Házi porcelángyurma karácsonyi díszekhez

A házi porcelángyurma készítése igazi jó családi móka. A gyerekekkel közös kreatívkodás boldog perceket okoz a család minden tagjának, az elkészített karácsonyi díszek akár ajándékul is szolgálhatnak. A nagyi tuti elolvad a kis kezek munkájától. Itt a recept a porcelán gyurma saját kezű elkészítéséhaz és néhány ötlet a dekorálásához.

Házi porcelángyurma

Illésné Nagy Mária mutatja meg, hogy alakul át az egyszerűen összeállítható házi porcelángyurma a karácsonyfa legszebb ékévé.

“Nagy divatja van ezeknek a fantasztikus szépségű, ragyogó fehérségű díszeknek.
Rengetegféle, fajta dísz, akár medál (nyaklánc) is készíthető belőle, valóban csak a fantázia, a kreatív szárnyalás és a csillagos ég a határ a megvalósításuknál 🙂
Olcsó, egyszerű hozzávalók és kis kézügyesség szükséges hozzá, gyerekeknek is kitűnő elfoglaltság és sikerélmény az elkészítése!

Házi porcelángyurma hozzávalói

  • 1 csésze kukoricakeményítő (csak a fehér jó hozzá!),
  • 2 csésze szódabikarbóna,
  • 1 és 1/4 csésze víz,
  • a csésze űrtartalma, teljesen mindegy, lényeg, hogy minden hozzávalót ugyanazzal mérjünk ki.
    (én 2 dl -es csészével mértem és dupla adagot használtam – ebből lett ennyi díszem).

Házi porcelángyurma karácsonyfadísz

Házi porcelángyurma karácsonyi díszek elkészítése

  • az anyagokat, a vizet, egy edénybe kimérjük,
  • simára elkeverjük és főzzük (közepes lángon), addig amíg szépen összeáll, gombócot alkot.
  • ez néhány percet vesz igénybe,
  • ezután egy nylon zacskóba töltjük a masszát és hideg helyen kihűtjük (hűtő, terasz…),
  • ezután kinyújtjuk, kb fél cm vastagságúra, – javaslom a szilikon lapot – mert ehhez nem tapad oda,
  • tetszőlegesen kiszaggatjuk, formákat vágunk ki belőle,
  • ami marad a szaggatás folyamán újragyúrható, szaggatható,
  • lehet nyomdával, pl. üvegpohárral, gallyakkal, bármivel tetszőlegesen díszíteni,
  • a hópelyheknél, amit készítettem, célszerű vastagabbra nyújtani az alapot, hogy ne törjön el a kinyomás során,
  • miután kiszaggattuk, folyamatosan tegyük egyesével zsírpapírra száradni, érdemes egy késsel alásegíteni, amikor felemeljük a kivágott darabot, hogy ne nyúljon,alakját, formáját ne veszítse el,
  • száradási ideje alatt érdemes megfordítani néhányszor, (nekem picit kunkorodott némelyik széle),
  • van aki sütőben szárítja ki (160 fokon), én bevallom, tálcán, szobahőmérsékleten hagytam száradni, kb. 2 nap alatt lett tökéletes.

További tippek:

Ha díszeket készítetek, ne felejtsetek el lyukat fúrni ill. alakítani a formán, én hústűt használtam, de jó a fogpiszkáló vagy szívószál, ha nagyobb lyukat szeretnénk készíteni.

Érdemes néhány gyönyörű elkészített munkára rákeresni a neten, lehet róla “koppintani, ihletet, ötletet meríteni 🙂

Amikor először készítettem, akkor sem volt semmi gondom vele, be kell tartani a pontos arányokat és sikerülni fog!

Remélem érthető volt a leírás, igyekeztem részletesen leírni, és a készítés során tapasztaltakat is megosztani veletek.

Aki szeretné lakkozhatja is, csillámos lakkal pl. körömlakkal is díszíthető a kész, megszáradt forma. Sőt, pici festékkel színezni is lehet az alapot. Bár, a hófehér a legszebb (szerintem 🙂)

Jó kreatívkodást kívánok ! 🙂
Megéri belefogni, mert gyönyörű lesz a végeredmény és nagyon jól lehet dekorálni vele!

Nagyon köszönjük a kitűnő ötletet Illésné Nagy Máriának!

Köszönöm a megosztást!
  • 189
  •  
  • 27
  •  
  • 189
  •  
  • 27
  •  

Nézd meg ezeket is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük