Így készül a töklámpás házilag

Az angol-szász országokból elterjedt Halloween ünnep legfontosabb jelképe a töklámpás vagyis a Jack O’LanternAz eleinte marharépából, majd tökből faragott töklámpa eredetileg kettős célt szolgált. Egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig fényével utat mutatott a halott lelkeknek, hogy hazatalálhassanak.

töklámpás

Honnan kapta a töklámpás a Jack O’Lantern nevet?

A legenda szerint Jack egy mindig vidám, leleményes, tréfáskedvű kovács volt, aki gyakran nézet a pohár fenekére. Egy nap az ördög eljött érte, hogy elvigye. Jack nem tétlenkedett. Felzavarta az ördögöt egy hatalmas fa tetejére és keresztet rajzolt a fa törzsére. Tudta, hogy az ördög irtózik a kereszt érintésétől, így az nem tudott lejönni a fáról.

Az ördög alkudozni kezdett Jackkal. Jack megígérte, hogy leengedi a fáról, ha az ördög cserébe nem kísérti többet. Az alku megköttetett, az ördög nem jött többet Jackért.

Amikor Jack meghalt, a mennyországba nem engedték be kicsapongó életmódja és csínytevései miatt. A pokolba szintén nem mehetett, mert az ördög neheztelt rá, amiért előzőleg túljárt az eszén. Az ördög végül kegyelemből egy izzó fadarabot dobot Jacknek, hogy legalább ne vak sötétben kelljen bolyongania az idők végezetéig. A leleményes Jack kivájt egy marharépát és abba rakta az izzó fadarabot. Azóta is ezzel a lámpással bolyong a mennyország és a pokol közt.

A marharépát az amerikaiak a sokkal látványosabb tökre változtatták. A világító sárga gömb hamarosan Halloween szimbólumává vált.

Töklámpás készítése házilag

Napjainkra Magyarországon is egyre divatosabb a Mindenszenteket megelőző Halloween nap vidám hangulata. Egyre több háznál faragnak töklámpást.

Csak egy méretes tökre, némi fantáziára és kézügyességre van szükség töklámpás készítéséhez. Kellemes, mulatságos elfoglaltság, amit a gyerekek is garantáltan élvezni fognak.

Így készíts töklámpást:

  • Fogj egy méretes tököt.
  • Vágj a tök tetején egy kb. 20 cm átméréjű sapkát.
  • Egy kanállal vájd ki a tök belsejét.
  • Éles késsel vagy sniccerrel óvatosan vágj a tök oldalára szemet, orrot, szájat.
  • A tök belsejében az aljára fúrj egy 2-3 cm mély lyukat a gyerta számára.
  • Állítsd a gyertyát a lyukba, gyújtsd meg.
  • Tedd rá a tetejét és gyönyörködj a művedben!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük