Mikor van? – mozgó ünnepek dátuma 2022-ben

A mozgó ünnepek dátuma 2022-ben is sokaknak fejtörést okoz. Míg a karácsony időpontja minden évben fix, addig például a húsvét és a pünkösd minden évben más napon kezdődik. A farsangi időszak kezdőnapja ugyan állandó, de a vége változó. És akkor ott van még a misztikus szökőév, a hosszú hétvégék és munkanap átcsoportosítások is. Most segítek eligazodni naptár körüli kavalkádban.

naptár - mozgó ünnepek dátuma 2022-ben

Mozgó ünnepek dátuma 2022-ben

A mozgó ünnepeinkben egyetlen dolog közös, minden évben a hét ugyanarra a napjára esnek. Szép is lenne, ha mondjuk a húsvét hétfő szerdára esne!

2022 nem szökőév

szökőévnek (latinul: annus bissextilis, azaz ‘szökőnapos év’) azokat az éveket nevezzük, amelyek a szokásos 365 napnál eggyel több napot, vagyis 366-ot tartalmaznak. Az egy plusz napra azért van szükség, hogy a naptár szinkronba kerüljön a csillagászati (tropikus évvel) vagy évszakok szerinti idővel.

Négy évenként egy plusz nap beiktatásával korrigálható az eltérés, ezért minden negyedik évben a február hónapunk nem 28, hanem 29 napos. Szökőnapnak azonban nem február 29-et, hanem február 24-et tekintjük. Erről, a kiszámítás módjáról és még több érdekességről a mikor van szökőév című bejegyzésemben írtam.

Legutóbb 2020-ban volt szökőév és legközelebb pedig 2024-ben lesz.

Farsang ideje 2022-ben – január 6 – március 2

A farsangi időszak a fix dátumú, január 6-i vízkereszttel kezdődik. A báli szezon végét pedig a negyven napos húsvét előtti böjt kezdte jelöli.

A farsang utolsó napjai különlegesek, ekkor hág tetőfokára a mulatozás, ezért is szokás a vasárnaptól keddig tartó időszakot farsang farkának hívni. Kedden van húshagyó kedd, amikor még fogyasztottak húst elődeink.

A következő napon, hamvazó szerdán kezdődik a húsvétig tartó nagy böjt, az idén az a nap március 2-re esik.

Húsvét időpontja 2022-ben

A húsvét vasárnapja a tavaszi napéjegyenlőség (márc. 21) utáni első holdtöltét követő vasárnap. Minden évben egy március 22 és április 25 közé eső dátum.

2022-ben április 17-én lesz húsvét vasárnapja.

Pünkösd dátuma 2022-ben

A húsvét utáni hetedik vasárnapot és az azt követő hétfőt hívjuk pünkösdnek, ami a keresztény egyház megalakulásának ünnepe.

2022-ben június 5-én lesz pünkösd vasárnapja.

Adventi vasárnapok 2022-ben

Adventi időszaknak a karácsony előtti, négy egymás utáni vasárnapot hívjuk. A karácsony előtti negyedik vasárnapon kezdődik és karácsonykor, december 24-én ér véget. A vége ugyan fix dátumra esik, de a Gergely-naptár sajátosságainak következtében évente változik, hogy a hét melyik napjára esik. Mivel az előtte lévő 4 vasárnap az advent, így az adventi vasárnapok dátuma évről évre változik.

Advent első vasárnapja minden évben a november 30-án tartott Szent András napjához legközelebb eső vasárnap, ami egyúttal az egyházi év kezdete is. Ebből következik, hogy advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik.

2022 adventi vasárnapjai:

  • első adventi vasárnap: november 27
  • második adventi vasárnap: december 4
  • harmadik adventi vasárnap: december 11
  • negyedik adventi vasárnap: december 18

Hosszú hétvégék és munkanap átcsoportosítások 2022-ben

A fix dátumú ünnepeink két egymás utáni évben sesem esnek a hét ugyanarra a napjára. Azért, hogy minél több szabadidőnk legyen egyben, ünnepeinkhez kapcsolódóan gyakran munkanap átcsoportosításra kerül sor. Így négy napos hosszú hétvégéink is lesznek, cserébe viszont egy-egy szombati napon is dolgozni kell.

Az alábbi táblázatban a hosszú hétvégék és munkanap átcsoportosítások 2022-es dátumait foglaltam össze.

hosszú hétvégék és munaknap átcsoportosítások  2022-ben

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük