Mindenszentek, az emlékezés napja

A november 1-i, a katolikus keresztények által tartott Mindenszentek, az elhunyt szeretteinkre emlékezés napja jó pár éve már munkaszüneti nap. Az emberek meglátogatják és rendbe teszik elhunyt hozzátartozóik sírját, virágot visznek és gyertyákat, mécseseket gyújtanak mindenszentek napján, vagy a rákövetkező halottak napján. Az angolszász országokban a mindenszentek napját megelőző este, október 31. a halloween, ami egy örömünnep.

mindenszentek

Mi is az a Mindenszentek, mióta ünnepeljük?

Mindenszentek vagy Mindszent egy egyházi ünnep, amit november 1-én az egyházi kalendáriumból kimaradt megdicsőültek tiszteletére tartanak. A keresztény országokban ezen és az ezt követő napon azon szentekről emlékeznek meg, akiknek nincs külön emléknapjuk. Egyes források már a középkorban említést tesznek az ünnep a mai Magyarország területén lévő létezéséről. Általánossá azonban csak a barokk korban, XVII. században vált.
 
Több településünk nevében is találkozhatunk a Mindszent szóval.
Az ünnep az elhunyt szeretteinkre való megemlékezés jegyében telik. Több százezren keresik fel az ország sírkertjeit, temetőit, hogy mécsest  vagy gyertyát gyújtsanak elhunyt szeretteik síremlékénél.
Mindenszentek napját a november 1-jén csak a  9. század óta ünnepli meg a római Egyház. Angolszáz területen már a 8. században is közünnep volt. A keltáknál november 1. volt az év kezdete. A termények betakarítása után halotti áldozatot hoztak az elhunytak tiszteletére.
 
A halandók próbáltak az elhunytak szellemeivel jó barátságba kerülni. A sírokon gyertyákat gyújtottak,  hogy a fázós lelkek ezek fényénél melegséget találjanak. A gyertyák fénye segítette továbbá a sírból kiszabadult lelkeket, hogy visszataláljanak sírjaikba. A sírokat is rendbehozták, virágokkal díszítették, hogy az elhunytaknak legyen kedvük visszavonulni otthonaikba. Szláv népeknél még élelmet is helyeztek a sírokba, hogy a hívek semmiben sem szenvedjenek hiányt. A harangszó a szellemek siránkozását hivatott elfojtani.
 
népi babonák szerint, ha Mindenszentekkor esik a hó, az márciusig nem olvad el. Ha eső áztatja a földeket, akkor enyhe tél várható. Száraz, napos időre vonatkozóan nem találtam utalást.
 
A hiedelmek szerint ezen a héten nem szabad a földeken munkálkodni, mert azzal megzavartjuk a halottak nyugalmát. Aki bízik még a jó időben nyugodtan halassza a kertészkedést későbbre, aki viszont nem az vessen magára, ha a földtúrással magára haragítja a szellemeket. Szóltam előre!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük