Bálint-napi, Valentin-napi válogatás

Mind a Valentin-nap, mind a Bálint-nap az emberi kapcsolatok és a szeretet ünnepének tekinthető, bár különböző kultúrákban és régiókban különböző hagyományokkal ünneplik őket. Sok bejegyzést készítettem már mindkettőről, így most összegyűjtöttem ezeket. Íme itt a Bálint-napi, Valentin-napi válogatás.

szerelmes férfi virágokkal  Párizsban

Bálint-napi, Valentin-napi válogatás

Kezdjünk is hozzá, mert jó sok olvasnivalót hoztam.

Valentin-nap vagy Bálint-nap? Kaptam a kérdést a napokban. Mi mást válaszolhattam volna, erre, mint azt, hogy mindkettő. Más-más hagyományokkal ugyan, de mindkét nap ugyannak a szentnek, Valentinnak, magyarul Szent Bálintnak a tiszteletére jött létre. Cikkemben körbejárom, hogy mégis mi a hasonlóság és különbség a két ünnepnapban.

Február 14-én ünnepeljük az igen megosztó Valentin-napot. Az Európa-szerte kedvelt nap, több mint a szerelem, a szerelmesek ünnepe. A szeretetről és a barátságról szól és egyben egy tavaszváró esemény is. Itt a Valentin-nap története!

Február 14-re egyre többen már csak Valentin-napként asszociálnak, szinte teljesen feledésbe merültek a Bálint-naphoz kapcsolódó hiedelmek és babonák. Elevenítsük fel ezeket! Itt vannak a Bálint-napi babonák!

A magyar néphagyomány szerint a madarak Bálint napján, február 14-én választanak párt. Az 1990-es évektől az angolszász országokból meghonosodott Valentin-napot, a szerelmesek és a barátságok napját ünnepeljük ezen a napon. Valentin-napi ajándék ötleteim segíthetnek neked  is megtalálni a méltó ajándékot a szeretteidnek, szerelmednek.

A február 14-i Valentin-nap vagy Bálint-nap a szeretet és a szerelem ünnepe. Magyarországon a Valentin-nap ünneplése az 1990-es években jött divatba. Mai, gyűlölettel túlfűtött világunkban különesen fontos, hogy legyen egy kiemelt nap, amikor méginkább kimutatjuk szeretetünket, kifejezzük hálánkat. Az ünnep a lényege nem a drága ajándék, hanem a szívből jövő szeretet és figyelem. Na és mellé egy kis virág. Nem feltétlenül a rózsa, mert a Valentin-nap virágai ettől sokkal változatosabbak.

Szerelmes virágok válogatást is hoztam. Az itt bemutatott virágok mindegyike valamilyen módon kapcsolódik a szerelemhez.

Beszéljünk egy kicsit a szívalakról is.

Az egyik legismertebb és a mindennapi életünkben legtöbbet használt szimbólum a szívalak. Természtesnek vesszük és meg sem fordul a fejünkben, hogy vajon miért épp a szívet tartját az érzelem középpontjának és miért pont ilyen formában jelenítjük meg. Valentin-naphoz közeledve most ezekre a kérdésekre kerestem a választ és sok érdekességet elárulok a szívszimbólumról. 

Szivecskés sütemények bármilyen alkalomra és bármilyen ízben készülhetnek. Névnapra, születésnapra, Valentin-napra is ideális, de akár egy szürke hétköznapot is feldobhatunk vele. Hoztam pár egyszerű ötletet és receptet szívalakú sütemények készítéséhez.   

Házasság hete

A Valentin-napot megelőző vasárnap indul a 8 napos Házasság hete. Ehhez kapcsolódóan is van néhány mondanivalóm. 

Müller Péter szavai a házasságról is őszinték, igazak és elgondolkodtatóak. Most ezeket kínálom a ma kezdődő Házasság hetére. 

A Házasság hetén tettem közre egy csokorra való házas viccet. Úgy láttam, hogy igen csak népszerűek voltak. Úgy döntöttem, hozok egy folytatást. Itt vannak tehát az újabb viccek a házasságról. 

A házassági évforduló a házas emberek házasságkötése óta eltelt éveinek fordulója. A legtöbb emberi kultúrában számon tartják. Bár többnyire csak a házastársak ünneplik, néhány szál virág és mellé pár kedves szó mindig jól esik a házasoknak. Összegyűjtöttem pár szép idézetet, amit a házassági évforduló üdvözlőkártyájára tehetünk. Ezek a legszebb idézetek házassági évfordulóra.

De nézzünk szét külföldön is!

Ha Velentin-nap, akkor Olaszország

Terni bazilikája a szerelmesek zarándok helye. Február 14-én, Valentin-napon a világ minden részéről érkezett párok ezrei keresik fel a Rómához közeli Terni város bazilikáját, hogy San Valentino sírhelyénél jelentsék be eljegyzésüket, tegyék meg vagy újítsák meg házassági esküjüket.

Shakespeare-nek köszönhetően az olasz város, Verona lett a szerelmesek egyik legkedveltebb úti célja. Aki ellátogat ide, újra átélheti a jól ismert történetet, Rómeó és Júlia szomorú, mégis felemelő sorsát. A helyiek mindent meg is tesznek azért, hogy az érdeklődés és a legenda fennmaradjon. De vajon legenda vagy valóság Júlia erkélye Veronában? 

A San Zeno Bazilika (Szent Zénó-bazilika), teljes nevén a San Zeno Maggiore-bazilika (Basilika di San Zeno Maggiore) a veronai középkori építészet egyik legszebb példája. Különösen szép a 48 kazettás bronzkapuja és freskói. Kriptájában nyugszik a névadó szent Szent Zénó. A különálló, téglából épült impozáns harangtorony egy hajdani kolostor 14. századi maradványa.

Úgy tartják, hogy ez a kripta volt az, ahol Shakespeare Romeója és Júliája összekötötte életét.

A legnépszerűbb romantikus helyszíneknek van egy közös pontja: a víz. Legyen az a várost átszelő folyó, homokos vagy sziklás tengerparti szakasz vagy épp a magasból lezúdúló vízesés, az érzelmek szimbólumaként nyilvántartott víz szinte kötelező elem a romantikához, a nászúthoz. Az általam bemutatásra kerülő három szerelmes helyszín szinte zarándokhellyé vált a szerelmesek körében, az első háromban pedig fontos szerepet játszik a víz is.

Versek Valentin-napra

Juhász Gyula: Szerelem című költeménye nagy klasszikus, örökérvényű gondolataival könnyű azonosulni. 

Fekete István Szeretet című verse:

Az ölelés, tudod,
nem köt a korhoz.
A megfáradt szív is,
örömöt hordoz.

Folytatás a linkre kattintva:

Szerelmes üzenetek legszebbjeit olvashatod alább: 

A barátság olyan kötelék, ami nem terem minden bokorban. Az igaz barátokot meg kell becsülni, a barátságot folyamatosan ápolni kell, mert egy barátot elveszíteni egyszerű dolog, megtartani, annál kevésbé. A barátság idézetek segíthetnek, helyén kezeld a barátságot.

Boldog Bálint- és Valentin-napot!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük