Mikor lesz advent első vasárnapja 2020-ban?

Sok mindent elvett tőlünk 2020-ban az a fránya Covid19. Sok mindenről le kell mondanunk, későbbre tolódik a dátuma vagy teljesen elmarad. Bizton állíthatom viszont, hogy idén is lesz karácsony. Ráadásul a jól megszokott időpontban, nem elhalasztva későbbi időkre. Sőt az advent első vasárnapja az idén is a jól megszokott módon számítható ki.

advent első vasárnapja 2020

Advent első vasárnapja 2020-ban

Adventi időszaknak a karácsony előtti négy egymás utáni vasárnapot hívjuk. A karácsony dátuma  minden évben ugyanaz ugyan, de a Gergely-naptár sajátosságainak következtében évente változik, hogy a hét melyik napjára esik december 24-e. És mivel az ez előtti 4 vasárnap az advent, így az adventi vasárnapok dátuma évről évre változik.

Advent első vasárnapja mindig a november 30-án tartott Szent András napjához legközelebb eső vasárnap, ami egyúttal az egyházi év kezdete is.

Ebből következik, hogy advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik. A negyedik és egyben utolsó adventi vasárnap pedig december 18 és december 24 közé eső dátumú lehet. Ebből következik, hogy az utolsó hét hossza lehet csupán egy nap, amikor a negyedik vasárnap épp december 24-re esik vagy akár egy teljes hét is,  ha az utolsó vasárnap december 18-a.

Advent első vasárnapja 2020-ban: november 29.

Advent második vasárnapja 2020-ban: december 6.

Advent harmadik vasárnapja 2020-ban: december 13

Advent negyedik vasárnapja 2020-ban: december 20.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük