Mikor lesznek az adventi vasárnapok 2021-ben?

A karácsony előtti várakozás, felkészülés időszaka az advent nem fix dátumon kezdődik, hanem évről évre változó a kezdő napja, 2021-ben november 28, vasárnap. Az adventi időszak kezdetének kiszámítása igen egyszerű, ha tudjuk a fő szabályokat. Minden a számtás módját, mint az adventi vasárnapok 2021-es dátumát elmondom a továbbiakban.

adventi vasárnapok 2021-ben - advent első vasárnapjának időpontja: 2021. november 28

Mikor leszenek az adventi vasárnapok 2021-ben?

Adventi időszaknak a karácsony előtti, négy egymás utáni vasárnapot hívjuk. A karácsony előtti negyedik vasárnapon kezdődik és karácsonykor, december 24-én ér véget. A vége ugyan fix dátumra esik, de a Gergely-naptár sajátosságainak következtében évente változik, hogy a hét melyik napjára esik. Mivel az előtte lévő 4 vasárnap az advent, így az adventi vasárnapok dátuma évről évre változik.

Advent első vasárnapja minden évben a november 30-án tartott Szent András napjához legközelebb eső vasárnap, ami egyúttal az egyházi év kezdete is. Ebből következik, hogy advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik.

A negyedik és egyben utolsó adventi vasárnap pedig december 18 és december 24 közé eső dátumú lehet. Ebből következik, hogy az utolsó hét hossza lehet csupán egy nap, amikor a negyedik vasárnap épp december 24-re esik vagy akár egy teljes hét is, ha az utolsó vasárnap december 18-a.

Adventi vasárnap dátumok

Advent első vasárnapja 2021-ben: november 28.

Advent második vasárnapja 2021-ben: december 5.

Advent harmadik vasárnapja 2021-ben: december 12.

Advent negyedik vasárnapja 2021-ben: december 19.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük