóvirágot 2009-ben védetté nyilvánították, ezért a természetben nem szedhető, súlyos ezreket fizethet, aki a szabályt megszegi.

Szeretnék rögtön egy félreértést is tisztázni. A védetté nyilvánítás nem azt jelenti, hogy otthon a kertben nem lehet hóvirágot termeszteni, vagy annak virágait leszedni.

A virágüzletekben és kertészetekben árult hóvirágok mind nemesített fajták, külön eladásra termesztik őket, tehát nem a védett természetből származnak. Ezek a kereskedők megbízható forrásból szerzik be a növényeket, számlájuk van róla. Sőt bármily furcsán hangzik is, a hóvirágoknak útlevelük is van, ami az eredetüket igazolja. A virágboltban tehát legálisan beszerzett hóvirágokat találsz, amiket nyugodt szívvel megvehetsz, azok nem a természeti értékeink károsításából származnak.

Piacon, utcai árusnál semmi garancia nincs arra, hogy legális virágot kapsz, azt inkább felejtsd el. Ugyanis nemcsak az büntethető, aki a természetben begyűjti a hóvirágokat, hanem az is, aki megveszi azokat.

A hazánkban is őshonos hagymás virágból tehát a vadon termők védettek.

Alcsútdobozi hóvirágmező

Hazánkban az Alcsúti Arborétumban található a legnagyobb egybefüggő hóvirágmező. Minden évben, a virágok nyílásától függő változó időpontban tartják a Hóvirágünnepet, ahol szakvezető segítségével járható be a hazánkban egyedülálló méretű hatalmas hóvirág mező.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük