Szilveszteri babonák – jóslások az új évre

Akár hiszünk benne, akár nem, jóslások az új évre is jól jönnek. Szilveszteri babonák, mágikus praktikák, izgalmas varázslatok sorát hoztam az óév utolsó napjára, hogy jól induljon az új év.

Szilveszteri és új évi babonák

Szilveszteri babonák

Őseink fűzfavesszőből fontak egy óriási karikát, erre növényi szárakkal és indákkal szalmát erősítettek. Szilveszter estéjén a település egy magasan fekvő pontján meggyújtották és legörgették. Ezzel szimbolizálták azt, hogy az óévből átlépnek az újba és amit a következő esztendőre nem szeretnék átvinni, azt jelképesen elégették.

Az asszonyok éjfélkor két tepsit fogtak a kezükbe és ezeket összeverték. Ez a szokás a középkorból ered, miszerint a zaj elűzi a törököt és a gonoszt.

A lányok szilveszterkor a lencsébe egy szem mandulát főztek, akinek a tányérjába került a mandula, az a következő évben férjhez ment.

Szilveszter éjjel egy száraz faágat elégettek, hogy mindig legyen tüzelő és soha ne kelljen szűkölködni.

Új évi jóslások

Ha az eladó sorban lévő lány éjfélkor meghúzza egy malac farkát, akkor a visítások száma elárulja, hány év múlva megy férjhez.

Újév napján érdemes gombócot főzni és mindegyik gombócba elrejteni egy férfi nevet tartalmazó kis papírdarabot. Amelyik gombóc először a felszínre jön főzéskor, az rejti jövendőbeli férj nevét.

Az ólomöntés modern formája a viaszból jóslás. Egy pohárba tegyünk jéghideg vizet, gyújtsunk megy egy gyertyát. Időnként a viaszt öntsük a vízbe. A  létrejött viaszformából megjósolhatjuk a jövőt.

A csészés jóslásnál bármi lesz a végeredmény, nem fogunk búslakodni. Három csésze, egy gyűrű és egy pénzérme szükséges hozzá. Akinek jósolnak, az becsukja a szemét, a többiek elrejtik egy-egy csésze alá a gyűrűt és az érmét. Akinek jósolnak, választ egy csészét. A gyűrűt rejtő csésze választása jelzi, hogy a szerelem terén lesz szerencsés. A pénzes csésze gazdagságot jelez. Az üres csésze pedig azt jelzi, hogy a következő év semmi váratlant, semmi rosszat nem tartogat.

További olvasnivaló  szilveszterről

Köszönöm a megosztást!
  • 102
  •  
  • 2
  •  
  • 102
  •  
  • 2
  •  

Nézd meg ezeket is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük