Pünkösdi templomdíszítés Mendén

A Pünkösdi templomdíszítés Mendén egy olyan hagyomány, amelyet a 2011-ben a Szellemi Kulturális Örökségek listájára is felvettek. A Pest megyei település egyházi keretek között zajló tavaszköszöntő szokása három napos. A nyárfákat már pénteken felállítják a templomban, a virágok pedig szombat délelőtt kerültek fel az oltárkerítésre.

Pünkösdi templomdíszítés Mendén
MTI_Fotó_Máthé_Zoltán

Pünkösdi templomdíszítés Mendén

Az 1700-as évek végén nyolc evangélikus család települt Mendére a Felvidékről, ők hozták magukkal a templomdíszítés szokását. Mendén ekkor még nem volt templom, ezért a szomszéd Péteriből jártak át istentiszteletet tartani. Az 1800-as évek elején a földbirtokosok egy katolikus és egy evangélikus templomot is felépítettek.

A szalagokkal, hímzett és horgolt kendőkkel feldíszített nyolc nyárfa kitölti a templom két padsora közötti belső teret. A gyülekezet tagjai a májfák alatt ülve hallgatják végig az istentisztelet.

A templomdíszítésben a gyülekezet apraja-nagyja részt vesz. Az asszonyok pünkösd előtt két héttel előveszik a kézimunkákat, kimossák, kivasalják, s ha kell, keményítik. Ezeket semmi másra nem használják, a három pünkösdi nap kivételével a fiókban várják a nagy eseményt. Az idősebbek irányítanak, hozzák a kendőiket, kézimunkáikat, csipkéiket. A férfiak a fák kivágását, szállítását, elhelyezését végzik, míg az asszonyok és gyermekek dolga a fákra kerülő textilek elkészítése, és a fák kendőkkel történő díszítése.

A díszek régebben asszonyviseletekből álltak: szalagokból, menyecskekendőkből, fejkendőkből. Ezeket az 1940-es évektől jellemzően hímzett és horgolt kézimunkákkal váltották fel.

A májfák derekára csipkepillangó kerül, amely egy négyszögletes, csipke szegéllyel díszített hímzett terítő. Középen egy olyan széles szalaggal fogják össze, amelyek régen a lányok haját díszítették.

2011-ben a mendei templomdíszítés felkerült Szellemi Kulturális Örökségek Magyarországon jegyzékébe.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük