Melyik mi, mikor van? – halloween, mindenszentek, halottak napja

Október utolsó napja és november első napjai szerte a világon az eltávozott szeretteinkre való megemlékezésről szólnak. Az emlékezés módja azonban igen eltérő. A keresztényeknél csendesebb, míg a kelta hagyományokat tisztelőknél igaz örömünnep. Nézzük honnan ered és mi a halloween, mindenszentek és halottak napja és melyiknek mikor van a napja!

Gyertyaszentelő Boldogasszonynapja - február 2

Mikor van Halloween? – október 31

A Halloween (All Hallows’ Eve = Mindenszentek Éjszakájából eredeztetve) ősi kelta hagyományokból alakult ki. Az Írország és Skócia területén élt kelták november 1-én ünnepelték az újév kezdetét. Az örömünneppel egyaránt hódoltak a Napisten és a holtak ura előtt.  A kelták hite szerint november 1-én tért vissza a földre az előző években elhunyt bűnösök lelke.

Az angolszász országokból fokozatosan átterjedt a világ más tájaira is az ünneplés hagyománya, annyi változtatással, hogy november 1-ről október 31-én estére került át az ünneplés. 

Halloween ünnep legfontosabb jelképe a töklámpás, vagyis a Jack O’Lantern. A töklámpás egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig fényével utat mutatott a halottak szellemeinek, hogy hazatalálhassanak.

Az Egyesült Államokban a házakat is rémisztő, a halált és a poklot megjelenítő kellékekkel díszítik fel. A beöltözött gyerekek házról-házra járva versikékkel űzik a gonosz szellemeket, a jutalom sem marad el, édességekkel megpakolva térnek haza.

Mindenszentek (Mindszent) – november 1

A katolikus keresztények által tartott Mindenszentek, az elhunyt szeretteinkre emlékezés napja. 741-ben, III. Gergely pápa tette a „Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek” emléknapjává. 835-ben IV. Gergely pápa november 1-jére helyezte át és egyetemes ünneppé tette. 2000 óta már Magyarországon is munkaszüneti nap. A nap az elhunyt hozzátartozók sírjának felkeresésével telik, virágokkal és gyertyagyújtással tisztelegnek emlékük előtt.

Halottak napja – november 2

A Halottak napja a katolikus egyházban az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben szenvedő lelkek emléknapja. A mindenszentek napján és az azt követő halottak napján, november 2-án a hozzátartozók rendbe hozzák a sírokat. Virágokkal, koszorúkkal díszítik a sírhelyeket és az este közeledtével gyertyákkal, mécsesekkel kivilágítják, hogy „az örök világosság fényeskedjék” az elhunytak lelkének.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük