Kalkuttai Szent Teréz – Teréz anya

Szinte hihetetlen, hogy már több mint húsz éve annak, hogy az egész világon ismert és elismert pöttömnyi termetű Teréz Anya eltávozott közölünk. Az is csodaszámba megy, hogy a mai felgyorsult világunkban egy kortársunkat szentté avatják. Már pedig az albán származású Teréz anyával megtörtént. Az elmúlt száz év egyik legnagyobb példaképe emberek millióinak nyújtott bátorítást, hitet. Az életműve, fáradhatatlan munkája, felemelő és mindig aktuális gondolatai halhatatlanná tették. 2016. szeptember 4-én Ferenc pápa szentté avatta Teréz anyát, így most már hivatalosan Kalkuttai Szent Teréz a neve.

Kalkuttai Szent Teréz - Teréz anya

Kalkuttai Szent Teréz – Teréz anya élete

Kalkuttai Szent Teréz, közismert nevén Teréz anya albán származású római katolikus apáca, a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrend alapítója, a Nobel-békedíj (1979) és számos magas kitüntetés tulajdonosa. Az indiai Kalkutta szegénynegyedeiben végzett áldozatos munkájával az egész emberiség elismerését kivívta.

Teréz Anya 1910. augusztus 26-án Agnes Gonxha Bejaxhin névvel született a főleg muzulmánok lakta Üskübben albán nemzetiségű katolikus családban. Üsküb mai neve Szkopje, Észak-Macedónia fővárosa.

A templom helyén, ahol annak idején a kis Agnest megkeresztelték, ma Emlékházban tekinthetők meg életének fontos relikviái.

Édesapja korán meghalt. Édesanyjával és testvéreivel szerény körülmények között éltek. 18 éves volt, amikor jelentkezett az írországi Loreto nővérek rendjébe, hogy velük Indiába mehessen missziós nővérnek. Ekkor vette fel a Teréz (Teresa) nevet.

Missziós tevékenységét a kalkuttai Szent Mária szerzetesi iskolában kezdte tanítóként, ahol később igazgatóvá választották. 1946-ban egy szegényekkel, betegekkel zsúfolt vonaton utazva érezte először, hogy hivatása a szerencsétlen sorsú, nyomorgó emberek felé fordulás, az elesettek segítése, szolgálata. Megfogadta, hogy a „szegények legszegényebbjeit” fogja szolgálni, azokat az embereket, akikkel senki nem törődik, akiket szó szerint hagynak az utcán meghalni.

XII. Pius pápához fordult engedélyért, hogy független apácaként Kalkutta nyomornegyedében dolgozhasson. Alázatosan, engedelmesen és hosszasan várt az engedélyek megérkezéséig.

Szeretet Misszionáriusai szerzetesrend megalapítása

1948-ban elhagyta a kolostort és maga is Kalkutta nyomornegyedébe költözött. Iskolát, majd otthont nyitott, ahol a súlyos beteg emberek békében és tisztességben halhattak meg. Egyre több követője lett az egykori tanítványai közül. Segítőivel alázattal ápolták, gondozták, szolgálták a leprásokat, az AIDS betegeket és mindenkit, akikről elfelejtkeztek, lemondtak és magukra hagytak.

1950-ben megalakította a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrendet.

„… segítse az éhes, ruhátlan, hajléktalan, béna, vak, leprás embereket, az olyanokat, akik nemkívánatosak, szeretetlenek, a társadalomból kitaszítottak és akiket mindenki elkerül.” – szól a rend küldetése.

A rend a hatvanas években számos otthont nyitott Indiában, majd pápai engedéllyel világszerte.

Teréz Anyát különös kapcsolat fűzte a kor másik híres jótevőjéhez, Diana hercegnőhöz. Több alkalommal találkoztak jótékonycélú rendezvényeken. Mindkettőjük életpályája és munkássága hatalmas hatással volt az emberiség egészére. A sors különös fintora, hogy egy hét különbséggel távoztak el az élők sorából.

1983-ban Teréz anya II. János Pálnál tett látogatása során szívrohamot kapott. Néhány évvel később pacemakert ültettek a szívébe, és ezt követően egyre többet betegeskedett. Kilenc nappal 87. születésnapja és 6 nappal Diana halála után, 1997 szeptember 5.-én halt meg. Annak ellenére, hogy India nem keresztény ország, Teréz Anya halálakor háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el, és az idős apáca állami temetést kapott.

Kalkuttai Szent Teréz - Teréz anya szobra Szkopjeban

Teréz anya munkásságának elismerései

Számos rangos nemzetközi elismerést követően 1979-ben Teréz Anyának ítélték a Béke Nobel-díjat. A díj átvétele utáni beszéde rövid volt: „Hogyan segíthetjük elő a világbékét? Menjünk haza és szeressük a családunkat.” A díjjal járó összeget Kalkutta szegényeire fordította. A Szeretet Misszionáriusai kalkuttai rendházát 1986-ban II. János Pál pápa is meglátogatta – ezt a napot Teréz anya az élete legboldogabb napjának nevezte.

2003-ban a missziós világnapon, október 19-én Rómában II. János Pál pápa csaknem negyedmillió zarándok jelenlétében boldoggá avatta Teréz Anyát. Az eseményen 27 ország képviseltette magát kormányszinten, de megjelentek a nagy világvallások, a misszionáriusok és a szegények képviselői is, akikért Teréz anya életében annyit tett.

Teréz anya szenté avatása – Kalkuttai Szent Teréz

A szentté avatáshoz szükség volt még egy csodára. Erre sem kellett túl sokat várni. Az újabb csoda egy 35 éves brazil mérnök tudományosan nem megmagyarázható gyógyulása volt 2008. december 9-én. A férfi fejében nyolc agytályogot diagnosztizáltak, a kezelések hatástalanok voltak, az eredményei az agyvíz termelődése miatt egyre rosszabbak lettek. Elkerülhetetlenné vált a műtét.

December 9-én vitték a műtőbe a már kómában lévő férfit. Technikai okok miatt azonban a műtétet nem kezdték el azonnal. Amikor a sebészorvos fél óra múlva visszatért a műtőbe, meglepődve tapasztalta, hogy a páciens ül, és teljesen a tudatánál van.

Az orvos érthetetlenül állt az eset előtt:

„Soha nem láttam ehhez hasonlót, tizenhét éves praxisom során a hasonló esetekben mind meghaltak a betegek. Nem tudok tudományos, orvosi magyarázatot adni rá.”

A vizsgálatok megerősítették, hogy a betegség rövid idő alatt elmúlt, minden következmény nélkül. 2014. december 10-én mondta ki egyhangúlag az orvosi bizottság, hogy a gyógyulás tudományosan nem megmagyarázható.

A hihetetlen gyógyulást Teréz anya közbenjárásának tulajdonítják, hozzá imádkozott a felesége és a rokonai, ismerősei.

„Mondjátok meg Teréz anyának, hogy gyógyítsa meg!”

A műtőben való várakozás félórányi idejében éppen egy pappal és családtagokkal fohászkodtak Teréz anya segítségéért a kórházi kápolnában. A teológusokból álló bizottság álláspontja szerint egyértelmű ok-okozati kapcsolat van Teréz anya segítségül hívása és a hirtelen gyógyulás között.

Ferenc pápa 2015. december 17-én engedélyezte a szentté avatási dekrétum kihirdetését. 2016. március 15-én pedig bejelentette, hogy 2016. szeptember 4-én ünnepi szentmise keretében szentté avatják Teréz anyát.

Kalkuttai Szent Teréz - Teréz anya emlkéháza Szkopjeban

Szeretet Misszionáriusai Magyarországon

Magyarországon Érd-Parkvárosban egy üres plébániaépületben telepedtek le az első nővérek 1989-ben. Onnan jártak be naponta Budapestre, s kezdték a családokat, elhagyottakat látogatni plébániáról kapott címek alapján.

Következő lépcsőfok a budapesti IX. kerületben levő Bokréta utcai ruharaktár és ruhaosztás beindítása volt. A begyűjtött ruhaneműt a rászorulókhoz juttatták el. A VIII. kerületben levő Tömő utcában 1990-ben egy konyhát és hozzátartozó 100 személyes ebédlőt építettek. Innen a mai napig 250-300 személy részére osztanak ebédet naponta.

Teréz anya munkássága valóban példaértékű. Szívvel-lélekkel, önzetlenül segítette a leginkább rászorulókat. Nem nem vizet prédikált, miközben bort ivott. Komolyan hitte, hogy megváltoztatható, jobbá tehető a világ. Hitte, hogy szeretettel, hittel szinte minden elérhető. Nem csak hirdette, hogy legjobbat add a világnak, Ő maga is ezt tette.

Sok erőt, kitartást kívánok a több, mint 5000 követőjének, akik kb. 650 házban szerte a világban azon szorgoskodnak, hogy a szegények, elesettek, rászorulók perceit, óráit, napjait boldogabbá tegyék!

Ha olvasnál pár gondolatot Teréz anyától, akkor ajánlom az imáját, himuszát az életről vagy az éhezésről szóló gondolatait.

Teréz anya imája

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük