Szilveszteri tanácsok kutya gazdiknak

Tőlem, aki nem tart kisállatokat, meglehetősen furcsán és hiteltelenül hangzana, ha szilveszteri petárdázás kapcsán leírnám, hogy óvhatjuk meg kis kedvencünket. A több mint 30 éve működő REX Alapítványnál jobban azonban kevesen tudják, mit tehetünk megelőzésként és mi a teendő az elveszett állatokkal. Nézd meg, melyek az általuk ajánlott viselkedési szabályok, szilveszteri tanácsok kutya gazdiknak!

Szilveszteri tanácsok kutya gazdiknak

Hiába van napirenden minden évben a téma, a szilveszteri időszakban sajnos nagyon sok állat szökik el otthonról. A tűzijátékok és a petárdák hangja, illetve az ezekkel járó fényhatás pánikot kelt a kutyákban. Ráadásul menekülés közben sokan közülük megsérülnek, egy részük pedig sosem kerül haza. Az állatvédők ilyenkor a szórakozás helyett az állatokat próbálják menteni, a befogott állatok gazdáit felkutatni.

A pirotechnikai eszközök használata mindenféle tiltás ellenére szokványos, ezért a gazdáknak résen kell lenniük. Minden felelős gazda a saját kutyáját kell, hogy biztonságos környezetben tudja ebben az időszakban. Egyes esetekben a gazda közelsége már elegendő, máskor az állatorvos által javasolt nyugtató használata is indokolt lehet. Figyeljünk oda négylábú kedvenceinkre, hiszen a felelőtlenség az életükbe kerülhet!

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Azonositás Kedvencünk legkönnyebben a mikrochip adatainak leolvasásával azonosítható. Sajnos sokszor előfordul, hogy bár kutyák esetében kötelező a mikrochip-pel történő megjelölés, ez mégsem történt meg. Már egyre több ponton (pl. benzinkutaknál, egyes kutyabarát vendéglátóhelyeken) is van chipleolvasó készülék, de a gazda személyes adataihoz csak állatorvosok férnek hozzá, ami kissé megnehezíti az adatokhoz történő hozzáférést. Macskák esetében a mikrochip nem kötelező, de a kijáró cicák esetében érdemes alkalmazni. A gyors azonosítás érdekében tegyünk kedvencünk nagyörvére telefonszámmal ellátott bilétát is, így még gyorsabban meg lehet találni a gazdit.

Biztonság Az év utolsó napján a különösen figyeljünk oda házi kedvenceinkre, tartsuk őket biztonságos helyen. A kinti kutyák számára is biztosítsunk védett, szökésbiztos helyet pl. garázst, ahol átvészelheti ezt a hanghatásokkal teli időszakot. Legjobb, ha kedvencünk a lakásban vagy a gazda közelségében töltheti ezt a napot.

Nyugtatás A legtöbb állatnak a gazda közelsége, simogatása már nyugtatólag hat. Viszont az érzékenyebb vagy eleve beteg állatok nyugtatására alkalmazzuk az állatorvosok által ajánlott állatgyógyászati készítményeket! Soha ne adjunk a kedvenceknek humán nyugtatókat!

Mit tehetünk, ha elveszett állatot találunk?

Azonosítás Az elcsatangolt állatok rendszerint küllemük (jó kondíció, ápolt szőrzet, stb.) és viselkedésük (általában barátságos, kevésbé félénk magatartás) alapján jól megkülönböztethetők a kóbor állatoktól. Amennyiben az állat szelíd igyekezzünk mielőbb megkeresni a gazdáját. Nézzük meg van-e rajta biléta. Ha nincs, állatorvosi rendelőkben, állatmenhelyeken, benzinkutakon az állat chipszáma leolvasható. Próbáljuk nyugtatgatni, amíg nem érkezik meg a gazdája. 

Ideiglenes befogadás Előfordulhat, hogy az állat gazdája nincs meg vagy nem tudja azonnal átvenni az elkószált kedvencét. Ekkor gondoskodjunk ideiglenes elhelyezéséről egy csendes, szökésbiztos helyen.  

Segítségkérés Amennyiben a megtalált állat adatait nem sikerül kideríteni, érdeklődj a közeli menhelyeken vagy gyepmesteri telepeken, hogy nem keresik-e az állatot, és kérj segítséget a további teendőket illetően.

Mit tehetünk, ha saját állatunk szökött el?

Bejelentés Ha elszökött a kedvencünk, mielőbb jelezd a környezetében élők közösségi fórumain, képpel illusztrálva, részletesen leírva az állat faját, fajtáját, méretét, színét, szőrhosszát, becsült korát, nemét, különös ismertetőjelét (pl. nyakörv, biléta) valamint saját elérhetőségeid! 

Bár bízunk a gazdák felelősségteljes gondoskodásában, mégis felkészülünk a bajbajutott állatok fogadására. A Rex Kutyaotthon Alapítvány idén is egy külön kennelsort tart fenn az ünnep áldozatainak elhelyezésére Újpesten, a Rex Állatszigeten.  

Ha segítségre van szükséged, keress minket! Elérhetőségünk: Rex Alapítvány, 06 1 230 – 4080, rex.hu

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük