Húsvét eredete, története

A húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, a feltámadás ígéretével. A húsvét eredete egyértelműen vallási vonatkozású, a Jézus keresztre feszítése utáni feltámadásának emlékezete. Sokaknak azonban egyszerűen csak a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének kezdete. Minden évben változó időpontban köszönt ránk. A tavaszi napéjegyenlőséget (március 21.) követő első holdtölte utáni vasárnapon tartjuk. 

húsvét eredete

Húsvét eredete, elterjedése

A húsvét eredete a Bibliából ismert Jézus életeseményeihez kötódik.

A húsvétot megelőző 40 nap a nagyböjt. A Jézus 40 napos pusztai böjtjének emlékére tartott nagyböjt egyben a felkészülés, a lelki és testi megtisztulás ideje.

A nagyböjt farsang után, hamvazó szerdán kezdődik és húsvétig tart. A húsvétot megelőző vasárnap a virágvasárnap. A hold állásának függvényében minden évben más napon ünnepeljük a húsvétot. Hol márciusban, hol áprilisban kerül rá sor, de mindenképp március 22 és április 25 közé esik.

A Biblia szerint Jézust nagypénteken feszítették keresztre és a harmadik napon vasárnap támadt fel. Jézus a kereszthalálával nem mentette meg a világot a szenvedéstől, de minden ember bűnét megváltotta. A feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.

Utolsó vacsora

Jézus virágvasárnap érkezett Jeruzsálembe. A szamárháton érkezett Jézust a nép virágokkal, pálmaágakkal ünnepelve fogadta. A főpapok, mindezt rossz szemmel nézték és úgy döntöttek, hogy elfogják. A zsidó Pészah ünnepén Jézus a vacsoráját a tanítványai körében költötte el.

Kenyeret nyújtott tanítványainak, és ezt mondta: “Vegyétek, ez az én testem”, és bort tartva: “Igyátok, mert ez az én vérem”. A vacsora után a Getsemáné kertbe mentek. A tanítványok a finom vacsora és bor után elaludtak, nem virrasztottak Jézussal. A főpapok unszolására Júdás, az egyik tanítvány 30 ezüstért egy csókkal elárulta mesterét, akit katonák hurcoltak el.

A magát Isten fiának nevező Jézust istenkáromlással vádolták. A nemrég még éljenző tömeg is ellene fordult. Péter, a leghűségesebb tanítványa pedig megtagadta, hogy ismeri. A katonák a római helytartó Poncius Pilátus elé hurcolták, aki a népre bízta Jézus bűnösségének megítélését. Szokás volt ebben az időben, hogy egy foglyot szabadon engedtek. A népnek Jézus és a lázadó gyilkos, Barabás közül kellett választania. A tömeg Barabásnak megkegyelmezett, Jézust pedig bűnösnek ítélte.

Jézus keresztre feszítése

Jézust töviskoszorúval megkoronázták és vállára nehéz keresztet tettek. A keresztet a vállán cipelve a Via Dolorosán keresztül vonszolta magát Jézus a Golgota hegyre, a megfeszítés helyszínére.

A húsvétnak megfeleltethető az időben korábbi zsidó ünnep a Pészah (jelentése: elkerülni, kikerülni), a zsidók egyiptomi fogságból való szabadulásának ünnepe. A Pészahot a kovásztalan kenyér (macesz) ünnepének is nevezik. A történet szerint a fáraó annyi időt sem hagyott a menekülő zsidóknak, hogy a kenyerüket megkeleszthessék, ezért a vízből és lisztből gyúrt kelesztés nélküli maceszt (pászkát) ették.

A Húsvét és a Pészah is mozgó ünnep, mintkettőnek a napját a Hold járása alapján számítják, a számítási mód azonban eltérő, így a két ünnep ritkán esik egybe.

A mediterrán európai országok nyelvén a Húsvét neve a Pészah szóból ered: Pascua (spanyol), Páscoa (portugál), Pasqua (olasz), Paque (francia), Paste(román).

Főleg germán nyelvterületen viszont a pogány tavaszünnepre emlékeztetve alakult ki a név. Ostara istennő – a túlvilág istennője, akinek ünnepe a tavaszi napéjegyenlőségkor van – nevéből ered az Easter (angol) és az Ostern (német) elnevezés. A magyar húsvét szó igen beszédes. A nagyböjti időszak végét, a húsevés tilalmának feloldását, azaz a hús újra fogyaszthatóságát, vagyis újra vételezését fejezi ki.

A jövendölés az mondta, hogy a halál utáni harmadik napon elhagyja Jézus a sírját. A sziklasírhoz, ahová temették, őröket állítottak, hogy el ne lopják a testet. Vasárnap három asszony – köztük Jézus anyja is – kenetekkel a sírhoz ment. Földindulás kíséretében megjelent egy angyal  és bejelentette, hogy Jézus nincs már a sírban, mert feltámadt.

Húsvét vasárnap időpontja a következő években

2017.április 16.
2018.április 1.
2019.április 21.
2020.április 12.
2021.április 4.
2022.április 17.
2023.április 9.

Zelk Zoltán: A három nyúl – húsvéti videó

Húsvéti szimbólumok

Magyarországon a húsvét főbb jelképei, szimbólumai:

Húsvéti, tavaszi virágdíszeket au újjászületés szimbólumaival dekorálunk: tojás, csirke, bárány, nyúl, toll. Jellegzetes növényei a barka, fehér hortenzia, rügyező ágak, tavaszi hagymások, kankalin, ibolya. Nagyon kedveltek a húsvéti virágkosárak, asztaldíszek és kopogtatók.

A húsvét időpontjától függő pünkösdöt, a keresztény egyház megalakulásának ünnepét 7 héttel később ünnepeljük.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük