Szilveszteri babonák – jóslások az új évre

Akár hiszünk benne, akár nem, régi babonák és jóslások az új évre is jól jönnek. Mert, ha nem is jönnek be, az biztos, hogy nem is ártanak és jól elszórakozhatunk velük. Szilveszteri babonák, mágikus praktikák, izgalmas varázslatok sorát hoztam az óév utolsó napjaira, hogy vidáman peregjenek az óévből hátralévő órák és jól induljon a reményteli új év.

Szilveszteri babonák

Szilveszteri babonák

Őseink fűzfavesszőből fontak egy óriási karikát, erre növényi szárakkal és indákkal szalmát erősítettek. Szilveszter estéjén a település egy magasan fekvő pontján meggyújtották és legörgették. Ezzel szimbolizálták azt, hogy az óévből átlépnek az újba és amit a következő esztendőre nem szeretnék átvinni, azt jelképesen elégették.

Az asszonyok éjfélkor két tepsit fogtak a kezükbe és ezeket összeverték. Ez a szokás a középkorból ered, miszerint a zaj elűzi a törököt és a gonoszt.

A lányok szilveszterkor a lencsébe egy szem mandulát főztek, akinek a tányérjába került a mandula, az a következő évben férjhez ment.

Szilveszter éjjel egy száraz faágat elégettek, hogy mindig legyen tüzelő és soha ne kelljen szűkölködni.

Új évi jóslások

Ha az eladó sorban lévő lány éjfélkor meghúzza egy malac farkát, akkor a visítások száma elárulja, hány év múlva megy férjhez.

Újév napján érdemes gombócot főzni és mindegyik gombócba elrejteni egy férfi nevet tartalmazó kis papírdarabot. Amelyik gombóc először a felszínre jön főzéskor, az rejti jövendőbeli férj nevét.

Az ólomöntés modern formája a viaszból jóslás. Egy pohárba tegyünk jéghideg vizet, gyújtsunk megy egy gyertyát. Időnként a viaszt öntsük a vízbe. A  létrejött viaszformából megjósolhatjuk a jövőt.

A csészés jóslásnál bármi lesz a végeredmény, nem fogunk búslakodni. Három csésze, egy gyűrű és egy pénzérme szükséges hozzá. Akinek jósolnak, az becsukja a szemét, a többiek elrejtik egy-egy csésze alá a gyűrűt és az érmét. Akinek jósolnak, választ egy csészét. A gyűrűt rejtő csésze választása jelzi, hogy a szerelem terén lesz szerencsés. A pénzes csésze gazdagságot jelez. Az üres csésze pedig azt jelzi, hogy a következő év semmi váratlant, semmi rosszat nem tartogat.

További olvasnivaló  szilveszterről

szilveszter és az új év első napjának szokásai összefonódnak. A misztikus napok babonáinak, hagyományainak célja, hogy az új esztendőre egészséget, szerencsét, boldogságot és bőséget varázsoljanak.

Az év utolsó napjához, a szilveszterhez és az év első, újév napjához számtalan babona kapcsolódik. Szilveszter éjjelének misztikuma magával hordozza az elmúlást és az újrakezdést. Rajtam nem múlhat a jövő éved sikeressége, ezért összegyűjtöttem a szilveszteri szerencsehozó ételek és kerülendő fogások sorát. Természetesen recepteket is ajánlok hozzájuk.

Ősidők óta léteznek praktikák, amelyekkel az emberek megpróbálnak Fortuna kegyeibe férkőzni. Az idők folyamán az egyes növényeket is más-más szimbolikus jelentéssel ruházták fel. Egyesek a gazdagság, a jószerencse, a boldogság megtestesítői lettek, mások az egészséget, a békét és a szerelemet szimbolizálják. Bár garantálni semmit nem tudok, mutatok pár mágikus erejű növényt. Ha a hőn áhított szerencsét nem is hozzák meg, légtisztító és párásító hatásukkal hozzájárulnak egészségünkhöz, jó hangulatunkhoz. Itt vannak a szerencsehozó növények!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Tiborné Kengyel szerint:

    Minden év december 28-án van aprószentek. Nálunk generációkon keresztül az a szokás, hogy mogyoró vesszőt vág a család férfi tagja. Reggel még az asszonyok ágyban vannak megsuhintja a hátsófelét mezítelen, hogy egészséges legyen keléses ne legyen:3 szor suhint és közben mondja. Nem üt nagyot, mert a család legidősebb asszonya végül őt is megsuhintja. Decibella

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük