Húsvéti locsolkodás hagyománya

A húsvéti locsolkodás vagy húsvéti locsolás hagyományát magyar szokásnak tartjuk, bár a környező országokban is találkozunk vele. Elődeink hite szerint a legismertebb húsvéti szokás termékenység varázsló erővel bírt. Máig él a rituálé, a húsvéti ünnepek utolsó napján, húsvét hétfőn a fiúk, férfiak elindulnak meglocsolni a lányokat, asszonyokat, hogy azok mindig frissek, üdék legyenek. A lányok hagyományos, vízzel való locsolása már csak a falvakban jellemző, a városokban inkább a kölnivizes öntözés dívik. 

húsvéti locsolkodás

A húsvétot a keresztények szerte a világon ünnepelik. Spanyolországban, Portugáliában és Szicíliában hatalmas népünnepélyt rendeznek. Finnországban azonban húsvéti boszorkányokkal riogatják a gyerekeket.

Magyarországon a húsvétnak megvannak a maga jelképei és kellékei: barka, nyuszi, csirkék és bárányok, sonka, tojás, no meg a locsolkodás.

Honnan ered a húsvéti locsolkodás?

A locsolkodás tipikus magyar hagyomány, bár Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is ismert. Magyarországon már a 16. századból is találunk írásos emlékeket a locsolkodásra. Húsvét hétfőn a fiúk, férfiak vízzel, újabb szokás szerint illatos kölnivel locsolják meg az ismerős lányokat, asszonyokat, hogy azok mindig frissek, üdék maradjanak. A locsolkodás másik célja a termékenység biztosítása. Észak- és Nyugat-Magyarország egyes falvaiban locsolás helyett a vesszőzés dívik. Mindkét szokás az ősi termékenységvarázsló rítusokból ered. Húsvét hétfőt vízbevető, vízbehányó hétfőnek is nevezték.

Hogy történik a húsvéti locsolkodás?

Még a 20. század közepén is elterjedt volt a vödörnyi vízzel való locsolás. A tanyákon, falusi helyeken pedig az itatóvályúba dobták az ünneplőbe öltözött lányokat. A városokban, illetve napjainkban szinte mindenhol a locsolás finomabb formája terjedt el. A vödröket, szódás szifonokat felváltotta az illatos parfüm vagy kölnivíz. A locsoláshoz illik húsvéti locsolóverset is mondani, a lánytól kapott hímes tojás reményében. A kisgyerekek a hímestojás helyett gyakran édességet vagy pénzt kapnak ajándékba. A felnőtt férfiakat pedig süteménnyel, kaláccsal és alkoholos italokkal illik megkínálni a locsolásért cserébe. Több településen a mai napig tartják a hagyományt. Aki kíváncsi a hagyományos húsvéti locsolkodás szertartására, annak érdemes megtekinteni Magyarország egyetlen UNESCO világörökségi falujában, Hollókőn a húsvéti locsolási ünnepséget.

https://kozelestavol.hu/holloko-a-hagyomanyorzo-vilagoroksegi-falu/

Húsvéti locsolóvers

Itt a húsvét, eljött végre,

A szép lányok örömére.

Mert a lányok szép virágok,

Illatos víz illik rájok.

Kit húsvétkor nem locsolnak,

Hervadt virág lesz már holnap.

Ne fuss el hát, szép virágom,

Locsolásért csók jár, három!

/népi locsolóvers/

Húsvéti locsolóvers – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük