Nemzeti Tulipán Nap Hollandiában

Hollandiában annyira népszerű a tulipán, hogy külön napot is szentelnek neki, amivel hivatalosan is megnyitják a tulipánszezont. Persze emögött nemcsak a tulipán szeretete áll, nagyon jó marketing fogás is a világon eladott hagymásnövények 90%-át megtermelő országnak. Ha tovább olvasol, elárulok néhány érdekes tényt a tulipánról és megmutatom, milyen a Nemzeti Tulipán Nap Hollandiában!

tulipán

Érdekességek a tulipánról

A tulipán már a középkorban igen kedvelt növény volt, ára az aranyéval vetekedett. Igen nagy becsben tartották. A tévhittel ellentétben nem holland virág, a Perzsa és az Oszmán Birodalom területén volt őshonos.

Európába, így Hollandiába is hazánk törökök általi megszállása után, a 16. században került. Magyarországon először Batthyány Boldizsár kertjében jelent meg.

Ma már igazi tulipán nagyhatalom Hollandia. A világon évente eladott 2 milliárd szál tulipán és egyéb virághagyma 90%-a Hollandiából származik és az Aelsmeeri virágtőzsdén keresztül jut el a világ minden pontjára.

Tulipán jelentése: tökéletes szerető, hírnév, természetesség, játékosság, vidámság, lángoló szív. A 19. századi székely szerelmi szimbolika fő virága. A magyar népművészetben a tulipán a liliomot helyettesíti. A 17. században már a parasztkertek és a népdalok  kedvelt virága volt.

A különböző színű tulipán más-más üzennek:
Sárga: mosolyod olyan, mint a napfény, a féltékenység hordozója
Tarka: csodálatos szemek
Vörös, vagy rózsaszín: Higgy nekem, szerelmi vallomás, a szerelem hírnöke
Fekete: ritka volta miatt azt mutatja, hogy a megajándékozott személy mindennél drágább nekünk.

Kevesen tudják, hogy a tulipán anyakönyvezhető női név is.

Kányádi Sándor szerint a tulipánok illatukkal beszélgetnek, amelyik virágnak nincs illata az néma. Ezért néma a tulipán is.

Nemzeti Tulipán Nap Hollandiában

A Nemzeti Tulipán Napot (National Tulip Day) minden év január harmadik szombatján rendezik meg a holland fővárosban. 2020. január 19-én már 9. alkalommal változott hatalmas tulipánkertté Amszterdam híres találka helye, a Dam tér.

A rendezvényt mindig hatalmas érdeklődés övezi, több tízezren látogattnak el. Sokan külföldről érkeznek. Először ünnepélyes keretek közt hivatalosan is megnyitották a tulipánszezont, majd a kiállított 200.000 virágzó tulipánhagymát szétosztották a térre kilátogatók között.

Szabadföldben Hollandiában is csak március második felében nyílnak a tulipánok. Ekkor nyílik majd a 32 hektáros fantasztikus virágpark, Keukenhof is, ami 2020. március 21 és május 10 között várja a látogatókat, hogy megcsodálják a több mint 7 millió gyönyörű növényt felvonultató bemutatókert.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük