Gergely napja – március 12

Gergely napja március 12-én az első tavaszi jeles nap és ekkor tartották a gergelyjárást. Ünneplését IV. Gergely pápa rendelte el 830-ban I. (Nagy) Szent Gergely pápa tiszteletére. Nagy Szent Gergelyt tartják az iskolák alapítójának, a gregorián éneklés megteremtőjének. Úgy tartják: „Ha Gergely megrázza a szakállát, még áprilisban is hó lesz.”

Gergely napja

Gergely napja

A Gergely név a görög eredetű Grégoriosz név latin Gregorius formájának rövidített formájából, a Gregorból ered. Jelentése: éberen őrködő.

A paraszti életben márciusban kezdődtek a mezőgazdasági munkák, így az iskola téli időszaka is befejeződött március 12-én, Gergely napján. Azért pont ekkor, mert Gergely az iskolák és a tanulók egyik védőszentje.

A Gergely-nap ünneplését IV. Gergely pápa rendelte el, ezen a napon emlékeztek I. Gergely pápára, az iskolák patrónusára. Ezen a napon a gyerekek vidám jelmezes felvonulással, köszöntők éneklésével és dramatikus játékokkal emlékeztek Gergely pápára, bemutatták az iskolai életet, az új tanulókat iskolába hívogatták, kosarukba pedig adományokat gyűjtöttek.

Ki volt Nagy Szent Gergely?

Nagy Szent Gergely vagy más néven I. Gergely a 6. században született római arisztokrata családba. Már gyerekként közigazgatási pályára készült, harminc évesen már Róma prefektusa volt. Hamar ráunt a sikerre, és csendes magányra vágyott, ezért visszavonult apja palotájába, amit kolostorrá alakított át. 

Amikor 589-ben a Tiberis elöntötte Rómát és a kialakult járványban pápa is életét vesztette, a  római nép és a klérus őt választotta pápának. Pápaként liturgikus szövegeket írt és itáliai szentek önéletrajzát jegyezte le.

Gergely napjához köthető gergelyjárás a középkorra vezethető vissza. A szegény tanulók az iskolák védőszentjének ünnepén házról házra járva kéregettek, hogy adományokkal biztosítsák a következő évi tanulmányikat. A 16. századtól a tanulók nemcsak maguk, hanem tanítóik számára is gyűjtöttek adományt. A 17. század közepétől az adománygyűjtés az új tanulók iskolába hívogatásával bővült.

A gergelyjárók istenfélő életre buzdító verseket mondtak és bemutatták az iskola életét.

Gergely-napi jósláok

Gergely napja meleg jósló nap.

Népi megfigyelések

  •  Ha Gergely megrázza a szakállát, még áprilisban is hó lesz.
  • Mátyás, Gergely két rossz ember, mert mindkét napon lehűl az idő.
  • Gergely-napi szél, Szent Gyögy-napig él.

Zalaszentbalázs szőlősgazdái szerint a Gergely napján metszett tökékről sok szőlőt lehet majd szüretelni.

Hideg ide vagy oda, búzát, rozst, hüvelyeseket és palántás növényeket ültettek Gergely napján.

Márciusi népi mondóka

Gergely-napi szél
Szent György napig él.
József kezessége
Jó év kedvessége.
Fehér Nagycsütörtök
Indán sül meg a tök.
Márciusi por fűnek jó,
Neki fáj márciusi hó.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük